Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Taşambarlar’da yangın söndürüldü
Taşambarlar’da yangın söndürüldü
AK Parti’de görev dağılımı yapıldı
AK Parti’de görev dağılımı yapıldı
YURTLİG’de Erzurum Kız Yurdu şampiyon oldu
YURTLİG’de Erzurum Kız Yurdu şampiyon oldu
Erzurum’da bilekler yarıştı
Erzurum’da bilekler yarıştı
Akdağ ailesi yasta
Akdağ ailesi yasta
HABERLER>EKONOMİ
12 Kasım 2014 Çarşamba - 01:13

'Gelenekler israf kapısı olmamalı'

M.COŞKUN-Yakutiye İlçe Müftüsü Osman Yazıcı, “Toplumda örf, adet ve geleneklere bağlı olarak lüzumsuz yapılan her türlü harcamanın da israf içinde değerlendirilmesi gerekmektedir. Ancak harcamalara bakıldığında bizim israf konusunu anlamadığımız açıkça ortaya çıkmaktadır.” dedi.

 Gelenekler israf kapısı olmamalı

Müslüman’ın en büyük özelliklerinden biriside israf etmemeyi gözetmesidir. Ancak günümüze bakıldığında, hemen hemen her alanda israf söz konusu. Fazla yemek, fazla giyecek, fazla eşya, lüks kullanıma bağlı tüketim. Özellikle de bir daha geri gelmeyeceğini bilsek bile zamanı israf ediyoruz. Müftü Yazıcı israf konusuyla ilgili yaptığı açıklamada, israfın haram olduğunu hatırlatarak, özellikle dikkatli olunması gerektiğine vurgu yaptı.
Yazıcı, “Dinimizin haram saydığı hususlardan birisi de israftır. Yüce rabbimiz israfla ilgili olarak, ‘Yiyiniz içiniz ama israf etmeyiniz’ diye buyurmaktadır. Bir başka ayeti kerimede de, ‘İsraf edenlerin şeytanın kardeşi olduğunu’ ifade etmiştir ayette. Bu 2 ayeti kerimenin bize anlatmak istediği mana üzerinde düşündüğümüzde, aklımıza gelen, israfın uygun olmadığıdır ve genelde israf olarak algılanan yeme, içme, giyim ve kuşamdan başka; fazla gösterişe kaçma, fazla harcama yapma gibi hususları önümüze çıkmaktadır. Biz genel manada bunun anlar ve algılarız. Fakat israf sadece yeme, içme, giyim ve kuşam hususları olmayıp bunun dışında da israfın varlığı görünür. Bunlardan bir tanesi, özellikle zaman israfıdır. Günümüzde, bilhassa gençlik çağında, çocukluk döneminde bu zamanlarını israf etmiş olmalarıdır. Hatta mal israfından fazla önemsenmesi gereken bir husustur. Çünkü israf ettiğimiz malı geriye kazanmamız mümkün olmakla beraber harcadığımız zamanı geriye kazanma durumu yoktur. Ayrıca toplumda örf, adet ve geleneklere bağlı olarak lüzumsuz yapılan her türlü harcamanın da israf içinde değerlendirilmesi gerekmektedir. Özellikle yöremizde, düğünlere de yapılan israfı bir konu içersinde detayla şekilde anlatmaya ve anlamaya ihtiyaç vardır. Nişanlık döneminde itibaren başlayan yöremizde, hamam takımı dediğimiz takımın içersinde, ömür boyu kullanmadığımız bazı malzemelerin alınması, düğünlerde uzun uzun konvoylarda insanların sadece arabaya binerek takip edip evlenen çiftlere hiçbir fayda sağlamayarak, bu şekilde bir israfa gidilmesi, bizim israf konusunu anlamadığımızı açıkça ortaya koymaktadır. Bunlar dışında da ısınmadan tutun binaların çok büyük yapılması. Bize yetebilecek alandan fazlasını alarak hem başkasının alanını daraltmış hem de kullanılmayacak bir alan oluşturarak israf etmiş oluyoruz. Hem bu büyük alanın doldurulması, içinin eşyasının bulunması ek masraf/israf olmaktadır. Konumuzu özetlersek, İsraf sadece yeme, içme, giyim ve kuşamda değil, toplumun her kesim, alanında bulunabilmektedir. Özellikle zamanda vardır. Bu alanlarda, israf hususuna kesinlikle dikkat edilmeli, kaçınılmalıdır. Peygamber efendimizin sözü olan; iki günü birbirine eşit olan ziyandadır. Bu günden daha ileriye gitmemiz gerekiyor, geriye değil.” diye konuştu.
 

 
Erzurum Bölge birincisi ancak..
 
Erzurumspor fırsattan yararlanamadı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum Bölge birincisi ancak..
DİLEK BAYRAK-Erzurum, markalaşma ve sanayileşme seyrini ortaya koyan endüstriyel ...
Erzurum’da PTT'nin "T"si büyük ilgi görüyor
M.COŞKUN-Posta, telefon, telgraf diye bilinen PTT’nin mobil olarak geri ...
Gelinkaya HES’te İş Güvenliği istişaresi
Aziziye Kaymakamlığı'nca Gelinkaya HES’te iş güvenliği toplantısı yapıldı.
 
Erzurum’un düşündürücü tarım gerçeği
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, 2013 yılında Aksaray, Kırıkkale, Van, Ağrı ...
Erzurum’da 779 kişiye bir otobüs düşüyor
Türkiye genelinde 349 kişiye bir otobüs düşüyor. Türkiye’de otobüs başına ...
Bu fark çok önemli..
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum Doğu Anadolu Bölgesi illeri içinde tescilli coğrafi ...
 
En yüksek performans Pazaryolu’ndan
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum Vergi Dairesi Başkanlığı verileri üzerinden yapılan ...
Sadeler’den ‘Ticaret Kültürü’ vurgusu
Mühendislik Fakültesi tarafından verilen “Girişimcilik ve Yenilikçilik” ...
Aziziye’de proje istişaresi
Aziziye ilçesinde Kaymakam Zafer Öz, başkanlığında ilçe kurum amirleri toplantısı yapıldı.
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri