Gıda Tarım ve Hayvancılık Erzurum İl Müdürlüğü, ‘Yüzde 50 bizden, yüzde 50 sizden, yüzde 100 sizin’ sloganı ile gerçekleştirdiği tarım desteklemeleri kapsamında 2015 yılında 59 sektörel tesisi faaliyete geçirdi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Erzurum İl Müdürü Osman Akar, Erzurum tarımı için verilen desteklemelerin somut yatırımlara dönüştüğünü söyledi. Erzurum’un sahip olduğu mera varlığı ve tarım ekonomisi ile büyük bir potansiyele sahip olduğuna dikkat çeken Akar, ‘Yüzde 50 bizden, yüzde 50 sizden, yüzde 100 sizin’ sloganı ile başlatılan program kapsamında ilimizde de 2015 yılına kadar 59 sektörel tesis faaliyete geçirilmiştir” dedi.
475 KİŞİYE İŞ İMKÂNI SAĞLANDI
Tarımın Erzurum için büyük bir nimet olduğuna dikkat çeken Akar, 2015 yılında verilen desteklemeler sayesinde şehre 59 yeni tesisin kazandırıldığını kaydetti. 7 yeni yatırım ile bu sayının 66’ya çıkarılacağını aktaran Akar, bu rakamlar ile birlikte 475 kişiye iş imkânı sağlayacağını da söyledi. 32,5 milyon liralık yatırım için yaklaşık 15 milyon lira hibe desteği verileceğini aktaran Akar, “Sonucun insan olduğu her yerde tarım sektörü, dinamik görüntüsü ile gündemdeki yerini de sürekli olarak korumaktadır. İnsanın en temel ihtiyacı olan gıdaya olan talepteki artış üretimi de artırmayı zorunlu kılmaktadır. Ancak zaman göstermiştir ki sürdürülebilirlik için sadece üretmek yetmeyip, üretilen ürünün son tüketiciye sağlıklı bir şekilde ulaştırılması ve katma değerinin artırılması da önem teşkil etmektedir. Bu durumu öngören Bakanlığımız üretime yönelik destekleme politikaları ardından 2006 yılında Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programını ortaya koymuş ve Program içerisinde Ekonomik Yatırımlar başlığı oluşturulmuştur. ‘Yüzde 50 bizden, yüzde 50 sizden, yüzde 100 sizin’ sloganı ile başlatılan program kapsamında ilimizde de 2015 yılına kadar 59 sektörel tesis faaliyete geçirilmiştir. 2015 yılında uygulama aşamasında olan 7 yatırım ile toplamda 66 tesisin ilimiz ekonomisine kazandırılması sağlanacaktır. 2015 yatırımlarının tamamlanması ile 32,5milyon TL’lik yatırım için yaklaşık 15 milyon TL hibe desteği verilerek ayrıca 475 kişiye de istihdam sağlanmış olunacaktır.” diye konuştu.
“18 ALANDA DESTEKLEME YAPILDI”
Erzurum 18 farklı alanda tarım desteklemesi yapıldığına dikkat çeken Akar, “Tarım sektörü dünyadaki tüm ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de çok önemli bir konuma sahiptir. Dünyada hızla artan gıda taleplerini karşılamak ve yeterli düzeyde beslenme seviyesini sağlayabilmek bu sektörünün gelişmesine bağlıdır. Ancak bu, çok değişkenli bir süreçtir. Tarıma dayalı sanayi işletmeleri bu süreçte çok önemli bir paya sahiptir. Çünkü hem üretilen ürünlerin işlenip nihai tüketiciye ulaştırılması hem de çiftçilerin ürettikleri ürünleri pazarlayabilecek bir alanlarının olması; bu sektörün canlı kalabilmesine bağlıdır. Her sektörde olduğu gibi bu sektörde de devletin, girişimcileri özendirici tedbirleri mevcuttur. KKYDP bu mekanizmaların en önde olanlarındandır. İlimizde; Süt Toplama, İşleme ve Paketleme 22, Et İşleme ve Paketleme 6, Arı Ürünleri İşleme ve Paketleme 6, Pekmez İmalatı ve Paketleme 2, Reçel İmalatı ve Paketleme 1, Meyve Suyu Üretim ve Paketleme 1, Muz Sarartma ve Depolama 1, Tohumluk Patates Ambalajlama ve Depolama 1, Yem – Silaj Paketleme ve Depolama 2, Bakliyat Ambalajlama ve Depolama3, Soğuk hava Deposu 6,Çelik Silo 6, Yağ Rafinasyonu 2, Tahıl Ürünleri İşleme ve Depolama 1, Koyun-Keçi Yetiştiriciliği 1, Tohum İşleme Paketleme Depolama 3, Ay çekirdeği Eleme ve Seleksiyonu 1, Alternatif Enerji Üretimi (güneş enerjisi) 1 gibi başlıklar olmak üzere 18 farklı gruplamada destekler yatırıma dönüştürülmüştür. Günümüzde giderek artan hayat pahalılığı sorununun çözümlenmesi ve buna bağlı olarak tarımsal ürün artışının sağlanabilmesinde kültür bitkilerinin de yörelerin kalkınmasındaki önemi ve yerini belirtmek gerekmektedir.” dedi.
“TOHUMLARA DİKKAT EDİLMELİ”
Tarımda tohum ve zirai çalışmaların önemine değinen Akar, “Yabani otlar, bir grup olarak, 10 bin yıl önce tarımın gelişimi ile başlayan dünya çapında floristik karşılığında en çok gelişmiş bitkilerdir. Bu durum kültür bitki üretiminde ciddi sorun oluşturmaktadır. Yabancı ot sorununu önlemenin belki de en önemli yolu, temiz ürün tohumu kullanmaktır. Temiz tohum kullanımı sadece yeni bölgeler ya da ülkelerde yabancı otların yayılmasına engel kalmaz aynı zamanda daha önce ayrı popülâsyonları arasındaki genetik değişime izin vermeyerek bu otların gelişimini de azaltır. Zirai çalışmalarımızda ana kaynağımız tohum, fide ve fidanlardır. Kaliteli ve bol mahsul için bu ana kaynakların da kaliteli ve bol mahsul verebilecek kapasitede olması gerekir. İyi vasıflı tohum seçiminden sonra üzerinde durulması gereken en önemli konu; yabancı maddelerden yani toz, toprak, taş parçacıkları, kavuz, saman, kesmik, yabancı ot tohumları, kırık, cılız ve çimlenme kabiliyetini kaybetmiş danelerin ayıklanarak tohumlukların arındırılmasıdır. Tohum temizleme ile tarla yüzeyine istenilen oranda tohum düşeceğinden seyrek ekim problemi ortadan kalkacağı gibi sağlam yapılı daneler toprağa atılacağından çimlenmeme ve tarlanın boş kalması gibi bir durum da ortadan kalkar. Ayrıca yabancı ot tohumlarının ayıklanması sebebiyle kültür bitkisinin toprak nemi, ışık ve besin maddelerinden daha fazla istifade etmesi sağlanmış olur. Tohum temizlemede selektör denilen tohum temizleme makineleri kullanılmaktadır. Bu makinelerden geçirilen tohumların içerisinde bulunan yabancı maddeler temizlenerek ayıklandığı gibi ekimi yapılacak tohumun ilaç- lamasının yapılması da mümkün olur. Yabancı maddelerden temizlenmiş ve ilaçlaması yapılmış tohumun ekimde kullanılması, kaliteli ve bol mahsul için atılması gereken ilk adımdır.” şeklinde konuştu.