Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
YURTLİG’de Erzurum Kız Yurdu şampiyon oldu
YURTLİG’de Erzurum Kız Yurdu şampiyon oldu
Erzurum’da bilekler yarıştı
Erzurum’da bilekler yarıştı
Akdağ ailesi yasta
Akdağ ailesi yasta
Bitmeyen tünel çevreyi kirletiyor
Bitmeyen tünel çevreyi kirletiyor
'Fenomen çetesi' operasyonunda 16 tutuklama
'Fenomen çetesi' operasyonunda 16 tutuklama
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
25 Ağustos 2014 Pazartesi - 03:54

Erzurum ve Kuzeydoğu’da bilişim gerçeği

DİLEK BAYRAK-ÖZEL-Erzurum, Erzincan, Bayburt, Ağrı, Kars, Ardahan ve Iğdır’ın yır aldığı Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi’nde bilgisayar kullanım oranı yüzde 40.2, internet kullanım oranı ise yüzde 40.4 olarak belirlendi.

Erzurum ve Kuzeydoğu’da bilişim gerçeği

İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması Düzey 1'e göre bireylerin* bilgisayar ve İnternet kullanım oranı, 2014 açıklandı. Erzurum, Erzincan, Bayburt, Ağrı, Kars, Ardahan ve Iğdır’ın yır aldığı Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi’nde  bilgisayar kullanım oranı yüzde 40.2, internet kullanım oranı ise yüzde 40.4 olarak belirlendi.

BÖLGEDE ERKEKLER ÖNDE

Kuzeydoğu Anadolu Bölgesinde bilgisayar kullanımında erkeklerin oranı  yüzde 52.2 olurken, kadın bilgisayar kullanıcılarının oranı yüzde 27.6 olarak kaydedildi. Bölgede internet kullanıcıları içinde de erkekler ön sırada yer aldı. İnternet kullanıcılarının yüzde 51.7’si erkekler olurken, yüzde 28.5’i ise kadınlar olarak aktarıldı. Kuzeydoğu anadolu Bölgesi ortalamaları Türkiye ortalamalarının altında çıktı.

HANELERDE İNTERNET ERİŞİMİ

İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması Düzey 1 hanelerde İnternet erişimi, 2014 nisan araştırmasına göre, Erzurum’un yer aldığı Kuzeydoğu anadolu Bölgesinde hanelerin yzde 48’İ4’ünde internet erişimi bulunduğu belirlendi. İnternet erişimi olmayan hane oranı ise yüzde 51.2 olarak hesaplandı.Bölgede internet erişimi bulunan hane oranı Türkiye ortalamasından yüzde 11.8 oranında düşük çıktı. İnternet erişimi bulunmayan hane sayısı oranı ise yüzde 12 oranında yüksek olarak belirlendi.

HANEHALKI BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ KULLANIM ARAŞTIRMASI

Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması, 2014 açıklandı.İnternet kullanan bireylerin oranı yüzde 53,8 oldu. Bilgisayar ve internet kullanım oranları 16-74 yaş grubundaki bireylerde sırasıyla yüzde 53,5 ve yüzde 53,8 oldu. Bu oranlar erkeklerde yüzde 62,7 ve yüzde 63,5 iken, kadınlarda yüzde 44,3 ve yüzde 44,1’dir. Bilgisayar ve internet kullanım oranları, 2013 yılında yüzde 49,9 ve yüzde 48,9’du. Bilgisayar ve İnternet kullanım oranlarının en yüksek olduğu yaş grubu 16-24 olarak kaydedildi. Bilgisayar ve İnternet kullanımı tüm yaş gruplarında erkeklerde daha yüksek çıktı.

DÜZENLİ İNTERNET KULLANICISI ARTTI

İnterneti 2014 yılının ilk üç ayında hemen her gün veya haftada en az bir defa kullanan 16-74 yaş grubu düzenli internet kullanıcılarının oranı yüzde 44,9 oldu. Bu oran, 2013 yılının aynı döneminde yüzde 39,5’ti.

İNTERNET ERİŞİMİ OLAN HANE ORANI YÜZDE 60,2 OLDU

Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması sonuçlarına göre 2014 yılı Nisan ayında Türkiye genelinde internet erişim imkanına sahip hanelerin oranı yüzde 60,2 oldu. Bu oran 2013 yılının aynı ayında yüzde 49,1’di.

Evden internete erişimi olmayan hanelerin yüzde 42,8’i evden internete bağlanmama nedeni olarak internet kullanımına ihtiyaç duymadıklarını belirtti. Bunu yüzde 31,9 ile internet bağlantı ücretlerinin yüksekliği takip etti.

Genişbant internet erişim imkanına sahip hanelerin oranı yüzde 57,2 oldu. Buna göre hanelerin yüzde 37,9’u sabit genişbant bağlantı (ADSL, kablo TV altyapısı üzerinden kablolu internet, fiber vb.) ile internete erişim sağlarken, yüzde 37’si mobil genişbant bağlantı ile internete erişim sağladı. Darbant bağlantı ise hanelerin yüzde 6’sında internet erişimi için kullanıldı.

İNTERNET EN ÇOK EVDE KULLANILDI

İnterneti 2014 yılının ilk üç ayında kullanan 16-74 yaş grubu bireylerin yüzde 79,1’i evde kullandı. Bunu yüzde 38,7 ile işyeri, yüzde 30,2 ile akraba, arkadaş evleri, yüzde 23,3 ile alışveriş merkezi, havaalanı, vb. kablosuz bağlantının yapılabildiği yerler ve yüzde 14,3 ile internet kafe takip etti.

EV VE İŞ YERİ DIŞINDA İNTERNET KULLANIMI İÇİN TAŞINABİLİR CİHAZ KULLANIMI ARTTI

İnterneti 2014 yılının ilk üç ayında kullanan bireylerin yüzde 58’i ev ve işyeri dışında internete kablosuz olarak bağlanmak için cep telefonu veya akıllı telefon kullanırken, yüzde 28,5’i taşınabilir bilgisayar (dizüstü, netbook, tablet vb.) kullandı. Bu oranlar 2013 yılının aynı döneminde sırasıyla yüzde 41,1 ve yüzde 17,1’di.

İNTERNET KULLANIM AMAÇLARI ARASINDA SOSYAL MEDYA İLK SIRADA YER ALDI

İnternet kullanım amaçları dikkate alındığında, 2014 yılının ilk üç ayında internet kullanan bireylerin yüzde 78,8’i sosyal paylaşım sitelerine katılım sağlarken, bunu yüzde 74,2 ile online haber, gazete ya da dergi okuma, yüzde 67,2 ile mal ve hizmetler hakkında bilgi arama, yüzde 58,7 ile oyun, müzik, film, görüntü indirme veya oynatma, yüzde 53,9 ile e-posta gönderme-alma takip etti.

İNTERNET KULLANAN BİREYLERİN YARIDAN FAZLASI E-DEVLET HİZMETLERİ KULLANDI

İnterneti 2013 yılı Nisan ayı ile 2014 yılı Mart aylarını kapsayan on iki aylık dönemde kullanan bireylerin kişisel amaçla kamu kurum/kuruluşları ile iletişimde internet kullanma oranı yüzde 53,3 oldu. Bu oran önceki yılın aynı döneminde (2012 Nisan-2013 Mart) yüzde 41,3’tü. Kullanım amaçları arasında kamu kuruluşlarına ait web sitelerinden bilgi edinme yüzde 51,2 ile ilk sırayı aldı.

İNTERNET ÜZERİNDEN ALIŞVERİŞ ARTTI

İnternet kullanan bireylerin internet üzerinden kişisel kullanım amacıyla mal veya hizmet siparişi verme ya da satın alma oranı yüzde 30,8 oldu. Önceki yıl İnternet üzerinden alışveriş yapanların oranı ise yüzde 24,1’di.

İnternet üzerinden alışveriş yapan bireylerin 2013 yılı Nisan ile 2014 yılı Mart aylarını kapsayan on iki aylık dönemde yüzde 51,9’u giyim ve spor malzemesi, yüzde 27’si ev eşyası (Mobilya, oyuncak, beyaz eşya vb), yüzde 26,8’i seyahat bileti, araç kiralama vb., yüzde 24,9’u elektronik araçlar (Cep telefonu, kamera, radyo, TV, DVD oynatıcı vb.), yüzde 15,9’u kitap, dergi, gazete (e-kitap dahil) aldı.

 
Erzurum Taşıt Rekorunu bırakmadı…!
 
1968’den beri bekliyoruz…!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tarımda kayıtlı çalışan yok gibi
TZOB Genel Başkanı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Yönetim Kurulu Üyesi ...
Gölet kazası ders oldu
AFAD, Aşkale Belediyesine göl, gölet ve baraj gölleri ile akarsularda ...
Güvenlik sistemlerine talep arttı
M.COŞKUN-Güvenlik Sistemleri Uzmanı Şinasi Güngör, “Erzurum’da son 5 yıldır ...
 
Erzurum’da istenilirse neler yapılmıyor ki..
İhsan KUMRU-Erzurum Sebze Üreticisi Necati Yıldızer, sıcak iklim bitkisi ...
Doğu’da deprem gerçeğine bilimsel yaklaşım
Fırat Üniversitesi (FÜ) Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kadir Eriş, ...
Erzurum İMO deprem gerçeğine dikkat çekecek
İHSAN KUMRU-İnşaat Mühendisleri Odası Erzurum Şubesi Başkanlığı, 17 Ağustos ...
 
Doğu’da Tepeli pelikanlar uydudan izlenecek
Ege Üniversitesi kuşları araştırma ekibi tarafından, Türkiye'de ilk defa ...
Vatandaştan toplu ulaşımda kart değerlendirmesi
M.COŞKUN-Özel Halk Otobüslerinin uygulamaya başlayacağı, kartlı biniş ...
Oltulu inşaatçının buluşu herkesi şaşırttı
Oltulu Beycan Onat, motosikletine yaptığı aparatla binlerce tuğlayı tek ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri