Kurucuları arasında Atatürk Üniversitesi’nin de yer aldığı ve,Kuruluşundan bu yana çok sayıda bilimsel, sosyal, sportif ve kültürel etkinliğe imza atan Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB), bölgesel ve küresel çapta ses getirecek bir organizasyon daha gerçekleştirdi.
İlk olarak 14-15 Kasım 2011 tarihleri arasında Nahçıvan’da “Kafkasya’ya Genç Bakışlar” adlı programı düzenleyen KÜNİB, bu sefer de İran’ın köklü şehirlerinden Tebriz’de, Tebriz Üniversitesi işbirliğiyle “Kafkasya’ya Genç Bakışlar II” adlı sempozyum gerçekleştirdi. 15-17 Eylül 2014 tarihleri arasında, Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı’nın da desteğiyle, 108. Doğum Yılı dolayısıyla Muhammet Hüseyin (Behçet) Şehriyar anısına yapılan organizasyonda KÜNİB üyesi üniversitelerde lisansüstü eğitim almakta olan öğrenciler bir araya geldi. Çok sayıda medya mensubu tarafından takip edilen sempozyumda “Muhammet Hüseyin Şehriyar” ve “Kafkasya edebiyatları” alanları çerçevesinde dil, edebiyat, halkbilim, karşılaştırmalı edebiyat, edebiyat sosyolojisi, edebiyat felsefesi ve metinlerarasılık ana başlıklarında birbirinden zengin çeşitli bildiriler sunuldu.
Tebriz Üniversitesi İktisat ve Coğrafya Fakültesi Konferans salonunda düzenlenen sempozyuma, Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB) ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, Tebriz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Pour Mohammadi, Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Prof. Dr. Turan Karataş, Kilis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Güvenç, Marmara Üniversitesi Türkiyat Enstitüsü Müdürü Prof.Dr. Gülşen Seyhan Alışık ve Türkiye Tebriz Başkonsolosu Güven Begeç ile Türkiye, İran, Kırgızistan, Azerbaycan, Kıbrıs’tan birçok üniversite yöneticisi, akademisyen ve lisansüstü eğitim almakta olan öğrenciler katıldı.
15 Eylül 2014 Pazartesi günü başlayan sempozyumun ilk açış konuşmasını yapan Tebriz üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Pour Mohammadi, Tebriz Üniversitesi’nin Türkiye ve dünyadaki birçok üniversiteyle yaptığı çeşitli işbirliklerine değindi. KÜNİB’le birlikte organize ettikleri Kafkasya’ya Genç Bakışlar II Sempozyumu’nun anlam ve öneminden de bahseden Prof. Dr. Mohammadi “Kafkasya Üniversiteler Birliği, Tebriz’de bu önemli sempozyumu yaparak, hem üstat Muhammed Hüseyin Şehriyar’ın anılmasına hem de Kafkasya coğrafyasında yaşayan halklar arasındaki bağların daha da güçlenmesine katkı sunmaktadır” dedi.
KÜNİB Başkanı Rektör Korkmaz: “KÜNİB, Bu Toprakların Rüyasını Gören Nesilleri Ortak Bir Gelecek Duygusu Etrafında Birleştirmeyi Amaçlamıştır.”
Kafkasya Üniversiteler Birliği (KÜNİB) Başkanı ve Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Korkmaz, KÜNİB’in 14 ülkeden 81 üye üniversiteyle yoluna devam eden büyük bir birlik olduğunu belirtti. “Kafkasya Üniversiteler Birliği’nin kuruluş amacı, bu toprakların rüyasını gören nesilleri gelecekte de birleştirmektir. Ortak bir gelecek duygusu etrafında gelecek nesilleri yetiştirmektir.” sözleriyle, KÜNİB’in kuruluş hedeflerini hatırlatan KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz, “Çünkü coğrafya insanın kaderidir. Biz o kaderden kaçamayız. Nitekim Kafkasya coğrafyası, Tebriz Üniversitesi Rektörünün belirttiği gibi, çok kadim kültürler, devletler ve değerlerin oluştuğu bir yerdir. Kafkasya coğrafyası insanlığın hafızasıdır. Bu hafıza yaşamalıdır. Bu hafızaya dünyanın ihtiyacı vardır. Her şeyin parayla, maddeyle ve petrolle ölçüldüğü bir zamanda Kafkasya coğrafyasına ait kadim kültürlerin dünyaya söyleyecek sözleri vardır. Yeni nesiller bu sözleri birlikte söylemelidirler.” şeklinde konuştu.
Gelecek nesilleri Kafkasya coğrafyasının kadim kültür ve değerleri etrafında birleştirmenin, insanlık tarihi açısından önemli olduğunu dile getiren KÜNİB Başkanı Rektör Prof. Dr. Korkmaz, “Kafkasya Üniversiteler Birliği gelecek nesilleri kadim kültürümüz etrafında birleştirerek, onların daha duyarlı olmalarını amaçlamaktadır. Bu kültürel birliktelik, gelecekte UNESCO ve Birleşmiş Milletler vb. uluslararası kuruluşlarda daha iyi kararlar alınmasını sağlayacaktır.” diyerek, gençlerin ve akademisyenlerin İran’daki tarihi buluşmasının insanlık geleceği açısından büyük bir öneme sahip olduğunu kaydetti.
“SEMPOZYUM, KAFKASYA’DAKİ İNSAN HAZİNELERİNİ KEŞFETMEDE ÖNEMLİ BİR ADIMDIR.”
Atatürk Kültür Merkezi Başkanı Prof. Dr. Turan Karataş, Tebriz’in tarihi ve kültürel dokusuyla İran’ın en önemli şehirlerinden biri olduğunu söyleyerek, “Çünkü bu değerli şehir tarih boyunca İran Türklerinin önemli merkezlerinden biri olmuş ve zengin bir edebi kimliğiyle önemli isimlerin çıkmasını sağlamıştır. Özellikle Türk dünyası için bunlardan en önemlilerinden biri Muhammed Hüseyin Şehriyar’dır.” diye konuştu. Bu nedenle Tebriz’de düzenlenen sempozyuma değinen Prof. Dr. Karataş, “Bu tür toplantılar, Kafkasya coğrafyasında yaşayan insan hazinelerimizin uluslararası nitelikteki araştırma ve tanıtmalara mühim bir kaynak sağlayacaktır.” diyerek, sempozyumda bir araya gelen öğrencilerin birbirinden zengin tebligatlar sunacak olmasının önemli olduğunu aktardı.
Açış konuşmalarının ardından Türkiye, Kıbrıs, İran gibi çeşitli ülkelerden gelen bilim insanları başkanlığında sempozyum oturumları başlatıldı. Açılış oturumunda “Muhammed Hüseyin Şehriyar” ve “Kafkasya edebiyatları” çerçevesinde hazırlanan bilimsel bildiriler tanıtıldı.