Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
Karayazı’da sağanak yağış sele dönüştü
Karayazı’da sağanak yağış sele dönüştü
HABERLER>EKONOMİ
19 Temmuz 2011 Salı - 21:34

BTC’de Erzurum yoğunlaşması

Proje Koordinatörü Prof. Dr. Kaya BTC Boru Hattının yaklaşık 250 km uzunluğu ile tüm hat boyunca geçtiği en uzun yerin Erzurum ili olduğunu belirtti.

BTC’de Erzurum yoğunlaşması

ÖZLEM ABUŞOĞLU/ERZURUM gazetesi
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Boru Hattı Şirketi hattın geçtiği köylerde sürdürülebilir kırsal kalkınma projesini başarılı bir şekilde yürütmeye devam ediyorlar.
Kültür ve Gösteri Merkezi’nde düzenlenen bilgilendirme toplantısına Vali Yardımcısı Mehmet Gök, Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, akademisyenler ile BTC Şirketi’nin Türkiye Genel Müdürü Can Suphi, şirketin Azerbaycan-Gürcistan ve Türkiye Sorumlusu Kemp Copleland, Azerbaycan Kurumsal İletişim ve Dış İlişkiler Müdürü Bölge Başkan Yardımcısı Seymour Kahlilov, Azerbaycan Kuramsal Sosyal Sorumluluk Müdürü İbrahim İsmailov, Gürcistan Kurumsal İletişim ve Dış İlişkiler Müdürü Gia Gvaladze, Türkiye Kurumsal İletişim ve Dış İlişkiler Direktörü Murat Lecompte, Kurmsal Sosyal Sorumluluk Müdürü Şükran Çağlayan ile Toplumsal Yatırım Programı Danışmanı Ali Kapucu, projenin yürütüldüğü 63 köyün muhtarı ve bu köylerdeki kooperatif başkanları ile 300 civarında çiftçinin katıldığı toplantıda konuşmacılar projenin bugüne kadarki safhası hakkında geniş açıklamalarda bulundular ve bundan sonraki süreç hakkında bilgiler verdiler.
KAYA’NIN DEĞERLENDİRMESİ
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi ve Proje Koordinatörü Prof. Dr. Mükerrem Kaya bugüne kadar ki çalışmalar hakkında bir sunum yaptı.
Kaya, sunumunda, BTC ham petrol boru hattının Azeri petrollerinin Gürcistan ve Türkiye üzerinden taşınarak Akdeniz’de bulunan Ceyhan terminali üzerinden dünya pazarlarına ulaştırmak üzere kurulmuş bir boru hattı olduğunu hatırlatarak, “BTC boru hattı ülkemizde 1076 km yol alarak Akdeniz’de Ceyhan terminaline ulaşmaktadır. Hattın Türkiye bölümünün işletmesini BOTAŞ International Ltd. (BIL) yürütmektedir. Boru hattının sahibi olan BTC şirketi, boru hattının teknik, çevresel ve sosyal uluslararası standartlara göre uygunluğunu sağlamaktadır” dedi.
SÜRDÜRÜLEBİLİR KIRSAL KALKINMA
“BTC şirketi petrol boru hattı güzergâhında sürdürülebilir kırsal kalkınmaya katkı sağlamak için ek yatırım programları da uygulamaktadır. Bu yatırım programlarından bir tanesi ‘Toplumsal Yatırım Programı’dır. Bu program boru hattı güzergâhındaki 330 köyde 2003 yılından beri sürdürülebilir kırsal kalkınmaya katkıda bulunmak amacı ile uygulanmaktadır” diyen Kaya, şöyle devam etti:
BTC Boru Hattının yaklaşık 250 km uzunluğu ile tüm hat boyunca geçtiği en uzun yerin Erzurum ili olduğunu hatırlatan Kaya, şunları söyledi: ”Boru Hattı Erzurum ilinde 7 ilçe (Şenkaya, Horasan, Köprüköy, Pasinler, Merkez, Aziziye ve Aşkale) ve 63 köyden geçmektedir. Projenin genel amacı; BTC boru hattının güzergâhında bulunan yerleşim yerlerinde sürdürülebilir sosyal ve ekonomik kalkınmaya katkıda bulunmaktır.”
PROJE DESTEKLERİ
Çok sayıda paydaş kuruluşun da projeye destek verdiğini ifade eden Kaya, konuşmasını şöyle tamamladı: “Hızlı etki projeleri uygulanan köylerde yaşam kalitesi olumlu yönde değişti. Bilinçli ve modern hayvancılık faaliyetlerinde artış oldu. (Koruyucu aşılama, suni tohumlama, yem bitkileri yetiştiriciliği, bakım ve besleme vb.) Alternatif gelir kaynakları oluşturuldu (organik çilek, karpuz, brokoli, karnabahar vb.) ve dengeli beslenmeye de katkı sağlandı. 418 kız öğrenci açık öğretim programından yararlandı. Sağlık, beslenme, gıda, hijyen gibi konularda verilen eğitimler ile, proje alanında yaşayan kadınlar güvenli gıda üretimi ve sağlıklı yaşam hakkında bilgi sahibi oldular. Yedi yerel örgüt idari ve mali yönden sürdürülebilir bir yapıya kavuştu: Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Alvar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Alaca Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Beypınarı Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Pusudere Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Güllüdere Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Sebze Üreticileri Derneği, Yerel örgütler proje hazırlama ve uygulama konusunda deneyim sahibi oldu. Diğer kalkınma kuruluşlarına sundukları projelerle 11 milyon dolarlık destek almışlardır. Kooperatif üyeleri arasındaki işbirliği arttı. Yerel örgütlerin kendilerine ve diğer yerel örgütlere olan güvenleri arttı.”
KOÇAK’A ZİYARET
BTC Şirketi üst düzey yöneticileri Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak’ı da makamında ziyaret ederek bir süre görüştüler. Ziyarette Rektör Koçak, Atatürk Üniversitesi hakkında bilgiler verdi ve son yıllarda gerek yurtdışı üniversiteleriyle gerekse çeşitli firmalarla yürütülen işbirlikleri ve bunların önemi hakkında açıklamalarda bulundu. Rektör Koçak, BTC ile ortaklaşa yürütülen çalışmanın da bu kapsamda örnek bir işbirliği olduğunu vurguladı.

