Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
Karayazı’da sağanak yağış sele dönüştü
Karayazı’da sağanak yağış sele dönüştü
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
14 Ocak 2014 Salı - 01:31

Eren Uyardı:‘Temiz hava herkesin hakkı’

İHSAN KUMRU-Sanayi atığı malzemelerin yakılması ile oluşan zararlı kirleticilerin, bölge halkının sağlığına doğrudan etki ettiğini ifade eden Atatürk Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Zeynep Eren, hava kirliliğinin önlenmesi için duyarlılık çağrısı yaptı.

Eren Uyardı:‘Temiz hava herkesin hakkı’

Atatürk Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma Merkezi yürütücülüğünde ve Erzurum Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Erzurum Sağlık İl Müdürlüğü, Yakutiye Belediye Başkanlığı ve Palen Doğalgaz Dağıtım ve Ticaret A.Ş. işbirliği ile ortaklaşa KUDAKA destekli Atatürk Üniversitesi Kültür ve Gösteri Merkezi’nde "Temiz Hava Herkesin Hakkı, Atığını Yakma Havanı Koru" isimli eğitim semineri düzenlendi. Seminerin Açılış konuşmasını Atatürk Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Zeynep Eren yaptı.
Sanayi atığı malzemelerin yakılması ile oluşan zararlı kirleticilerin, bölge halkının sağlığına doğrudan etki ettiğini ifade eden Atatürk Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Zeynep Eren, eğitim seminerinin amacı hakkında bilgiler verdi.
Eren, “Ülkemizde son yıllarda nüfus artışı, şehirleşme ve sanayileşme alanında gözlenen hızlı gelişmeler, ne yazık ki çevre koruma ve çevre koruma tedbirlerinin uygulanması alanında yeterince gösterilememiştir. Çevre koruma tedbirlerinin ilk ayağı toplum vicdanını uyandırmakla, bireyleri çevre kirlilikleri konusunda bilgilendirmek ve farkındalık oluşturmakla başlar. Temelde aile içi verilen eğitimlerden başlayarak, gerek okullarda/üniversitelerde gerekse mesleki eğitimlerde; bireylere çevre koruma bilincini aşılamak ve onları yaşadığı çevreye duyarlı hale getirmek; başta anne-babanın, eğitmenlerin öğretmenlerin, çevre koruma ile ilgili kurum ve kuruluşların temel görevleri arasında yer almalıdır. Bu nedenle çevre koruma tedbirlerinin alınması ve uygulanması, cezalar ve yaptırımlarla değil, bireylerin ve toplumların bu süreçte etkin rol alabilmesi ile mümkün olacaktır. Teknolojinin hızla geliştiği ve beraberinde önemli çevre problemlerini getirdiği 21. yüzyıl dünyasında her birey yaşadığı çevreye karşı olan sorumluluklarını bilmek ve yaşadığı çevreyi korumak zorundadır. Bu, bireyin yalnız kendi sağlığı açısından değil, diğer insanların ve hatta diğer canlıların yaşam hakkı açısından ve gelecek kuşaklara temiz ve yaşanabilir bir çevre bırakmak açısından da Önem taşımaktadır. Kişilerin kendi hakları kadar çevreyle ilgili olan haklarını da bilmeleri/bildirmeleri vatandaşlık görevidir. İnsan diğer insanlara olduğu kadar yaşadığı çevreye karşı da sorumluklarını bilmek ve savunmakla yükümlüdür. Bu, 1982 Anayasamızın 56. Maddesinde belirtildiği şekli ile kanuni bir haktır.” dedi

Yapılan projenin Erzurum'daki hava kirliliği probleminden yola çıkarak, şehir merkezinde bulunan oto sanayi bölgesinde faaliyet gösteren işyeri çalışanları için; çeşitli sanayi atığı malzemelerin ya bertaraf amacıyla yâda özellikle kış aylarında ısınma amacıyla sobalarda ve diğer yakma sistemlerinde kontrolsüz bir şekilde yakılmasını önlemeye yönelik bir eğitim semineri olduğunu ifade eden Atatürk Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Zeynep Eren, Bu amaçla oto sanayi bölgesinde faaliyet gösteren 650'ye yakın işyerine davetiye, afiş, poster ve bağlı oldukları dernek kanalı ile cep telefon mesajları gönderilmek suretiyle 4 gün sürecek eğitim seminerlerimizin birine davet ederek katılımlarını sağlamaya çalıştıklarını söyledi.
Eren, “Projemizin amacı, Erzurum oto-sanayi bölgesinde yer alan sanayi esnafı çalışanlarına yönelik özellikle kış aylarında ısınma amaçlı olarak plastiklerin, motor yağlarının, ambalaj atıkları ile bu tip malzemelerin yakılmasını engellemektir. Bunu azaltmak üzere Atatürk Üniversitesi Çevre Sorunları Araştırma Merkezi yürütücülüğünde, Erzurum Sağlık İl Müdürlüğü, Erzurum Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Erzurum Yakutiye Belediye Başkanlığı ile ortak hazırlanmış eğitim seminerleri vermektir. Bu bağlamda, projemiz Erzurum'daki hava kirliliği probleminden yola çıkarak, şehir merkezinde bulunan oto sanayi bölgesinde faaliyet gösteren işyeri çalışanları için; çeşitli sanayi atığı malzemelerin ya bertaraf amacıyla yâda özellikle kış aylarında ısınma amacıyla sobalarda ve diğer yakma sistemlerinde kontrolsüz bir şekilde yakılmasını önlemeye yönelik bir eğitim semineridir. Projemizin hedefi, sanayi atığı malzemelerin yakılması ile Özelde oto sanayi bölgesinde çalışan kişilerin kendi sağlıklarının risk altında olduklarını vurgulamaya ve genelde ise hem şehrimizin hem de dünyamızın hava kalitesini korumaya çalışmaktır. Bu amaçla oto sanayi bölgesinde faaliyet gösteren 650'ye yakın işyerine davetiye, afiş, poster ve bağlı oldukları dernek kanalı ile cep telefon mesajları gönderilmek suretiyle 4 gün sürecek eğitim seminerlerimizin birine davet ederek katılımlarını sağlamaya çalıştık. Bu süreçte Oto Tamir ve İmalatçıları Esnaf ve Sanatkarlar Odasına ve Başkan Yardımcısı Fuat Haşıl'a bize verdikleri destekten ötürü teşekkür etmek istiyorum. Umuyoruz davetimize icabet yüksek oranda gerçekleşir. Burada siz değerli basın mensuplarının da desteği bizim için önemlidir. Şimdiden vereceğiniz destek için teşekkür ediyorum. Son olarak projemize destek veren başta Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Sayın Talha Bekir Özmen'e ve şahsında kurumlarına olmak üzere, ortaklarımız Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Mustafa Kılıç'a ve şahsında Erzurum Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne, Sağlık İl Müdür Yardımcısı Dr. Yüksel Dogru'ya ve şahsında Erzurum Sağlık İl Müdürlüğüne, Yakutiye Belediye Başkan Yardımcısı Dr. Engin Kocadagıstan'a ve şahsında Yakutiye Belediye Başkanlığına, Palen Doğalgaz Dağıtım ve Ticaret A.Ş.'den Kimya Yüksek Mühendisi Sayın Bekir Gül'e ve şahsında firmalarına, Çevre Kulübü öğrencilerine, Üniversitemiz çalışanlarına ve ayrıca açılışımıza katılarak bizden manevi desteğini esirgemeyen Sayın Valimize, Sayın Belediye Başkanımıza, Sayın Rektör Yardımcılarımıza Merkezimiz adına teşekkür ederim saygılarımı sunarım.”  diye konuştu.

 

 
Tarım Kredi hedeflerini aştı
 
ATA Teknokent’ten girişimcilik açılımı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Hava kalitesi denetimleri artırıldı
Erzurum’da hava kalitesini arttırmak amacıyla aralıksız denetim yapan ...
Misafirliğe gittiler, sobadan zehirlendiler
Erzurum’da yatılı misafirliğe giden 3 kişi sobadan sızan karbonmonoksit ...
Cumhuriyet Caddesi’nde buz kazası: 1 yaralı
Erzurum’da çatıdan kafasına buz sarkıtı düşen 1 kişi yaralandı.
 
Buz tutan dere kızak pisti oldu
Karaçoban ilçesinde aşırı soğuklar nedeniyle buz tutan dereler küçük çocukların ...
Hava kirliliği verileri açıklandı
DİLEK BAYRAK-Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 2013 ekim ve Kasım ayları hava ...
3 gün kar, 2 gün sis var
DİLEK BAYRAK-Erzurum’da önümüzdeki hafta üç gün kar yağışı görülecek. ...
 
Çocuk Evi Projesi devam ettirilecek
Palandöken Kaymakam vekili Hamit Genç, 2009 yılında Aile ve Sosyal Politikalar ...
‘Eşimin eşi yok’
Aile ve Sosyal Politikalar Erzurum İl Müdürlüğü tarafından organize edilen ...
Yılmaz gözyaşlarıyla anıldı
Büyük beğeni toplayan belgeselin galasına Sebahattin Yılmaz’ın eşi Gönül ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri