ERZURUM (İHA) - Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği heyeti Irak’ın Erbil kentinde bir dizi gezi ve incelemelerde bulundu. Bölgeden yaklaşık 100 iş adamının iştirak ettiği programda ikili görüşmelerde bulunuldu, ticari ilişkilerin artırılması için çalışmalar yapılması kararlaştırıldı.
DAİB heyeti, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın himayelerinde sürdürülmekte olan, komşu ve çevre ülkeler stratejik planı çerçevesinde, Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Koordinatörlüğünde, Türkiye İhracatçılar Meclisi işbirliği ve Genel Sekreterliği organizasyonunda, Irak – Erbil’e yönelik “Gıda Sektörel Ticaret Heyeti” organizasyonu gerçekleştirildi.
Gerçekleştirilen “Gıda Sektörel Ticaret Heyeti” organizasyonuna; gıda sektöründe faaliyet gösteren, 69’u Türk, 30’u Irak’lı firma olmak üzere, toplam 99 firma katıldı.
Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu ve Hakkari, Yüksekova ve Muş Sanayi ve Ticaret Odaları Temsilcilerinden oluşan Türk Heyeti sırasıyla; Erbil Başkonsolosu Aydın Selcan, Ticaret Ataşeleri Sayer Erbil ile Ercan Atak, Erbil Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Soran A. Aziz, Türkiye-Irak İşadamları Derneği Erbil Şubesi Başkanı Shwan A. Jawhr, Erbil Valisi Nevzat Hadi Mavlood, Sanayi ve Ticaret Bakanı Sinan Çelebi’yi ziyaret etti.
Erbil Noble Hotel konferans salonunda yapılan toplantıda; konuşan DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel, yaptığı konuşmada; Doğu Anadolu Bölgesinden, Irak’a yapılan ihracat hakkında bilgi verdi.
AZİZ’İN DOSTLUK VURGUSU
Erbil Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yrd. Soran A. Aziz ise yaptığı konuşmada; iki ülke arasındaki başta yıllardır süren dostluktan ve komşuluktan bahsetti. Aziz, Irak’ın geçmişte ekonomik anlamda çok kötü durumda olduğunu ve bu kötü dönemde Türkiye’nin bütün kapılarını açtığını belirtti.
Aziz, Irak’ın en önemli ticari ortağının Türkiye olduğu ve Ticaret ve Sanayi odası olarak her zaman Türk firmalarının yanında olduklarını ifade ederek, şunları kaydetti; “Erbil bölgesi kaliteye önem gösterdiklerini, özellikle gıda sektöründe ihracat yapan firmaların malları kalite kontrolünden geçtikten sonra kalite yüksek değilse girişine izin verilmemektedir. İşadamlarının ihracat yapmadan önce Irak’ın kurallarını iyi bilmeleri gerekmektedir. Erbil’de şube açmak kolay olduğu, bir hafta süre içerisinde açılabilmektedir. Erbil’de bin 800 yabancı firma olduğu bunlardan 925’den fazlasını Türk firmaları teşkil etmektedir. Bu firmalar çok serbest bir şekilde çalışmaktadır.”
TARİH KARDEŞLİĞİ
Müteahhitler Birliği Başkanı Dr. Sorami I. Dizayee da yaptığı konuşmada;” Aramızda tarih benzerliği vardır. Bu benzerlik Osmanlı zamanına dayanmaktadır. Erbil’de çoğu kelimeler Türkçe’ye benzemektedir. Biz müteahhitler Birliği olarak yatırımlardan bilgimiz vardır. Unutmamamız lazım Irak genellinde çok kötü binalar vardı ama son zamanlarda gelişmeler olmuştur. Türkiye’ye teşekkür ediyoruz. 2003 senesinden sonra bizim yanımızda olmuşlardır. Sınır kapılarını sonuna kadar açmışlardır. İnşaat sektörümüz alt seviyelerindeydi. Ama Türk müteahhitleri ülkemize gelerek bu seviyeyi üst tabana çıkartarak, hem ticareti hem de kaliteyi yükseltmişlerdir. Şu anda örnek olarak yeni havalimanımızı Türk firmaları yapmıştır. Yol, kanalizasyon, su ve benzeri işlerimizi Türk firmaları yapmaktadır. İnşaat sektöründe Türk firmalarına destek veriyoruz. Gelsinler her türlü kolaylığı sağlayalım. Avrupa Birliğinde doğan krizden dolayı her geçen gün iş yapmak üzere İtalya ve Fransa ülkelerinden heyet gelmektedir.” diye konuştu.
Başkonsolos Aydın Selcan da kapıdan karşılıklı günde yaklaşık 3 bin araç geçtiğini belirterek şu andaki köprülerin eskidiği burada fiziksel alt yapı sorunu bulunduğunu belirterek, bu konuda çalışmaların devam ettiği mevcut bulunan köprülere ek köprüler yapılarak üç gidiş üç dönüş şeklinde kapasite daha da artırılacağını kaydetti.
İKİLİ GÖRÜŞMELER
Program kapsamında ayrıca ikili iş görüşmeleri yapıldı. İkili iş görüşmelerine 54 Türk, 16 Iraklı firma olmak üzere toplam 70 firma katıldı. Iraklı firmaların az oluşu Türk Heyetini hayal kırıklığına düşürdü. Program öncesi Erbil’de ve çevre illerde gerekli duyurular yapıldığı özellikle davetiye bastırılıp birebir gıda firmalarına kartvizit karşılığı dağıtılmasına rağmen, beklenen katılım olmadı.
DAİB heyeti program kapsamında Erbil’de düzenlenen, “Erbil Internatıonal Fuarı”nı ziyaret etti. Heyet burada da Irak’lı gıda firmaları ile birebir görüşme imkânı buldu.
Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği Adına Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kemal Aras, Yönetim Kurulu üyesi Önder Dengizek ve Genel Sekreter Fikret Kabakuş tarafından yapılan değerlendirmede,
“Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Koordinatörlüğünde, Türkiye İhracatçılar Meclisi işbirliği ve Genel Sekreterliğimiz organizasyonunda Erbil / Irak’da düzenlenen “Gıda Sektörel Ticaret Heyeti” programı sırasında gerçekleştirilen; İkili görüşmeler sonucunda; Ülkelerimiz arasındaki ikili ilişkilerin ve dış ticaretin artırılması için önemli adımlar atılmıştır. Ayrıca; Bölgemizden yapılan ihracatın artırılması ve ihraç ürünlerimizin tanıtımı için Birliğimiz kanalıyla benzer organizasyonlarının bundan sonrada devam etmesi, programa katılan firmalar tarafından dile getirilmiştir. Bu tür programlarda daha da başarılı olunabilmesi için, Ticaret Ataşeliklerin imkânlarının artırılması kanaatine varılmıştır.” Denildi. Açıklamada ayrıca, Ülkemizden Irak’a 2010 yılında yapılan yaklaşık 6 milyar dolarlık ihracatı 7,5 milyar dolara, Bölgemizden Birliğimiz kanalıyla Irak’a 2010 yılında yaklaşık 500 milyon dolar olarak yapılan ihracatı, en kısa zamanda, 2 milyar dolar seviyelerine çıkarılmasının amaçlandığı belirtildi.