Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
Karayazı’da sağanak yağış sele dönüştü
Karayazı’da sağanak yağış sele dönüştü
HABERLER>KÜLTÜR-SANAT
28 Temmuz 2011 Perşembe - 05:39

Gedikli, dillerin şifresini anlattı

Hunca, Tabgaçça, Avarca, Bulgarca (eski Bulgar Türkçesi) üzerine yaptığı araştırmalarla tanınan Dr. Yusuf Gedikli, Azerbaycan'ın Bakü ve Nahçıvan şehirlerinde "Dillerin şifresi: Dillerin meydana gelişi ve ocak kanunu" başlıklı iki konferans verdi.

Gedikli, dillerin şifresini anlattı

HÜDAVENDİGAR ONUR(İHA) - Hunca, Tabgaçça, Avarca, Bulgarca (eski Bulgar Türkçesi) üzerine yaptığı araştırmalarla tanınan Dr. Yusuf Gedikli, Azerbaycan'ın Bakü ve Nahçıvan şehirlerinde "Dillerin şifresi: Dillerin meydana gelişi ve ocak kanunu" başlıklı iki konferans verdi.
Dr. Gedikli ilk konferansını Bakü'deki Yabancı Diller Üniversitesinde verdi. Burada dillerin rastgele, lalettayin değil bir kanuna göre oluştuğunu anlatan Gedikli'nin konferansı üniversitenin dilci hocaları tarafından "çok ilginç" bulundu. Gedikli'nin konferansını üniversitenin Azerbaycan dili bölümü başkanı Prof. Adil Babayev yönetti.
GEDİKLİ A.Ü. MEZUNU
Gedikli, ikinci konferansını Nahçıvan Devlet Üniversitesinde verdi. Üniversitenin rektörü Prof. İsa Habibeyli'nin yönettiği konferansta tezlerini anlatan Gedikli, üniversiteye ve Azerbaycan Milli İlimler Akademisinin Nahçıvan bölmesine mensup dilci alimlerce büyük bir dikkatle izlendi ve dinlendi. Gedikli'nin tezlerinden etkilenen ilim adamları, kitabın Bakü'de bastırılmasını ve Rusça'ya çevrilmesini istediler.
Oldukça iddialı konuşan Gedikli, tezlerini TDK (Türk Dil Kurumu) ve TÜBA (Türkiye Bilimler Akademisi)'ya da sunacağını ve ilim aleminde devrim meydana geleceğini ileri sürdü.
Bakü ve Nahçıvan'da toplam 15 gün kalan Gedikli, "Dillerin şifresi: Dillerin meydana gelişi ve ocak kanunu" adını verdiği büyük bir kitap yazdığını, kitabın piyasaya çıkmak üzere olduğunu, kitap çıktıktan sonra dünyada çok şeylerin değişeceğini belirtti.
BİYOGRAFİSİ
1954 yılında Trabzon'da doğdu. İlkokulu ve ortaokulu memleketinde, sağlık kolejini (sağlık meslek lisesini) Van'da (1974) bitirdi.
1975'te girdiği Erzurum Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesinin Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden 1980'de "Hüseyin Cavid Rasizade'nin Uçurum ve İblis adlı eserleri (tiyatroları) üzerinde bir çalışma; inceleme-metin" adlı teziyle mezun oldu. Yüksek lisansını 1992'de İstanbul Üniversitesine bağlı Basın Yayın Yüksek Okulunda bitirdi. Tezinin adı Azerbaycan Basınında Alfabe Tartışmaları (1990-92) idi.
1993 yılında kaydolduğu Azerbaycan İlimler Akademisi Nizami Edebiyat Enstitüsü doktora programında Şehriyar'ın Hayatı ve Sanatı (Türkçe Divanı Esasında) adlı tezini 17 Mart 1995 günü savunup filoloji doktoru unvanını aldı.
Zonguldak, Erzurum, Trabzon, Ankara ve İstanbul'da sağlık memurluğu, öğretmenlik ve idarecilik yaptı. Bazı gazete ve dergilerde yazıları çıktı.
1994-2001 arasında Ortopedi Teknisyen Okulunda Türk dili ve edebiyatı dersleri verdi. 26 Eylül 2001'de emekli oldu. Güzin hanımla evli olup Betül ve Mustafa isimli iki çocuğu vardır.
ALDIĞI ÖDÜLLER
- Çağdaş Azeri Şiiri Antolojisi isimli eseriyle 1984 yılında Türkiye Milli Kültür Vakfı'nca Edebiyat teşvik ödülüne layık görüldü.
- 16 Eylül 2006 günü, TYB İstanbul şubesinde tertiplenen bir toplantıda, Azerbaycan Yazıcı Kadınlar Birliği Başkanı Nüşabe Memmedova ve Azerbaycan Tahsil Nazırlığı bürokratlarından Doç. Dr. Südabe Hasanova, Azerbaycan edebiyatına yaptığı hizmetlerden ötürü Gedikli'ye bir teşekkür belgesi sundu.
- 22 Nisan 2006 tarihinde, Süleymaniye'deki Darüzziyafede düzenlenen törenle Yıldız Teknik Üniversitesi Türk Milliyetçileri Gurubu tarafından "Türk dünyası edebiyatına, kültürüne ve fikir dünyamıza yaptığınız hizmetler saygıyla anılacaktır" denilerek fikir ödülüne layık görüldü.
- 16 Temmuz 2006 da Şehriyar için Hürriyet Radyosu tarafından Azerbaycan edebiyatı ve Şehriyar'ı tanıttığı için ödül verildi.
- İzmir'deki Azerbaycan Kültür Merkezi, 27 Eylül 2009 tarihinde "Dr. Yusuf Gedikli, Türkiyede Azerbaycan kültürünün tanınması ve yaşatılmasına katkılarınızdan dolayı teşekkür ederiz" yazılı bir belge takdim etti.

 
Büyükşehir Ramazan’a hazır
 
Ses teline protez takıldı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Davulcu çok, zurnacı yok
Erzurum'da ant içip davullarını gümlettiren Ramazan davulcuları, 54 mahallede ...
Fuar alanı Olimpik Park oluyor
Büyükşehir Belediyesi, Erzurum’daki sosyal yaşam olanaklarını zenginleştirmek ...
‘Organik Erzurum’ sanal alemde
Türkiye’de organik tarım potansiyelinin en büyük olduğu illerden biri ...
 
16 saat oruç tutacağız..
Mübarek Ramazan Ayı 1 Ağustos Pazartesi günü başlıyor. 31 Temmuz Pazar ...
Açılış göz kamaştırdı!...
Trabzon’da yapılan Avrupa Gençlik Olimpik Oyunları’nın açılışı muhteşem oldu…
Kırdağ’da şenlik coşkusu
Oltu Geleneksel Kırdağ Şenliklerinin 14’ncüsü yapıldı.
 
Ramazan'a 'Hayır'lı hazırlık
Aziziye Belediyesi, bölgede yatırım yapan işadamları ile yoksul vatandaşlar ...
Erzurum’da Evliya Çelebi Belgeseli çekilecek
Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Şükrü Haluk Akalın, TRT ile işbirliğiyle ...
Parion kazısında A.Ü damgası
Çanakkale'nin Biga ilçesine bağlı Kemer köyünde bulunan Parion Antik Kenti'nde ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri