Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Tarımda Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Projesi
Tarımda Halk Elinde Küçükbaş Hayvan Islahı Projesi
 ER-VAK kadın komisyonundan eğitime destek
 ER-VAK kadın komisyonundan eğitime destek
Şehit polisler mevlitle anıldı
Şehit polisler mevlitle anıldı
Uyuşturucu ticareti yapan 1 kişi tutuklandı
Uyuşturucu ticareti yapan 1 kişi tutuklandı
Jandarmadan tütün kaçakçılarına darbe
Jandarmadan tütün kaçakçılarına darbe
HABERLER>EKONOMİ
26 Mart 2013 Salı - 07:36

Çobanlar da üniversiteli olacak

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in, çobanlara yönelik çalışma kapsamında üniversitelerde 'sürü yönetimi' bölümünün açılmasıyla ilgili çalışmalarına Iğdır’dan tam destek geldi.

Çobanlar da üniversiteli olacak

BÜLENT MAVZER
IĞDIR (İHA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in, çobanlara yönelik çalışma kapsamında üniversitelerde 'sürü yönetimi' bölümünün açılmasıyla ilgili çalışmalarına Iğdır’dan tam destek geldi.
Bakan Eker’in, “Çobanlığa ilginin oluşması yönünde, mesleğe biraz formasyonda kazandıracak şekilde, hatta üniversitelerimizin ilgili bölümlerinde 'sürü yönetimi' gibi, belki 2 yıllık yüksek okul tarzında bir eğitimle bunun biraz daha güçlendirilmesi ve yaygınlaşması yönünde çalışmamız var” açıklamasına Iğdırlı hayvan üreticileri ve üniversiteye hazırlanan öğrencilerden destek geldi. Kendisinin kışın okuduğunu, yazın ise çobanlık yaptığını anlatan Bayram Kaygı, üniversitelerde böyle bir bölüm açılması durumunda tercih edeceğini belirtti. Kaygı, kendisi gibi birçok arkadaşının bu bölümün açılması durumunda tercih edeceğini, bu bölümün açılmasının kendileri için çok iyi olacağını söyledi.
“ÇOBANLIK PEYGAMBERİMİZİN DE MESLEĞİYDİ”
Çobanlığın peygamberimizden bugüne gelen bir meslek olduğunu söyleyen Kaygı, “Bunun için biz bu mesleğimizden gurur duyuyoruz. Bizim çocukluğumuzdan beri yaptığımız bir iştir çobanlık. Çünkü hepimizin ailesi hayvancılıkla uğraşıyor. Bir de bu işin akademik eğitimini alsak, bu işte daha da başarılı olacağımıza inanıyoruz. Bakın her çoban, hayvanın ne rahtsızlığı varsa bir veteriner kadar biliyordur. Bir hayvanın bacağı kırılsa hemen iyileştirebiliyoruz. Veterinerlik nasıl meslek ise çobanlıkta bir akademik meslek olabilir” dedi.
“ÜNİVERSİTELİ ÇOBAN ÇALIŞTIRMAK İSTERİZ”
Hayvan üretici Seyithan Safa da, üniversiteli çoban çalıştırmak isteğini, çünkü bu işin bilimsel eğitimi alan çobana hayvanlarını gönül rahatlığı ile teslim edeceklerini belirtti. Safa, “Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımızın bunun ile ilgili açıklamasını televizyonda biz de izledik ve çok olumlu bulduk. Biz de bakanımızın bu önerisini destekliyoruz. Gerçekten çok güzel bir fikirdir. Zaten biz ücret karşılığı çoban tutuyoruz. Neden bu çoban üniversite bitirmiş olmasın ki? Biz her yıl 50 kuzumuzu çobanların hakkı olarak veriyoruz. Bizim içinde çok iyi olur. Bizde bu işin okulunu bitirmiş, bu işin erbabı birisini çalıştırmak isteriz” şeklinde konuştu.
“İŞ İMKANI SAĞLANSA ÜNİVERSİTEDE ÇOBANLIK BÖLÜMÜNÜ TERCİH EDERİZ”
Üniversitelerde birçok bölüm açıldığını ifade den Cihan Aras ise, iş imkanı oluşması durumunda her bölümün tercih edilebileceğini söyledi. Kendisinin üniversite sınavına girdiğini anlatan Aras, “Bize gerekli iş imkanı verildikten sonra bölüm önemli değil, bu çobanlık da olsa tercih ederiz. Birçok üniversiteyi bitirmişte işsiz gezen genç arkadaşlarımız var. Garantili iş imkanı sağlanması lazım. Bu bölümle ilgili iş imkanı cazip olması durumunda kendim dahi herkes bu bölümü tercih edecektir. Tek sorunumuz işsizlik, yoksa üniversitede hangi bölümü tercih etmişiz önemli değil” dedi.
 

 
'Hedeften sapma yok..!'
 
Öncelik: Sosyal Güvenlik
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ejder tepesi 26 Mart 2013 Salı 11:32

AB ülkeleri tarımda ve hayvancılıkta bilimi,tepe tepe kullanıyorlar,ama biz kullanamıyoruz.Tarımda ve hayvancılıkta sıkıntılarımız had safhada.3 bin yıldan beri tarım ve hayvancılık yapıyoruz,bir yenilik yapamadık.Doğu'da hayvancılığın gelişmesi gerek ama maalesef olmadı ve olmuyor.Gerek çiftçi sayımızın gerekse çoban sayımızın çok çok artılması gerek.Bunun için de yapılması gereken mutlaka yapılmalıdır.Artık tarımda ve hayvancışıkta dedelerimizden gördüğümüzle yetinmemeliyiz.Bundan vazgeçmeliyiz. Köylülerimiz bilimsel yöntemleri bilmiyor. Onları eğitmemiz,bilinçlendirmemiz gerekir. Çobanlık meslek haline getirilmelidir. Çobanlık deyip geçmemeliyiz.Gerekirse çobanların maaşı devlet tarafından ödenmeli ve çobanlar sigorta edilmelidir.Tarihe damga vurmuş,Erzurum-Kars Yaylaları'nın şu vahim durumuna bir bakınız.Hayvan sayısı süratle azalmaktadır.Bunu artırmak için, süratle çalışmalar yapılmalıdır.Bu yörede ve ülkede hayvancılığı geliştirmeliyiz.Arz talebi karşılayamadığı için,gıdada adeta terör estiriliyor.Piyasaya sürülen gıdalar hep suni gıdalar bunlar da halkın sağlığını tehdit ediyor.Yapılan araştırmaya göre nüfusumuzun %35'i potansiyel kalp hastası. Yine nüfusumuzun büyük bir kısmı şeker, tansiyon,böbrek,kolesterol hastası.İlkokul öğrencileri şeker hastası.Yapılan ilmi çalışmalara göre kanser uzmanları,bir süre sonra,halkın yarısı kanser olacak diyorlar. Nüfusun %36'sı obezite.Üreme,çocuk doğurma ve aile yapısı,dolayısiyle,millet risk altında.Neden? Millet tabi beslenemediği için.İşte her gün,medyada,gıdada yapılan sahtekâlıkları okuyoruz.Büyük gıda şirketleri,yolsuzluklarından dolayı ya kapatılıyorlar ya da ihtar ediliyorlar. Hükümet herkese para veriyor.Kimse çalışmıyor.Kimse elini sıcaktan soğuğa vurmuyor.Köyler boşandı.Kimse görevini yapmıyor.Hele hele tarım ve hayvancılığın bilinçli yapılmasında en önemli görev üzerlerinde olan,ziraat fakülteleri ve bunların öğretim üyeleri,diplomayı tarikat, cemaat ve ulusal liderinin emrine vermiş,ondan makam,mevki ve mansıp beklemektedir.İlimleriyle uğraştıkları yok.Çiftçiye rehber oldukları yok.Tek düşünceleri makam ve mevki.Zaten hükümet, oy hesabı ile her İL'e bir üniversite açarak,üniversiteleri adeta liseleştirdi. Hükümetin bunlardan bir hesap sorduğu da yok.Bildiklerini okuyorlar.Bakınız çiftliklerde üretilen civcivlerin hepsi dişi olarak üretiliyor.Neden? Çünkü yumurtaların dişi olarak dünyaya gelmesi için,yumurtalara östrojen hormonları, kadınlık hormonları veriliyor.Dağda vurulan yaban domuzları 100-150 TL'ye satılıyor. Yoğurtta maliyeti düşürmek için,domuz jelatini kullanılıyor. Yoğurtlar maalesef doğal değil.Kaymak yoğurt diye satılanlara margarin karıştılıyor.Bu yüzden, çiftliklerde yetiştirilen hayvanlar yerine,gezen hayvanlar üretilmeli,buna devlet ağırlık vermeli,köylülük gerçekten cazibeli hale getirilerek teşvik edilmelidir.Yoksa bu aziz ve yüce Millet'in geleceği tehlikededir.Bizden demesi.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İpekyolu’na geri dönüş..
ÖZEL-Ticaret sektörünün güç kazandığı Erzurum, tarihi ipekyolundaki ticaret ...
KUDAKA’da turizm gündemi
KUDAKA Mart Ayı Yönetim Kurulu Toplantısı, Yönetim Kurulu Başkanı Bayburt ...
MAGESDER’den nevruz olaylarına tepki
Erzurum’da geçtiğimiz hafta Nevruz kutlamaları sırasında karşıt gruplar ...
 
Fidan satış yerleri belirlendi
Erzurum’un 8 ilçesinde fidan satışı yapılacak
Ekonomide 2013 sınavı
Maliye Bakanlığı Gelir idaresi Başkanlığı 2013 şubat ayı faal vergi mükellefi sayılarını açıkladı.
Erzurum markaya odaklandı
ÖZEL-Erzurum’dan bu yılın 2 ayında 2 endüstriyel tasarım, 4 patent, 41 ...
 
Perakendeciliğin nabzı Erzurum’da atacak
Doğu Anadolu Perakendeciler Derneği tarafından 27 Mart’ta düzenlenecek ...
DAP’tan besi işletmelerine destek
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, üreticilerin DAP projesi kapsamındaki ...
MMO temsilciği kapanacak mı?..
Makine Mühendisleri Odası Erzurum İl Temsilcisi Doç. Dr. Bayram Şahin ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri