Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Trendyol 1. Lig: Manisa FK: 5 - Yeni Malatyaspor: 1
Trendyol 1. Lig: Manisa FK: 5 - Yeni Malatyaspor: 1
Atatürk Üniversitesi yeni döneme hazır
Atatürk Üniversitesi yeni döneme hazır
Aziziye'ye kapalı semt pazarı ve otopark yatırımı
Aziziye'ye kapalı semt pazarı ve otopark yatırımı
Yerlikaya 8 aylık operasyon verilerini paylaştı
Yerlikaya 8 aylık operasyon verilerini paylaştı
 ‘1'inci Türk Dünyası Yazarlar Buluşması'
 ‘1'inci Türk Dünyası Yazarlar Buluşması'
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
5 Ekim 2011 Çarşamba - 02:58

Akdağ’ın desteğiyle sağlığına kavuştu

Adana'da 2 yıldır kalp nakli bekleyen ve Antalya'da uygun kalbin bulunduğunun söylenmesine rağmen uçağa yetişemediği için kalp nakli yapılamayan Emine Baş'a Adana Numene Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne bağlı Seyhan Uygulama Merkezi'nde kalp pili takıldı.

Akdağ’ın desteğiyle sağlığına kavuştu

FATİH KEÇE-YUSUF KOYUN (İHA) - Adana'da 2 yıldır kalp nakli bekleyen ve Antalya'da uygun kalbin bulunduğunun söylenmesine rağmen uçağa yetişemediği için kalp nakli yapılamayan Emine Baş'a Adana Numene Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne bağlı Seyhan Uygulama Merkezi'nde kalp pili takıldı. Baş kalp pili takıldıktan sonra bütün ağrılarının geçtiğini söyleyerek gözyaşlarını tutamadı.
20 yıldır kalp rahatsızlığı bulunan ve 2 yıldır nakil sırası bekleyen 4 çocuk annesi Emine Baş (54), karın ağrısı şikayetiyle Dr. Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi'nde tedavi altındayken geçtiğimiz perşembe günü saat 18.00 sıralarında Antalya Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nden arayan doktorlar, uygun kalbin bulunduğu müjdesini verdi.
KALP NAKLİ
Kalp nakli sırasında ilk sırada bulunan Emine Baş ve ailesi, aldıkları haber üzerine işlemlere başladı. Ancak saat 22:20'de Antalya'ya kalkacak olan uçağa yetişemedi. Havalimanına saat 22.00'da gelmesine rağmen uçak kapıları kapandığı gerekçesiyle uçağa alınmayan Baş, bankta bir süre bekledikten sonra tekrar hastaneye kaldırıldı.
Olayın basında yer almasından sonra Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Sağlık Bakanı Recep Akdağ olayla bizzat ilgilenerek soruşturma başlattı. Ayrıca Baş'ın gerekli incelemelerden geçilerek kalbiyle ilgili neler yapılabileceğinin ortaya çıkartılması istendi. Dr. Aşkım Tüfekçi Devlet Hastanesi'nden, Adana Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesine bağlı Seyhan Uygulama Merkezi'ne sevk edilen Baş kontrolden geçtikten sonra kalp naklinin yıllar önceki teknolojiye göre karar verildiğine, kalp pili takılarak Baş'ın normal hayata dönebileceğine karar verildi. Bu durum hastaya ve ailesine de bildirilerek onay alındıktan sonra 1.5 saatlik bir ameliyatın sonunda Baş'a kalp pili takıldı.
OPERASYONDA BAŞARI
İl Sağlık Müdürü Aytekin Kemik, yapılan ameliyatı çok başarılı geçtiğini belirterek, "Hastamıza geçmişte kalp nakli için teşhis konulsa da, son çıkan pillerle birlikte hastaya uygulanan tedavi sonuç vermiştir. Ancak hasta ve yakınları daha önce tedavi yerine kalp nakli yapılmasına istemiştir. Pil istememişlerdir bu nedenle kalp nakli bekliyordu. Hasta sahipleri buna çok inanmamışlar. Bu tedavi şeklini biraz kulak ardı etmişler. Şimdi hastamıza yapılması gereken kalp naklinin çok da gerekli olmadığı hocamız tarafından söylenip tedavi uygulanınca hasta bugün çok kaliteli bir şekilde uyumuş. Kendini çok daha iyi hissediyor. Çocuklarının da yüzü gülüyor. Gerekli tedavi sağlanmıştır" dedi.
Bakanlığı'nın açtığı soruşturmayla ilgili bir basın mensubunun sorusuna karşılık Kemik, "Çok büyük bir ihmal yok. Aslında şuan konuşmakta çok doğru değil. Soruşturma açıldı. Hem biz il olarak soruşturma açmıştık, hem de bakanlık müfettişimiz burada. Bu konuyla ilgili soruşturmaya devam ediyor. Müfettişimiz soruşturma sonucunda kamuoyunu bilgilendirmek adına bize sonuçları açıklayacaktır. Zaten çok büyük bir ihmal yok" diye yanıt verdi.
Seyhan Uygulama Merkezi Kardiyoloji Kliniği Şefi Doç. Dr. Murat Çaylı ise hastada sebebi bilinmeyen kalp yetersizliği hastalığı mevcut olduğunu anlatarak, "Kalp fonksiyonu oldukça bozulmuştu. Kalbin kasılma fonksiyonu yüzde 50 olması gerekirken yüzde 25 civarındaydı. Hastanın asıl sorunu, elektriksel sisteminde arıza olmasıydı, bu arada elektrosunda 120 mili saniyenin altında olması gereken değer, 190 mili saniyeye çekmişti. Buda kalbin performansını olumsuz yönde etkilemekteydi. Kalbin boşlukları arasındaki uyum, bu durumda bozuluyordu. Hastanın asıl sorun buydu. Bu tür hastalarda daha önce kalp nakli yapılıyordu. Ancak günümüzde yeni teknolojiyle bu yeni kalp pilleri sayesinde kalıcı kalp pili, 3 odacıklı pil takılarak kalp fonksiyonlarının artırılması sağlanmıştır. Hastamıza da yaklaşık 1.5 saat süren bir operasyonla 3 kalp boşluğuna da kablo yerleştirerek pil takılmıştır. Bu sayede bozuk olan elektriksel aktivite düzeltilmiştir. Bu EKG'deki 190 mili saniye olan süre bu pil sayesinde 110 milisaniyeye düşmüştür. Bu sayede hastanın kalp fonksiyonları oldukça düzeldi. Hasta dün daha az sıkıntılı, karın ağrısı nefes darlığı durumdayken bugün sırt üstü yatan ağrıları geçmiş, geceleri rahat bir uyku uyuyan ve bu hastanın oldukça yarar göreceğine inanıyoruz" diye konuştu.
"UÇAĞA KAÇIRINCA HAYATIMIN BİTTİĞİNİ SANDIM"
Emine Baş ise ameliyattan sonra çok iyi olduğunu ifade ederek, "Eski dururumdan iyiyim. Önce acil olarak birinci sıradaydım kalp nakli için. Nakil olmaya gidemeyince baya sorunlar yaşadım. Ama doktorlarımızın sayesinde çok şükür iyi oldum. Şuan karnımın ağrısı geçti. Önce karnımın ağrısından yerleri tırmalıyordum. Daha önce hiç uyuyamıyordum. Ağrı kesici bile içsem 1 saat sonra yerleri tırmalıyordum. Ağrımdan duramıyordum. Şimdi çok rahatladım" dedi.
Baş uçağı kaçırdığı anları anlatırken gözyaşlarına boğularak, "Uçağı kaçırınca benim hayatımın bittiğini düşündüm. Artık son şanstı dokularda uyuyordu" diye konuştu.
Baş şimdi kızları Derya Aksoy ve Emel Avcı ile birlikte hastane odasında evine gideceği günü bekliyor.

 
Erzurum tıbbi atık merkezi
 
Doğu Anadolu’da Camiler Haftası coşkusu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum tıbbi atık merkezi
Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki 9 ilin ve bağlı tüm ilçelerin tıbbi atıkları, Erzurum ...
Boz Ayı, profesyonel avcı kurbanı
Çöplükte yiyecek ararken kurşunlanan ve Sarıkamış ormanlarında ölmüş olarak ...
Ekmeğini mezarlıktan çıkarıyor
Erzurum'un Oltu ilçesinde yaşayan Yılmaz Varol, 45 yıldır mezar kazarak ...
 
Yaşlılar için ‘Güzide yaklaşım’
Erzurum'da huzurevinde kalan yaşlılar, 1 Ekim Dünya Yaşlılar Günü'nde ...
Havalar soğudu soba satışları arttı
Erzurum'da havaların aniden soğumasıyla birlikte soba satışlarında artış yaşanmaya başlandı.
Görme engelliler kılavuz yolda yürüyecek
Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi (BEAH) ile Yıldızkent bağlantısını ...
 
Çöplüğe inen ayı öldürüldü
Kars'ın Sarıkamış ilçesinde çöplüğe inen boz ayı kimliği belirlenemeyen ...
3 kişi sobadan zehirlendi
Erzurum'un yüksek kesimlerine dün yağan kar yağışı ile birlikte sobalarda ...
Miraç’ın yüzü artık gülecek
Doğuştan iki bacağı olmayan 5 yaş Miraç’ın yüzünün gülmesi için hayırsever ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri