Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
Karayazı’da sağanak yağış sele dönüştü
Karayazı’da sağanak yağış sele dönüştü
HABERLER>EKONOMİ
19 Temmuz 2011 Salı - 02:57

Maliyet yüksek, ilgi az

Dış cephe kaplaması ile ısıtma ve soğutma giderlerinin yarı yarıya ucuzladığını belirten uzmanlar, binanın daha uzun ömürlü olmasını sağlayan mantolamaya karşı ilginin az olduğunu belirtirken, Erzurumlu vatandaşlar ise mantolama giderlerinin fahiş fiyatlarda olduğunu, ücretli kesimin bu maliyeti karşılayamadığı için mantolama yaptıramadığını savunuyor.

Maliyet yüksek, ilgi az

ERZURUM (İHA) - Dış cephe kaplaması ile ısıtma ve soğutma giderlerinin yarı yarıya ucuzladığını belirten uzmanlar, binanın daha uzun ömürlü olmasını sağlayan mantolamaya karşı ilginin az olduğunu belirtirken, Erzurumlu vatandaşlar ise mantolama giderlerinin fahiş fiyatlarda olduğunu, ücretli kesimin bu maliyeti karşılayamadığı için mantolama yaptıramadığını savunuyor.
MANTOLAMA NEDİR?
Mantolamanın binanın su almasını engelleyerek paslanmayı önlediğini kaydeden uzmanlar, nemden kaynaklanan küf, rutubet, mantar ve kötü koku oluşumunun da bu sayede önüne geçilebildiğini, böylece sağlıklı ve konforlu yaşam alanlarına imkan sağlandığını anlattı. Mantolamanın binaya ve yaşam konforuna çok sayıda katkısı olmasına karşın çok fazla uygulanmadığını aktaran uzmanlar, “Tüm bu yararlarına karşın ısı yalıtımı ve mantolama ile ilgili bilinç çok yetersiz. Bu nedenle binaların büyük çoğunluğu hala yalıtımsız. Mantolamanın maliyeti, yalıtım ürünleri, sıva, boya ve uygulama da dahil olmak üzere metrekarede ortalama yaklaşık 30 - 40 lira arasında değişiyor. Bu rakam, AB standartlarında üretilen, kaliteli ürünler için geçerlidir. Bu da bir apartmanda daire başına yaklaşık 3 bin ile 4 bin liralık bir maliyet anlamına geliyor. Bu gün binaya sadece boya yaptırmanın metrekare maliyeti bile ortalama 15 - 20 lira. Mantolama ile ısıtma ve soğutma harcamaları yüzde 50 azalıyor ve sağladığı tasarrufla yatırım maliyetini birkaç yıl içinde amorti ediyor” diye konuştu.
Mantolama yaptırmak isteyen bazı kişilerin'bu işlemin hangi ürünle yapılırsa yapılsın fayda sağlayacağı şeklinde bir düşünceye sahip olabildiğini aktaran uzmanlar, “Ucuz olduğu için tercih edilen merdiven altı ürünlerin uygulama sonrasında ciddi sorunlara neden olabiliyor. Bu durum, fayda sağlamak yerine harcanan paranın çöpe gitmesine neden oluyor. İyi bir mantolama için mutlaka paket sistemlerin kullanılmalıdır. Çünkü paket sistemler ısı yalıtımı uygulamasında kullanılan, ısı yalıtımı levhası, yapıştırıcı, sıva, file, dübel ve yüzey kaplama malzemeleri gibi tüm malzemeleri bir arada sunuyor. Bu malzemelerin hepsinin birbiri ile uyumu da daha önceden test ediliyor” dedi.

 
Turizm’de ufuk arayışı
 
Dede Korkut rahmetle anıldı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
DADAŞ VİCDANI 18 Temmuz 2011 Pazartesi 22:16

Mantolama’ya ilgi az başlıklı bir haber okudum Gündem elbette bu değil.. Ne ki gerçeği ifade etmek adına bir şeyler söylemek lazım.. Eğer haber doğruysa bu işi yapanlar milletin halinden bihaber.. 40’lık bir sitenin mantolama maliyeti 90 bin TL.. Daire başına düşen meblağ 2 bin küsur lira.. 4 asgari ücret.. Fiyat Erzurum standartında oldukça yüksek.. Bir dar gelirli, emekli, ya da memur bu parayı nasıl ödeyecek? Apartmanlarda oturanlar çok mu zengin…. Birde bir yalan çıkarmışlar millet mantolama yaptırsın diye.. Yayıyorlar ki mantolama 2017’de mecbur.. Yok öyle bir şey..Ama inanan inanıyor. Ayıptır..Kış memleketi, mantolama ihtiyaç diye bu fiyatları böyle yükseltmek ayıptır. Allahtan korkun, Allahtan

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Turizm’de ufuk arayışı
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) Genel Sekreteri Dr. Rıfat Altan, ...
İstihdamda yeni konsept
25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları'na ev sahipliği yapan Erzurum'da ...
Doğu’dan ihracatta pozitif süreç
Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) Yönetim kurulu Başkanı Cemal ...
 
Yatırımcılar Doğu’ya yoğunlaştı
Dış Ticaret Müsteşarlığının ve Türkiye İşbirliği ve Kalkınma Ajansı (TİKA) ...
Yatırımda Palandöken Açılımı
Anadolu'nun Zirvesinde Uluslararası Tanıtım ve İşbirliği - 2'nin açılışına ...
‘Erzurum Davos’u niçin geçmesin?’
THY Genel Müdürü Kotil, “Erzurum'un da havası, suyu, doğası güzel. Niye ...
 
Tebriz’le üçlü protokol
Erzurum Ticaret ve Sanayi odası, Erzurum Ticaret Borsası ve İran’ın Tebriz ...
Erzurum’a MÜSİAD Müjdesi
MÜSİAD Erzurum şubesinin girişimleri sayesinde Erzurum'dan farklı ülkelere ...
Ekonomide AZUTİB-2 Dalgası
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) tarafından gerçekleştirilen ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri