“Hüsn’ü Hat Koleksiyonu” açılış töreni Ankara Palas Devlet Konukevi’nde yapıldı.
“Erzurumlu Hattatlarla Hüsnü Hat Projesi” kapsamında 23 sanatçının ellerinden çıkmış olan hat sanatı eserlerinin sergilendiği “Hüsn’ü Hat Koleksiyonu” Ankara Palas Devlet Konukevi’nde yapılan törenle açıldı. Törene, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay, Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak, Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak’ın yanı sıra çok sayıda milletvekili ve sanatsever katıldı.
Açılış töreninde konuşan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay, “Erzurumlu hattatların Esma’ül Hüsna sergisini Ankara Palas Konukevi’nde görmek ayrı bir heyecan ve zevk. Erzurum bin bir hatmin merkezidir. Başka hiçbir yerde yoktur. Ramazan ayında bu hatimler yapılır. Gelenekler sanat, tasavvuf ve bilim olarak bütün boyutlarıyla toplandığı bir merkezdir” diye konuştu.
ATALAY’DAN İSLAM VE SANAT YORUMU
İslam’ın ve Türk milletinin sanata bir bütün olarak baktığını kaydeden Atalay, “İslam tabi Mekke’de doğmuştur ama Türkiye olarak bizim milletimiz İslam’ı çok iyi anlayan, estetik, gönül, fıkıh boyutlarını çok geliştiren ve hepsine bir bütün bakan bir millet. Özellikle Semerkand’dan Horasan’dan bakıldığında bütün bunların meczedildiği hem gönül boyutuyla, hem sanat hem de yaşama boyutuyla İslam’ın çok özel bir bütününü öğrenen yaşayan yaşatan bir milletiz. Burada 99 Esma’ül Hüsna’nın yazılışını göreceğiz. Başta üstad Hasan Çelebi olmak üzere tüm hattat ustalarımızı tebrik ediyorum” dedi.
“ERZURUM SANATIN MERKEZİ OLMUŞTUR”
Projenin koordinatörlüğünü de yürüten Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak açılışta yaptığı konuşmada, “Erzurum sizlerin de bildiği gibi tarih boyunca İpek Yolu’nun ve Baharat Yolu’nun merkezi olmuştur. Kayıtlara düştüğü kadarıyla 52 cami, 32 medreseye ev sahipliği yapmış, sanatın kültürün merkezi olmuştur. Merkez olmasının ürünlerini belki bir müddet verememiş ama o tohum canlanacağı zamanı beklemiştir. Bugün bizlerin de şahitleneceği bir zamanda bu güzel eserler meydana çıkmıştır. Bundan dolayı bu güzel eserleri biz sanatseverlerin, Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşayan vatandaşların takdirine sundukları için Erzurum’da yaşayanların geçmişlerine rahmet diliyoruz, yaşayanlara da teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Açılış sonrası İHA muhabirinin sorularını cevaplayan Erzurum Valisi Ahmet Altıparmak, 2 senelik çalışmanın ürünü olan eserlerin Ankara’da yapılan sergisinde bekledikleri ilgiyi gördüklerini kaydetti.
“ANKARA’DAKİ İLGİDEN MEMNUNUZ”
Erzurum Valiliği olarak sanata verdikleri destekle ilgili soruya Vali Altıparmak, “2 senelik çalışmanın sonucunda ortaya çıkan eserleri Dolmabahçe Sarayı’nda sergiledik. İnanılmaz bir ilgi gördü. Biz bundan çok memnun olduk. Keçiören Belediye başkanımız “Aynı sergiyi Ankara’da da yapmayı istiyoruz” deyince biz de kabul ettik. Bugün Devlet Konukevi’nde de bu sergimizi düzenlemiş olduk. Ankaralı sanatseverlerin inanılmaz bir ilgisi var. Bundan dolayı da çok memnun oldum. Üstad Hasan Çelebi daha önce Ankara’da yayınlanan sergisine ilgisiz kalındığını söylemişti. Ama görüyorsunuz el sanatları inanılmaz bir ilgi görüyor” yanıtını verdi.
“TEKLİFLERE AÇIĞIZ” MESAJI
Altıparmak, bu serginin başka illerde de sergilenip sergilenmeyeceğiyle ilgili soruya, “Başka illerden özel bir teklif gelirse onları da değerlendiririz. Tekliflere açığız” cevabını verdi.
Altıparmak, sergilenen eserlerin Erzurum Güzel Sanatlar Müzesi’nin kataloğuna girerek Erzurum Valiliği bünyesinde saklanacağını söyledi.
Açılışta konuşan Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak, İslam medeniyetinde alemdeki güzellik eşşiz yaratılış ahenk bir sanat olarak telakki edilmiştir. Hat sanatı bilinen tabire göre, cismani aletlerle meydana getirilen ruhani bir endesedir. Renklerin olmadığı siyahi çizgilerin sanatkar ellerde estetikle buluşması yüzyıllarca batılı ressamlara da ilham vermiştir. Kitapların en yücesi Kuran’ı Kerim başta olmak üzere kelama ve yazıya verilen değer tezhip sanatı ile doruk noktasına ulaşmıştır” dedi.
“SANAT SUYU ANKARA’YA DA SİRAYET ETMİŞ”
1964 yılından itibaren hat sanatıyla ilgilenen hat sanatçısı Hasan Çelebi açılışta yaptığı konuşmada, geçmiş yıllarda Ankara’da açtığı sergiye yeterli ilginin olmadığını hatırlatarak başladı. Hat sanatçısı Çelebi, “Bir hayatı bu sanata vakfettim dersem yalan söylememiş olurum. 1993 yılında Ankara Palas Oteli’nin üzerinde bulunan çarşının içinde 100. Yıl Galerisi vardı. Orada eserlerimin sergilenmesi için buraya getirdim. Açılışta 17 kişi vardık. Kalan 15 gün içinde açtığımız deftere 11 kişinin imzasını kaydedebildik. Bizde müesseseler güneş gibi doğup batıyor. Aradan yıllar geçti şimdi görüyorum ki bu sanat suyu Ankara’ya da sirayet etmiş. Burada da bu işi canlandırmak isteyen arkadaşlarımın hepsine teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Açılış konuşmalarının ardından protokol üyeleri 2 yıllık çalışmaların sonucunda ortaya çıkan 23 sanatçının ellerinden çıkmış hat sanatı eserlerini gezerek inceledi.