 
Ulaştırmada Ovit sinerjisi
 
Erzurum için tarihi adım
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ulaştırmada Ovit sinerjisi
RİPORT Rize Limanı Yönetim Kurulu Başkanı Çillioğlu, “Rize-Erzurum Karayolu’nun ...
Toyota Avensis kendinden emin olanların tercihi*
Toyota Avensis yeni yüzüyle kendinden emin olanların tercihi!Zeka dolusu ...
'Ramazan fırsatçılığı yapmayın'
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemseddin Bayraktar, ...
 
Piknikçilerden umduklarını bulamadılar
Her yıl Haziran’la birlikte açılan mangal sezonunda satışlarını artıran ...
Büyükşehir istihdam projesi tamamlandı
Erzurum Büyükşehir Belediyesinin kadın istihdamının desteklenmesi hibe ...
Bölgesel asgari ücret geliyor
Seçimlerin ardından başlayan kıdem tazminatı düzenlemesinin ayrıntıları netleşiyor.
 
Markalaşmada yaz durgunluğu
Erzurum’da bu yılın 5 ayında 74 marka başvurusu yapılırken, 19 marka da ...
AZUTİB Erzurum’a ufuk açtı
Bu yıl ikincisi gerçekleştirilen ‘Anadolu’nun Zirvesinde Uluslararası ...
Maliyet yüksek, ilgi az
Dış cephe kaplaması ile ısıtma ve soğutma giderlerinin yarı yarıya ucuzladığını ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri