Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Meteoroloji’den Erzurum için kar uyarısı
Meteoroloji’den Erzurum için kar uyarısı
6 hastaya umut oldu
6 hastaya umut oldu
Narman GSİM’de Söğüt dönemi
Narman GSİM’de Söğüt dönemi
Karasu’da balık ölümleri araştırılıyor
Karasu’da balık ölümleri araştırılıyor
Kutlu: ‘Erzurum bizim için bir gururdur’
Kutlu: ‘Erzurum bizim için bir gururdur’
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
7 Temmuz 2011 Perşembe - 09:39

Bardız Kilimi markalaşma yolunda

Meşhur Bardız kilimleri, Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında hazırlanan bir projeyle marka haline getirilecek. “Bardız Kilimlerini Yaşatma” adını taşıyan proje kapsamında şu ana kadar 26 ev hanımına eğitim verilirken, toplamda 75 kişiye Bardız kilimi dokumasının öğretilmesi planlanıyor.

Bardız Kilimi markalaşma yolunda

ERZURUM(GHA) – Meşhur Bardız kilimleri, Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında hazırlanan bir projeyle marka haline getirilecek. “Bardız Kilimlerini Yaşatma” adını taşıyan proje kapsamında şu ana kadar 26 ev hanımına eğitim verilirken, toplamda 75 kişiye Bardız kilimi dokumasının öğretilmesi planlanıyor.
Bardız Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından hazırlanan “Bardız Kilimlerini Yaşatma” projesi, ev hanımları ve genç kızlar için hem geçim kapısı olacak, hem de Bardız kilimlerinin yaşatılmasına imkan sunacak. Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Bardız Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Şenyurt Topal, SODES kapsamında desteklenen proje hakkında bilgiler aktardı. Bardız Kilimlerini Yaşatma Projesi’nin, 2010 yılında Devlet Planlama Teşkilatı7na sunulduğunu ye kabul edildiğini hatırlatan Topal, projenin bütçesinin 220 bin lira olduğunu belirterek, uygulama süresinin ise, 12 adaydan müteşekkil olduğunu kaydetti. Topal, “Proje kapsamında şuana kadar 26 ev hanımı ve genç kızımıza Bardız kilimlerinin dokuması öğretilmiştir. Toplamda 75 kadına Bardız kiliminin dokumasına yönelik eğitimler verilecektir.” dedi.
Bardız Gaziler köyünde eğitimlerin verildiğini anlatan Topal, “Osmanlı Saraylarında kullanılan ve “Saray Kilimleri” denilen kilimlerin, 16 ile 17. yüzyılda dokunmuş olduğu görülür. Günümüzde bu teknik, Erzurum Bardız ve Kars Sarıkamış yörelerinde dokunan kilimlerde görülmektedir. Dokunan bu kilimlerin bir diğer özelliği de 300 ile 350 yıl geçmesine rağmen hala kullanılabilmekte, renk ve iplik kalitesi bozulmamaktadır. Yünlerin renklendirme işlemi tamamen doğal olan bitki köklerinin kaynatılması sonucu elde edilir. Böylelikle yün yıpranmayıp sağlamlık kazanır. Osmanlı Saraylarında bu kilimler tercih edilirdi. Bu kilimler Bardız yöresinde dokunur ve “Bardız Kilimleri” diye nitelendirilirdi.” şeklinde konuştu.
BARDIZ KİLİMLERİ YÖRESEL BİRÇOK ÖZELLİĞE SAHİP…
Şenkaya’ya bağlı Bardız yöresi ve bağlı köylerinde dokunan kilimlerin, yöresel özellikler gösterdiğini ifade eden Başkan Topal,  “Günümüzde ilçe merkeziyle yerli köylerin birçoğunda, Bardız kilimi dokunması unutulmaya yüz tutmuştur. Küçük ve eski atölyelerde bu kilimlerin dokunduğunu görebilmekteyiz. Yün renklendirme işleminin ise, köylerde hala yapıldığını görmekteyiz. Bu konuda bilimsel çalışma yapan Atatürk Üniversitesinden proje boyunca destek alacağız. Yrd. Doç. Dr. seviyesinde bir öğretim görevlisi projede idari destek personeli olarak görev alacaktır.” dedi.
HAYVANCILIK AÇISINDAN DA FAYDA SAĞLAYACAK…
Kilimlerin, 1 metrekaresi için bin 250 gram çözgü ve yün iplik kullanıldığını belirten Başkan Topal, “Bu yünler yörede yetiştirilen koyunlardan elde edilmekte ve yörenin hayvancılık yapısının güçlendirilmesine de katkı sağlayacaktır. Erzurum’un ilçelerinde iş imkanlarının çok az olması dolayısıyla kadın nüfus çalışamamaktadır. Bu durum özellikle kadınların sosyal yapıdan dışlanmasına ve kendi özgüvenlerini yitirmelerine sebep olmaktadır. Yörede dokunan tüm kilimler hem derneğimizin üyeleri, hem de İstanbul'daki kilim satıcıları tarafından yüksek taleple satılmakta ancak dokuma yaptırılacak kişi bulunamamaktadır. Proje ile 75 genç kadın nüfus iş imkanı bulacaktır. Yeni bir ivme ile bölgede yeni dokuma atölyeleri açılmasıyla Bardız kilimleri eski günlerine kavuşacak, iş imkanları artmış ve bölgede sosyal yapı kuvvetlenmiş olacaktır.” diye konuştu.

 
Ege’de Dadaş Buluşması
 
Gülbey'den 'Azerbaycan Bayrağı' açıklaması
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Türk Dünyasında ‘Saz ile Söz’ buluşması
Bilecik Belediyesi ile Bursa'nın merkez Yıldırım İlçe Belediyesinin katkılarıyla ...
Emeklilere promosyon müjdesi
Emeklilere geriye dönük 5 yıllık promosyon ödemesinin yolu açıldı
Türkçe’nin Çiçekleri’ne görkemli uğurlama
Bu yıl 9’uncusu yapılan Türkçe Olimpiyatları, Sinan Erdem Spor Salonu'nda ...
 
Çek ve senedin yerini POS aldı
Vadeli ticari işlemlerde uzun yıllar ödeme aracı olarak kullanılan çek ...
Anadolu, Türkçe'nin Çiçekleriyle bezendi
9’uncu Türkçe Olimpiyatları kapsamında Türkiye’de bulunan yabancı ülke ...
Atasever’den brucella uyarısı
Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Atasever, halk arasında peynir ...
 
I. Çıldır Gölü Çalıştayı sona erdi
21 Haziran 2011 tarihinde Ardahan Üniversitesinde başlayan I. Çıldır Gölü ...
Yem Bezelyesi Projesi’nde başarı
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü, Türkiye ...
Vardan MÜSİAD’ın beklentilerini açıkladı
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Ömer Cihad ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri