Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
Karayazı’da sağanak yağış sele dönüştü
Karayazı’da sağanak yağış sele dönüştü
HABERLER>GUNCEL
22 Temmuz 2011 Cuma - 21:59

Erzurum nereye gidiyor?...

AB uzmanları ve Bakanlar Türkiye’nin Avrupa’dan gelen ekonomik krizden etkileneceği uyarısını yaparken, Erzurum’da israf ve lüks eşya ve araç tüketiminin hızı kesilmiyor.

Erzurum nereye gidiyor?...

Erzurum Lüks Tüketim çılgınlığının doruğa ulaştığı illerin başında geliyor. Lüks araç sayısı Türkiye ortalamasının üstünde artış kaydederken, lüks emlak tercihindeki yoğunlaşma dikkat çekici boyuta ulaşıyor. Elektronik eşya tüketiminde de ülke iller sıralamasında ilk on içine giren Erzurum’da cep telefonu kullanım oranı da hayli yüksek.
KRİZ UYARISI VAR AMA..
AB uzmanları ve Bakanlar Türkiye’nin Avrupa’dan gelen ekonomik krizden etkileneceği uyarısını yaparken, Erzurum’da israf ve lüks eşya ve araç tüketiminin hızı kesilmiyor. Tasarruf ve üretim anlayışının güç kaybettiği ilde, gerek serbest meslek erbabı ve esnaf, gerekse de ücretli kesim kazancının üstünde tüketime yöneliyor. Kredi kartı kullanım oranının yüzde 80’lerde seyrettiği ilde adeta kriz söylentilerine kulak kapatılırken, ‘kazan, tüket, kullan ve at’ alışkanlığı hakim hale geldi.
GEDİKLİ UYARDI
AK Parti Milletvekili Gedikli’nin israftan kaçınma ve ihtiyaçtan fazlasını harcamama uyarısı, AB uzmanlarının kriz ikazlarına rağmen, israfın hakim, tüketim çılgınlığının ise yaygın olduğu Erzurum’da, hane gelirlerinin önemli bir bölümü lüks tüketime yöneliyor. Kredi kartı borçluluğu artık alışılmış bir hale gelirken, borçtan kaçınma tasarrufu ise genel bazda gözlenmiyor. Herkes kazancından fazla harcamaya yoğunlaşıyor.
200 METREKARELİK EVLER DAR GELİYOR
Hane halkı büyüklüğünün önceki yıllara göre azalma sürecine girdiği Erzurum’da vatandaşlar ihtiyacından büyük evlerde oturmayı tercih ediyor. Fiyatları 150 ile 300 milyon TL’ye ulaşan 190 metrekareden büyük evler adeta yok satıyor. Eskiden altı, yedi nüfuslu aileler 100 metrekarelik evlerde iskan ederken, şimdi iki kişilik aileler bile 200 metrekarelik evler dar geliyor..
OTOMOBİL ÇILGINLIĞI
Artan araç sayısı dikkat çekici boyutta. Erzurumlu araç alımlarında lüks otoları tercih ediyor. Sokak ve caddeler artık artan araç sayısını karşılayamaz durumda. Artık Erzurum’da bir aileye ait birkaç otonun olması alışılmış durum haline geldi. Toplu taşıma araçlarını kullananlara yoksul gözüyle bakanlar, tüm kazanç ve tasarruflarını lüks otolar için harcıyor. Trafik artan araç sayısı sebebiyle zorlaşırken, kazançların lüks tüketime yönelmesi yüzünden ilde yatırım araçları ilgi görmüyor.
CEP TELEFONU ÇILGINLIĞI
Erzurum’da tüketim çılgınlığının bir başka boyutu da cep telefonu kullanımında görülüyor. Evlerde hane halkının tamamına yakının cep telefonu kullandığı Erzurum’da, son teknoloji ürünü olan ve fiyatları birkaç asgari ücrete denk gelen telefonların kullanımı oldukça yaygın. Birbirleriyle konuşup sohbet etmekten kaçınan Erzurumlular zamanlarının da kazançlarının da önemli bir bölümünü cep telefonuna harcıyor.
 
 

 
'Vatan bir bütündür, asla parçalanamaz'
 
Yakutiye’de olaylı yıkım
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Fikret taş 25 Aralık 2011 Pazar 09:52

Erzurum da bu gösteri merakı olduğu sürece daha çok geri gider insanların kafa yapısı değişmeli tanıdığım bir işçi var asgari ücretli gecekonduda yaşıyor ama arabasına baksan 30 bin tl bu böyle olmaz bu kibir insanlara tepeden bakmaya bir son verilmeli yoksa erzurum hep yerinde sayar

Yorumu oyla      6      4  
hakan 22 Aralık 2011 Perşembe 14:27

İstanbul da işadamı bir değerli abim vardı kendisi erzurumlu bana dediği ; erzurum da iş sahası yok zaten çoğunluğu memur kesimi işçi sınıfı olanlar da ata dede yadigarı yerlerini idame ettiriyor yeni yatırım yapan yok hali ile millet araba ev alarak birbirleri ile yarışa giriyor demişti ama biz istanbul da tüm bunlar dan soyutlanmış şekilde düşünüyoruz bizim iyi kötü evimiz var ben erzurum da yaşayan dan daha çok kazanıyorum daha fazla servet sahibiyim ama oturduğum ev çok sıradan bindiğim araba keza öyle ben nasıl işyerini daha ileriye götürebilirim, nasıl daha çok istihdan yaratabilir daha çok eleman çalıştırabilirim nasıl ileride fabrika sahibi olabilirim bunları düşünüyorum.. dedi hiç unutmam.

Yorumu oyla      6      4  
Yunus 25 Temmuz 2011 Pazartesi 00:28

Canım kardeşim, muhalefet falan yaptığımız yok, medyum olmayada gerek yok. TUİK verilerine girersin İllere göre motorlu taşıt sayısı dersin Uşak Sakarya Trabzon Malatya Eskişehir Ordu gibi şehirlerle karşılaştırırsın Erzurum u Ev diyorsan batıda TOKİ 400 bin liraya ev satıyor. 35000 bin gecekondunun olduğunu da belediyeye gitmeye gerek yok dağ mahallesinden sanayi karayolları taa havuz başına kadar ara sokaklar dahil şöle bir bak gecekondu dolu. Cep telefonu meselesi ise ülkemizin yalnış iletişim politikasından kaynaklanıyor. Avrupa da operatörler telefonu bedava dağıtıyor bizim millette 2 telefon olması insanların fakirliğinden dolayı meraklanma. Erzurum fakir, insanların alım gücü çok düşük bir memleket öyle olmasa insanlar göç edermi? son 10 yılda 300 bin insan gitmiş bu memleketten.

Yorumu oyla      6      4  
Dadaş Hakan 24 Temmuz 2011 Pazar 11:55

Görmemişlik,başka birşey değil.Okuyan,iş sahibi olan kadınlarımız 200 metrelik evler konusunda yarışa girmiş durumda.Erkekler cep telefonu ve arabada yarışıyor.Harcayın bakalım.Hessabını nasıl vereceksiniz bakalım....

Yorumu oyla      6      4  
Yunus 24 Temmuz 2011 Pazar 00:51

Yazılanların çoğuna katılmak mümkün değil. Erzurum da 35000 civarı gecekondu ve eski ev var. 200 m2 lik evi kim buluyor 300 bin liralık ev varmı erzurum da. Otomobil sayısına bakacak olursanız, bizim dengimiz olan şehirlere bakın Trabzon Malatya Elazığ gibi o şehirlerdeki motorlu taşıt sayısı onlarda 100000 üzerinde bizde 80000 sayısı bizden 20000 fazla plakalardan anlaşılmıyormu? L harfini daha bitiremedik Erzurum cumhuriyet caddesi etrafında trafik yoğunlaştığı için araç sayısı bize çok geliyor. Cep telefonu kullanma hastalığı dünyada var sadece erzurumda değil. EDİTÖR:SIRF MUHALEFET OLSUN ANLAYIŞIYLA YAPTIĞINIZ YORUMLARDAN ÇIKAN SONUÇ, ERZURUM'DAKİ TÜKETİM ÇILGINLIĞI VE EMLAK FİYATRANIDAN HABERSİZ OLDUĞUNUZU ORTAYA KOYUYOR. KENTTE YENİ YAPILAN TOKİ HARİCİ EVLERİN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU 180 İLA 200 METREKAREDİR. BUNU EMLAKÇİLERDENDE İMO DANDA ÖĞRENEBİLİRSİNİZ. EMLAK FİYATLARI HABERDE AKTARILAN MİKTARLARDADIR. KAYAKYOLU, BOSNA CADDESİ, GEZ MAHALLESİ, DOĞU TV CADDESİ, KAZIMKARABEKİR MAHALLESİ GİBİ ALANLARI BİLİYORSANIZ, BURALARDA EV FİYATLARININ 150 BİN TL ÜZERİNDE OLDUĞUNU GÖRECEKSİNİZ. DUBLAKS EVLERDE FİYATLAR DAHA DA YUKARILARDADIR. İKİNCİ ÖNEMLİ HUSUS, HABERDEKİ VURGUDUR. HABERDE TÜKETİM ÇILGINLIĞINA İŞARET EDİLEREK İSRAF UYARISI YAPILMIŞTIR. CEP TELEFONU DÜNYADA HERKESTE DEDİĞİNİZ ÖLÇÜDE YAYGIN DEĞİLDİR. SİZ HİÇ BİR TURİSTİN ELİNDE CEP TELEFONUYLA KONUŞTUĞUNU GÖRDÜNÜZ MÜ? ARTI, SİZ AVRUPAx'DAKİ KİŞİ BAŞINA DÜŞEN TELEFON SAYISIYLA TÜRKİYE VE ERZURUMDAKİNİ BİLİYORMUSUNUZ, Kİ BÖYLE YANLIŞ ÇIKARIM YAPIYORSUNUZ.. DURUMU BİLGİNİZE SUNUYOR, HABERLERİ DEĞERLENDİRKEN, İNSAF VE BİLGİ SAHİBİ OLMANIZI ÖNERİYORUZ.

Yorumu oyla      6      4  
çaykolik 23 Temmuz 2011 Cumartesi 13:21

Essah nereye gidiyor?Bu durum gelişmekte olan her ülkenin sorunu.Büyük şehirlerde kimse kimseyi bu kadar yakından tanımadığı için fark edilmiyor.Ben buna görmemişlik diyorum,göstermelik hayatlar bunlar.Kışın o koca evleri ısıtamıyorlar bir odaya çekilip yaşayanları,soba kuranları biliyorum.Amma olsun trıpleks de oturuyorya önemli olan bu.Tabiri caizse it gibi titirirler ama -benim onlardan neyim eksik düşüncesinden vazgeçmezler.Araba,cep telefonu hep götermelik.Kesin ağzında dişleri eksiktir,belki hastalanmadan doktorada kontrol amaçlı hiç gitmemiştir,kilosu artmıştır göbek fırlamıştır,et,balık,sebzeden ve meyveden uzak hayatı vardır.Eğitim için zaten harcamaya gerek yok,zati parasız o.Eee yani gardaş cep telefonu da almıyak mı neydek?Eskiden Erzurum da dubleksler,trıpleksler o kahrolası kartonpiyerler,derin dondurucular yoktu.Kimsede olur olmaz dadaşım demez di.Çünki dadaşdı ve kompleksi yoktu.Erzurum a gar yagardı,adam boyu ve adamlar da adamdı.gar yağardı Erzuruma sımsıcak bembeyaz.

Yorumu oyla      6      4  
ÇILGINLIK 23 Temmuz 2011 Cumartesi 09:55

EVET BU ÇILGINLIK SADECE KENDİNİ DÜŞÜNEN İNSANLAR İÇİN GEÇERLİ TOPLUMU DÜŞÜNEN İNSANLAR SADE HAYATI BENİMSER ANCAK ERZURUM FARKLI DOĞRU DÜZGÜN SANAYİSİ YOK VE DEVAMLI SANAYİLEŞMİŞ İLLERE GÖÇ EDİYOR ERZURUMLU DİĞER LÜKS DÜŞKÜNÜ ERZURUMLULAR DA ÇILGINLIKDA LÜKS ÜN SINIRLARINI ZORLUYOR NE KADAR İLGİNÇ...

Yorumu oyla      6      4  
eren 23 Temmuz 2011 Cumartesi 09:06

işte güzelim ERZURUM gelişiyor bir kaç yıla kalmaz türkiyenin en büyük şehirleri arasında yerini alır ve marka şehir olur eee bunu başbakanımız sayın erdoğan bile söyledi ERZURUM MARKA ŞEHİR OLACAK ŞU AN GÜNEYDOĞUNUN EN GELİŞMİŞ ŞEHRİ GAZİ ANTEP ACAYİP LÜX BİR ŞEHİR DOĞU ANADOLU BÖLGESİNİN EN GELİŞMİŞ ŞEHRİ İSE ERZURUM ACAYİP LÜXBİR ŞEHİR GAZİANTEP MARKA ŞEHİRLER ARASINA GİRDİ AMA ERZURUMUN BİR KAÇ YILI DAHA VAR

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'Vatan bir bütündür, asla parçalanamaz'
Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Arkadaşlarının ...
Öztürk'ten Dadaşlara sesleniş..
Dadaşlara seslenen Vali Öztürk “ Sevgili Dadaşlar; Tarihi kökleri çok ...
Sel yolları kapattı
Erzurum’un ilçelerinde dün etkili olan sağanak yağış nedeniyle bazı güzergahlar trafiğe kapandı.
 
İşadamından örnek bağış
Erzurum'da faaliyet yürüten AYNET Bilgi Teknolojieri, sosyal sorumluluk ...
Memleket meselelerine turistiz….!
İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr Köse, gazete ...
Şehitlere eğitim vefası..
İstanbul Aydın Üniversitesi, Erzurum’daki terör şehidi, kardeş ve çocuklarına ...
 
Toplu ulaşımda Ramazan ayarı
Erzurum’daki halk otobüsü işletmecileri ve minibüsler, sefer saatlerine ...
Diyanet’ten mahya geleneğine destek
Camiler bu yıl da eski Ramazan geleneklerinden olan mahyalarla süslenecek.
Hurdacılar Sitesi hizmete giriyor
Hurdacılık iş kolunda faaliyet gösteren esnaf, Güney Çevre Yolu üzerinde ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri