Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Atatürk Üniversitesi yeni döneme hazır
Atatürk Üniversitesi yeni döneme hazır
Aziziye'ye kapalı semt pazarı ve otopark yatırımı
Aziziye'ye kapalı semt pazarı ve otopark yatırımı
Yerlikaya 8 aylık operasyon verilerini paylaştı
Yerlikaya 8 aylık operasyon verilerini paylaştı
 ‘1'inci Türk Dünyası Yazarlar Buluşması'
 ‘1'inci Türk Dünyası Yazarlar Buluşması'
‘Türkiye'nin huzurundan taviz veremeyiz”
‘Türkiye'nin huzurundan taviz veremeyiz”
HABERLER>GUNCEL
15 Kasım 2011 Salı - 07:42

Hacılar Hanı onarım bekliyor

1772 yılında işadamları Hacı Emin ile Hacı Fetullah tarafından yaptırılan ve bine yakın hissedarı bulunan Hacılar Hanı, restorasyon yapılmaması nedeniyle yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. İnşa edildiği yıllardaki tahta kolonların hala ayakta durduğu handa esnaf, "Bir tarih göz göre göre yok oluyor. Yüzlerce hissedarı da biraya getirmek mümkün değil" dedi.

Hacılar Hanı onarım bekliyor

ERZURUM (İHA) - Erzurum’da 1772 yılında işadamları Hacı Emin ile Hacı Fetullah tarafından yaptırılan ve bine yakın hissedarı bulunan Hacılar Hanı, restorasyon yapılmaması nedeniyle yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya. İnşa edildiği yıllardaki tahta kolonların hala ayakta durduğu handa esnaf, "Bir tarih göz göre göre yok oluyor. Yüzlerce hissedarı da biraya getirmek mümkün değil" dedi.
Ayazpaşa Mahallesi'nde 235 yıl önce iki katlı olarak yaptırılan Hacılar Hanı, 1800'lü yıllarda büyük bir yangın tehlikesi atlattı. Çıkan yangında Hacılar Hanı'nın üst katı tamamen yandı. Hacılar Hanı'nın en büyük hissedarları Hacı Emin ile Hacı Fetullah'ın ölümlerinden sonra çocuklarına bıraktığı miras, geçen süreçte bine yakın hissedara ulaştı. Yaklaşık 2 bin 500 metrekare alan üzerine kurulan ve 22 işyerinin bulunduğu hanın iç kısımlarındaki kemerli işyerleri depo olarak kullanılırken, bazı işyerlerinde inşa edildiği yıllardan kalan ve öküz başı denilen tahta kolonlar dikkat çekiyor.
Aradan geçen zaman içinde işyeri sahipleri tarafından bilinçsizce onarımı yapılan hanın her geçen gün biraz daha yıprandığını söyleyen esnaflar, tarihi mekanın yıllardır ihmal edildiğini söylediler. Erzurum'da 1700-1800'lü yıllarda bu çok önemli bir yere sahip olan Han’ın savaş yıllarında cephanelik olarak kullanıldığını anlatan esnaflar, “Böylesine bir tarih göz göre göre yok oluyor. Bu hanın hisseleri bana dedemden miras kaldı. Bin kadar kişi ortak. Hepsini bir araya getirmek ve toplamak mümkün değil. Bu yüzden hana uzun yıllardan beri tek bir çivi bile çakılmadı” diye konuştular.

 
Erzurum’un şekeri düşük çıktı
 
Özcan Doğu turunda
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
@ismail ökten 16 Kasım 2011 Çarşamba 13:48

yanlis biliyon, sayin yorumcu.Bi mal hem devlete-vakifa hemde sahisa-sahislara ait olmaz.Tabi bi ortaklik söz konusu degilse. Tarihi eser sahipleri, eserlerinin bakimiyla yükümlüdür, lakin devlet-belediye ile irtibatli yapmak zorundadir.Bi miktar yardimda tabiki söz konusudur lakin devlet ahlk icin vardir, sahislar yada mirascilara hizmet etmez-etmemelidir. Ayrica, Topkapi ve Yildiz sarayi tamamen Türkiye Cumhuriyatine aittir.Tüm tasarrufu-bakimi-geliri Türkiye Cumhuriyetine aittir.

Yorumu oyla      6      4  
ismail ökten 15 Kasım 2011 Salı 23:24

tarihi eserler vakıfların değilmi mirascısı var diye restore edılmeyecekmı mırascıları cıkıp nıye yıkılmasına göz yummadınız diye davamı açacak.ona bakarsanız tyop kapı ve yıldız sarayı dolma bahçe sarayıda osmanlının soyundan gelen osmanoğullarının ve hala osmanlının sayundan gelen mirasçı torunları var.şimdi topkapıyı dolma bahçe sarayını yıldız sarayını vs.. restore ederken izin alındımı

Yorumu oyla      6      4  
dadaş. 15 Kasım 2011 Salı 22:02

sayın yorumcu beleşe verirlermi ki böyle bir öneri getiriyorsun...yazın bile hasanibasriye yol yapmak için daracık yarı yıkık dam a sırf yolun ortasında kaldığı için çıkarcı insanlarımız milyarlarca para aldı.. bence sen bu öneriyi hiç ağzına almamış ol..ve de araştır bakalım çarşıda arka sokaklarda kalan ve metruk bir şekilde bekleyen o barakalara sahipleri kooperatiflerden ve devletten ne kadar para istiyorlar kamulaştırmak için.duyunca dudağın uçuklamasın sakın..

Yorumu oyla      6      4  
SAYIN Mirasci !!!!! 15 Kasım 2011 Salı 11:06

Benim anlamadigim, mirascinin sözleri, yani binden fazla mirascisi varmisda, biraraya gelmeleri imkansizmis mis. Peki bi Erzurumlu olarak, bizden ne istiyorsun sayin mirasci, mirascilarin sahiplenmedigi, biraraya gelemedigi konuda bizmi sorumluluk üstlenelim ??? Yoksa bizden bi rican yok, sadece belediyeden beles yardimmi bekliyon...? Hacilar hani tabide Erzurumun degeri, hakkinizdan hepiniz feraget edip, sehre emanet edin..Halkda birlesip tarihine sahip ciksin... buda benim önerim, en azindan bi öneri...bos bos dert yanma degil....sayin Mirasci !!!

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Buz terörü yine gündemde
Kışın gelmesiyle çatılarda oluşan sarkıtlar her an düşme tehlikesi ile ...
Erzurum’da Belediyecilik Zirvesi
Belediyeler arası Yurtiçi ve Yurt dışı İşbirliği Geliştirilmesi Konferansı ...
Yerel basına BİK desteği
Basın İlan Kurumu, Van İnönü İlköğretim Okulu bahçesine basın çadırı kurdu. ...
 
Sürücüler lastikçilere akın etti
- Erzurum’da etkili olan kar yağışının ardından etkisini gösteren soğuk ...
Balık fiyatlarına kurbanlık et darbesi
Kurban Bayramı sonrasında balığa olan ilgi azalınca fiyatlar da düştü.
Gözyaşları sel oldu..
Deprem bölgesi Van'da görev yaparken, çarşamba günkü 5.6 büyüklüğündeki ...
 
Başbakan taziye mesajı yayımladı
Başbakan Erdoğan, Doğan Haber Ajansı (DHA) muhabirlerinin Van'daki depremde ...
DHA yasta…!
Van depreminde hayatını kaybeden Doğan Haber Ajansı muhabiri Yılmaz'ın ...
Şifa’ya bilimsel övgü
Atatürk Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Yaşar Sütbeyaz, Erzurum Şifa ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri