Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Kutlu: 'Oyuncularımı kutluyorum'
Kutlu: 'Oyuncularımı kutluyorum'
Altıparmak: ‘Erzurumspor'u tebrik ediyorum’
Altıparmak: ‘Erzurumspor'u tebrik ediyorum’
Erzurumspor iç saha yenilmezlik serisini sürdürdü
Erzurumspor iç saha yenilmezlik serisini sürdürdü
ATAUNİ’de araştırma Hastanesi gündemi
ATAUNİ’de araştırma Hastanesi gündemi
Oltu 'merhamet'i konuştu
Oltu 'merhamet'i konuştu
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
18 Kasım 2011 Cuma - 07:57

‘Atatürk çağını aşan bir lider’

Yrd. Doç. Dr. Ender Akyol, "Bugün Ortadoğu'da yaşanan gelişmeler, Atatürk'ün ne kadar çağını aşan bir lider, büyük bir askeri ve siyasi deha, gerçekçi bir devlet adamı olduğunu göstermiştir" dedi.

‘Atatürk çağını aşan bir lider’

ERZURUM (İHA) - İnönü Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ender Akyol, "Bugün Ortadoğu'da yaşanan gelişmeler, Atatürk'ün ne kadar çağını aşan bir lider, büyük bir askeri ve siyasi deha, gerçekçi bir devlet adamı olduğunu göstermiştir" dedi.
İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ender Akyol tarafından "Atatürk, Demokrasi ve 1924 Anayasası konulu konferans verildi. Hoca Ahmet Yesevi Konferans salonunda düzenlenen konferansa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süheyla Ünal, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Mehmet Karagöz, akademisyen ve öğrenciler katıldı.
DEMOKRASİ YÜKSELEN DEĞER
Günümüzde demokrasinin söylem ve tartışması, siyasetçilerin ve siyaset bilimcilerin dışına taşarak tüm toplumsal kesimlere yayılan, yükselen bir değer haline geldiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Ender Akyol, bugün demokrasi hemen herkesin inandığı ortak bir değerdir, dedi. Yrd. Doç. Dr. Ender Akyol, "Demokrasi kavramının asıl olarak yükselişe geçmesi 1945 yılından sonrası 2. Dünya Savaşı'nın sona ermesiyle birlikte gerçekleşmiştir. 2. Dünya Savaşının bıraktığı olumsuz sonuçlar, dünyada bir daha böylesi savaşların yaşanmaması adına demokrasi ve insan haklarını yüceltmiştir. Örneğin Avrupa Konseyi bu düşüncenin bir ürünü olarak 1949 yılında kurulmuştur. Bu bağlamda tarihsel dönemi, iç ve dış koşulları ile birlikte dönemin siyasi, ekonomik ve toplumsal değerleri içinde yorumlamak objektiflik açısından zorunludur. Atatürk dönemi olarak kabul ettiğimiz 1938'e kadarki dönemi de bu çerçevede değerlendirmek gerekmektedir.
1924 ANAYASASI
Akyol şunları söyledi: "Atatürk dönemine demokrasi açısından o dönemin siyasi, ekonomik ve ideolojik ortamı ve değerleri açısından bakılacak olursa, bu dönemi değerlendirmek için demokrasinin düzeyi ve derecesinin durumuna bakmakta fayda vardır. Tek partili dönemden çok partili döneme geçiş ve 1920'lerden itibaren değişik adlarla bildiğimiz inkılaplar, Atatürk ihtilali, cumhuriyet devrimleri, Türk devrimi gibi adların verildiği siyasal, ekonomik, toplumsal, bilim ve kültür alanlarına uzanan köklü yeniliklerin yapılması, laiklik, hukuk, kadın- erkek eşitliği gibi daha bir çok alanda evrensel değerlere yönelme konuları Atatürk dönemi demokrasinin izahı olabilir. Ayrıca Atatürk döneminde, çağdaş demokrasinin bir anlamda altyapısını oluşturan demokratik ilke ve perspektifler de vardı. Halkçılık bu ilkelerin başındadır."
DEMOKRATİK RUH
1924 Anayasası'nın demokratik ruha sahip liberal bir anayasa olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Dr. Akyol, "1924 Anayasası, dönemi içerisinde değerlendirildiğinde, demokratik ruha sahip liberal bir anayasadır. 1924 Anayasasının ideolojik esası olan milli egemenlik ve milli irade ilkesi, hukukilik ve yasallık açısından da yeni bir açılımdır. 1924 Anayasası demokratik bir ruha sahip olmakla birlikte Fransız devrimiyle birlikte ortaya çıkan çoğunlukçu demokrasi anlayışını yansıtmaktadır. Modern demokrasinin gelişmesiyle birlikte ortaya çıkan çoğulcu demokrasi anlayışı ise, demokrasiyi mutlak ve sınırsız bir çoğunluk yönetimi olarak kabul etmez. Demokrasi bir çoğunluk yönetimi olmakla birlikte, azınlığın temel hak ve özgürlükleriyle bağdaştıran bir rejimdir aynı zamanda. 1924 Anayasası, 'Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir', Türk milletini ancak TBMM temsil eder ve millet adına egemenlik hakkını yalnız o kullanır, demek suretiyle çoğunlukçu demokrasi anlayışını benimsemiştir. Sonuç olarak Atatürk dönemi yeni bir toplum ve devlet projesi kabul edilebilir. Bu yeni toplum ve devlet çerçevesindeki uzun vadeli amaç, bir ulus devlet oluşturma, devleti ve toplumsal yaşamı laikleştirme, çağdaş uygarlık düzeyine ulaşma ve demokratik devlet biçiminin kurulmasıdır. Gerçekleştirilen devrimler ile geleceğin modern demokratik altyapısının oluşturulması amaçlanmıştır. Bugün Ortadoğu da yaşanan gelişmeler, Atatürk'ün ne kadar çağını aşan bir lider, büyük bir askeri ve siyasi deha, gerçekçi bir devlet adamı olduğunu
göstermiştir" ifadelerini kaydetti.

 
Özdemir sürücüleri uyardı
 
"Dünyanın eşit kardeşleri" buluşuyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Seval arşivi kamuoyuna açılacak
Yaklaşık bir yıldır internet üzerinden hizmet veren “Eski Erzurum Fotoğrafları ...
Bilinçli Gençler’den Van seferberliği
Bilinçli Gençler Derneği'nin organizasyonuyla Türkiye'nin çeşitli yerlerindeki ...
EDT’de ‘Fırtına’
Erzurum Devlet Tiyatrosu çocuklar için Fırtına adlı oyunu sahneledi. Dün ...
 
Hattat Sezer’in sergisi büyük ilgi gördü
Hattat Yusuf Sezer'in sergisi Bingöl Belediyesi Kültür Merkezi'nde törenle açıldı.
Gadir-i Hum Bayramı coşkuyla kutlandı
Iğdır'da, Gadir-i Hum Bayramı dolayısıyla kentte vatandaşlara ihsan yemeği dağıtıldı.
AA hedef büyüttü
Anadolu Ajansı Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Öztürk,"Ajans ...
 
Iğdır’da buruk coşku
Iğdır'ın düşman işgalinden kurtuluşunun 91. yıl törenleri, şehitler ve ...
Özel Aziziye’den örnek kampanya
Erzurum Özel Aziziye Eğitim Kurumları tarafından Van'daki depremde yaralananlara ...
11’le gelen mutluluk
Erzurum'da bir çiftin nikahı evlilik günlerinin ölümsüzleştirilmesi amacıyla ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri