Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Kutlu: 'Oyuncularımı kutluyorum'
Kutlu: 'Oyuncularımı kutluyorum'
Altıparmak: ‘Erzurumspor'u tebrik ediyorum’
Altıparmak: ‘Erzurumspor'u tebrik ediyorum’
Erzurumspor iç saha yenilmezlik serisini sürdürdü
Erzurumspor iç saha yenilmezlik serisini sürdürdü
ATAUNİ’de araştırma Hastanesi gündemi
ATAUNİ’de araştırma Hastanesi gündemi
Oltu 'merhamet'i konuştu
Oltu 'merhamet'i konuştu
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
4 Kasım 2011 Cuma - 05:05

Eski Bakandan Acı İtiraf

Eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Ahmet Samsunlu, Türkiye'nin bir 'deprem ülkesi' olmasına rağmen deprem gerçekliğinin hala kavranamadığını ifade ederek, 1983'te Erzurum'da yaşanan depremden bu yana geçen 28 yılda Türkiye'de hiçbir şeyin değişmediğini, Van depreminin tüm çıplaklığıyla ortaya koyduğunu savundu.

Eski Bakandan Acı İtiraf

SONER KAN - YUSUF İDİZ(İHA) - Eski Bayındırlık ve İskan Bakanı Ahmet Samsunlu, Türkiye'nin bir 'deprem ülkesi' olmasına rağmen deprem gerçekliğinin hala kavranamadığını ifade ederek, 1983'te Erzurum'da yaşanan depremden bu yana geçen 28 yılda Türkiye'de hiçbir şeyin değişmediğini, Van depreminin tüm çıplaklığıyla ortaya koyduğunu savundu.
SAMSUNLU’NUN DEĞERLENDİRMESİ
44. Bülent Ulusu hükümetinde (1980-1983) imar ve iskan bakanı olarak görev yapan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Samsunlu, deprem bölgesinde incelemelerde bulundu. Türkiye'de ilk defa Van'da 'Ard-Germeli Bina Yapım Teknolojisi (Ala-Sawa Sistemi)' ile inşa edilen Ak-Tek Palmiye Konutlarında inceleme yaparak yetkililerden de bilgi alan Samsunlu, burada İHA muhabirinin sorularını da yanıtladı.
ERZURUM DEPREMİ
Bakanlığı döneminde 30 Ekim 1983 yılında Erzurum'da bin 155 kişinin ölümüyle sonuçlanan 6,9'luk depremi hatırlatan Samsunlu, aradan 28 yıl geçmesine rağmen depremle birlikte Türkiye'de yaşanan tablonun değişmediğini vurguladı. Van'daki 7,2'lik deprem ve sonrasında da televizyon ekranlarına yansıyan görüntülere dikkat çeken Samsunlu, "Genel olarak tabloya baktığımda 28 yılda Türkiye'de çok önemli değişikliklerin olmadığını görüyorum. Özellikle köy yapılarında hemen hemen hiçbir değişiklik yok. Van merkez ve Erciş'in sorunları kadar, köylerde konut ve yapılarla ilgili yaşanan sorunlar üzerinde de durulması lazım" dedi.
YAPI DENETİMİ
Bugün Türkiye'de uygulamada bulunan Yapı Denetimi Uygulama Usul ve Esasları Yönetmeliğine göre 200 metrekareye kadar 2 katlı binaların hiçbir denetime tabi olmadığı yorumunda bulunan Samsunlu, burada da çok ciddi bir hata olduğunu savundu. Samsunlu, açıklamasını da şöyle sürdürdü: "Köy yerlerinde her an mühendis bulamayız ama oralara inşaatın nasıl yapılacağını ortaya koyan projelerin hazırlanması ve bunun ortaya konulması gerek. Yoksa, '200 metrekareye kadar olan yapılar denetime tabi değil' dersek, köylerdeki yıkım ve ölümler de devam eder. Bu nedenle Türkiye'deki mevcut inşaat teknolojisi mutlaka değiştirilmesi lazım."
Türkiye'nin bir deprem ülkesi olmasına rağmen, bu gerçekliği hala kavrayamadığının altını çizen Ahmet Samsunlu, hala insanları depremin değil, binaların öldürmeye devam ettiğini söyledi. Samsunlu, Türkiye'de son 100 yıllık süreçte farklı bölgelerde çeşitli büyüklüklerde yaşanan depremlerle birlikte yaklaşık 130 bin insanın hayatını kaybettiğine dikkat çeken Samsunlu, tüm bu ölümlerin de binaların kalitesiz ve çürük olmasından kaynaklandığını da sözlerine ekledi.

 
ABİGEM’den Erzincan açılımı
 
O öldü, yerine ablası okuyacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Hac, büyük bir sözdür’
Hira Nur Otelinde düzenlenen irşat programında otelde konaklayan hacı ...
Hira’da gözyaşları…
Hac görevini yerine getirmek üzere kutsal topraklarda bulunan hacı adaylarının ...
Türk Medya Platformu kuruldu
Türk Dili Konuşan Ülkeler ve Toplulukları 2. Medya Forumu, 28 Ekim tarihinde ...
 
Kabe Örtüsü törenle teslim edildi
Geleneksel olarak her yıl yapılan Kabe örtüsü (Kisve) değişimi bu yıl ...
‘Türkiye’nin yüreği Van için atıyor’
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, Habertürk Televizyonunda ...
‘Umutsuzluk daha çok yıkıma yol açar ‘
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez TRT’nin canlı yayınına katıldı.
 
1939 depreminin acısı hala hissediliyor
Türkiye'de deprem denince ilk akla gelen şehirlerden biri olan Erzincan'ın ...
Yılda ortalama 20 bin defa sallanıyoruz
Türkiye'de 1 Ocak-31 Aralık 2010 tarihleri arasında 18 bin 875 adet deprem ...
Van depremine bilimsel yaklaşım
Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Jeofizik Mühendisliği Sismoloji Anabilim ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri