ERZURUM (İHA) - Soğuk havaların gelmesi ile artan hava kirliliği ve viral enfeksiyonlar özellikle astım hastaları için büyük tehlike oluşturuyor. Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Alaerji Polikliniği doktoru Doç. Dr. Ayhan Söğüt astım hastalığı bulunan çocukların özellikle bu aylarda astım atakları yaşayabileceğini ifade ederek, dikkatli olmaları konusunda uyarılarda bulundu.
Doç. Dr. Söğüt, yaptığı açıklamada, bir solunum yolu hastalığı olan astımın çevresel koşulların etkisiyle ve doğuştan hava yolları duyarlı çocuklarda öksürük, hırıltı, nefes darlığı şeklinde ataklara yol açabileceğini vurguladı. Söğüt, sözlerine şöyle devam etti: “Grip, soğuk algınlığı, nezle gibi viral enfeksiyonların astımın en belirgin tetikleyicilerinden olduğu bilinen bir gerçek. Özellikle şehrimizde kış mevsiminin gelmesiyle birlikte gerçekleşen soğuk ve kirli hava, sigara dumanı, allerjenler (ev tozu, küf, hamam böceği) gibi faktörler astım hastalığı ataklarının artmasına neden olmaktadır.” dedi. Astımın çocuklarda ise, her yaşta ortaya çıkabileceğini ancak büyük çoğunluğunun bebeklik çağında başladığını ifade eden Söğüt, hastalığın belirtilerinin solunum yolundan gelen hırıltı, öksürük ve nefes alıp vermede güçlük olduğunu dile getirdi.
Doç. Dr. Ayhan Söğüt, astım hastalığına yönelik bilinmesi gereken bazı sorulara da şu cevapları verdi:
ASTIM NASIL BİR HASTALIKTIR ?
Tekrarlayan hışıltı, öksürük, nefes darlığı ve göğüs ağrısı ataklarıyla karakterize kendini gösteren kronik (süregen) bir solunum yolu hastalığıdır.
ASTIMI NE ZAMAN DÜŞÜNMEK GEREKİR?
Allerjenler (polenler, ev tozu akarı, küfler) veya hava kirliliği ile karşılaştığında hastanın göğsünde hışıltı/ıslık sesi, nefes darlığı, öksürük gibi yakınmalarının olması.
Hastanın geçirdiği soğuk algınlığının akciğerlerine inmesi veya soğuk algınlığının iyileşmesinin 10 günden uzun sürmesi.
Yakınmaların astım tedavisi verildiğinde düzelmesi.
Hastanın egzersiz yaptıktan sonra vizing veya öksürüğünün olması.
Hastanın geceleri şiddetli öksürüğünün olması.
Hastanın yineleyen hışıltı/vizing atağının olması.
Yakınmaların sıklığının ve şiddetinin mevsimlere göre değişiklik göstermesi.
Ailede astım veya allerjik hastalık bulunması.
ASTIMIN MUAYENE BULGULARI NELERDİR ?
Astım atağı dışındaki hastanın bulguları tamamen normal olabilir. Ataktaki bir hastada ise sık soluk alıp verme, nefes darlığı, çarpıntı, morarma, konuşmada güçlük olabilir.
ASTIM TANISINDA HANGİ TESTLER UYGULANIR ?
Solunum yollarındaki darlığı ortaya koymaya yarayan solunum fonksiyon testi.
Hastadaki alerjen duyarlılığını anlamaya yarayan kan ve deri testleri.
ASTIM TEDAVİSİNDE HANGİ İLAÇLAR KULLANILIR ?
İki çeşit ilaç kullanılır.
1- Hastalığı kontrol edici ilaçlar: Bu ilaçlar hastalığı kontrol altına almaya yararlar.
2- Rahatlatıcı ilaçlar: Atak döneminde kullanılırlar.
Astımlı bir hasta nelere dikkat etmelidir ?
Astım tedavisinin amacı, hastalığın kontrolünü sağlamak ve bunu sürdürmektir.
Hasta, aile ve çocuğun bakımı ile ilgilenen kişiler astım ve astım ilaçlarının kullanımı konusunda eğitim almalıdırlar. Astım hastaları doktorun önerdiği şekilde düzenli kontrollere gitmelidirler.
Astım hastaları soğuk ve kirli havadan, egzos gazlarından sigara ve gripten korunmalıdırlar. Duyarlı oldukları allerjenlerden uzak durmalı, ilaçlarını düzenli kullanmalı ve beslenmelerine dikkat etmelidirler.