Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
6 hastaya umut oldu
6 hastaya umut oldu
Narman GSİM’de Söğüt dönemi
Narman GSİM’de Söğüt dönemi
Karasu’da balık ölümleri araştırılıyor
Karasu’da balık ölümleri araştırılıyor
Kutlu: ‘Erzurum bizim için bir gururdur’
Kutlu: ‘Erzurum bizim için bir gururdur’
Olur'da heyelanın kapattığı yol trafiğe açılıyor
Olur'da heyelanın kapattığı yol trafiğe açılıyor
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
26 Kasım 2014 Çarşamba - 04:59

Kırım İçin Ortak Akıl Çalıştayı

Kırım Tatarlarının uğramış olduğu mağduriyeti gidermek ve neler yapılabileceğini tartışmak amacıyla Eskişehir’de düzenlenen “Kırım İçin Ortak Akıl Çalıştayı”nın sonuç bildirisi yayınlandı.

Kırım İçin Ortak Akıl Çalıştayı

Kırım Tatarlarının uğramış olduğu mağduriyeti gidermek ve neler yapılabileceğini tartışmak amacıyla Eskişehir’de düzenlenen “Kırım İçin Ortak Akıl Çalıştayı”nın sonuç bildirisi yayınlandı.
Bildiriyi açıkmayan Eskişehir Kırım Derneği Başkanı A.Evren Olcay, Kırım Tatarlarının tarihi vatanı Kırım’da 27 Şubat 2014 tarihi ile başlayan işgal ve ilhak süreci neticesinde son günlerde arka arkaya akıl almaz olaylar yaşandığını belirtti. Kırım Tatar varlığını yok etmeye yönelik bu olaylar karşısında bütün Kırım Tatar diasporası ve Türk milletinin tavrının belli olduğunu ifade eden Olcay, “Kırım Tatarlarının 27 Şubat 2014 tarihinden itibaren uğramış olduğu mağduriyeti gidermek ve neler yapılabileceğini tartışmak adına 11-12 Ekim 2014 tarihinde Eskişehir’de düzenlenen “Kırım İçin Ortak Akıl Çalıştayı”nın sonucunda yayınlanan ortak bildirideki kararları da dikkate alarak, Kırım Tatar diasporası ve Türk milletinin, Kırım'ın geleceği hakkındaki tavrını Türkiye-Rusya Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi’nde Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın, Sayın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e iletmesini talep ediyoruz” diye belirtti.
SONUÇ BİLDİRİSİ KARAR VE ÖNERİLERİ
Kırım İçin Ortak Akıl Çalıştayı sonuç bildirisinde ise alınan karar ve öneriler ise şöyle sıralandı;
"Kırım’ın 2014 Şubat ayında Rusya tarafından ilhak edilen Kırım’ın yerli halkı ve tarihi sahibi olan Kırım Tatar halkı,medeni dünya, uluslararası kuruluşlar ve uluslararası camia tarafından asla kabul edilmemiştir. Rusya 1994 yılında Budapeşte Mutabakatı ile kabul ettiği Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü Kırım’ı ilhak ederek ortadan kaldırmıştır.
Kırım Tatarlarının Milli Lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ile Kırım Tatar Milli Meclisi Başkanı Refat Çubarov ve aktivistleri Kırım’dan uzak tutacak tüm kısıtlama, karar ve uygulamalara derhal son verilmelidir. Kurultay ve Kırım Tatar Milli Meclisi, Kırım Tatarlarının tek ve yegane temsil organı olup bunun dışında hiçbir oluşum kabul edilemez.
Kırım’da insan hakları ve uluslararası hukuka aykırı uygulamalar ile basın, yayın ve haberleşme hürriyetinin önündeki engellemeler kaldırılmalıdır. Rusya’nın Kırım’ı ilhakı ile birlikte Kırım Tatarlarının, Vatan Kırım’da yaşama, ibadet ve eğitim hürriyetlerini kısıtlayan tehdit, darp, insan kaçırma ve cinayetlere son verilmelidir. Türkiye ve Rusya arasında bu yıl sonunda yapılacak olan “Üst Düzey İşbirliği Konseyi’nde ve Türkiye ile Rusya arasında yapılacak olan tüm toplantılarda Kırım Tatarlarının yaşadığı sorunlar gündeme getirilmelidir. Kırım’ın işgaline karşı uygulanan kısıtlamaların bazı Türk şirketleri tarafından çeşitli yollarla delindiği görülmektedir. Bunu engelleyici tedbirler için resmi girişimlerde bulunulmalıdır. Kırım Tatarlarının milli varlığının korunması için İslam Konferansı, AGİT, Avrupa Konseyi, AB ve Birleşmiş Milletler gibi uluslararası kuruluşlara çağrıda bulunulmalıdır. Her yıl yapılan “10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü”nde tüm dünyada Kırım’da insan hakları ihlal edilen Kırım Tatarlarının korunması için KTMM’nin karar alması beklenmektedir. Kırım’daki Kırım Tatar varlığı her zamankinden daha ciddi tehdit altındadır. Türkiye ve Türkiye dışındaki Kırım Tatarlarının işbirliğini geliştirici somut çalışmaları başlatmaları gereklidir. Yapılan “Ortak Akıl Çalıştayı” Kırım Tatarlarının milli sorunlarının tartışılması için bir başlangıç olarak kabul edilmiştir. Çalıştayın katılımcıları somut işbirliği projelerinin hazırlanması, geliştirilmesi için yeni çalıştayların yapılmasını zaruret olarak görmektedir."
ÇALIŞTAYA KATILANLAR
Açıklamada, çalıştaya katılım gösteren kuruluşlar ise; Kırım Tatar Milli Meclisi, Eskişehir Kırım Derneği, Polatlı Kırım Derneği, İzmir Kırım Derneği, Eskişehir Kırım Halkbilim Spor Kulübü Derneği, Kırım Gelişim Vakfı, Polatlı Kırım Gelişim Vakfı Temsilciliği, Kırım Vakfı, Etimesgut Kırım Tatarları Derneği, Bursa Tüm Tatar Türkleri Derneği, Çanakkale Kırım Derneği, Düzce Kırım Derneği, Sakarya Kırım Derneği, Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Merkezi ile İstanbul, Bursa, Manavgat, Konya, Çatalca, Gebze, Derince, Seydişehir, Yalova, Yalova Subaşı,Çiftlikköy, Bandırma ve Aksaray şubeleri olduğu belirtildi.
 

 
‘Bizim siyasetimiz vicdan siyasetidir’
 
On ayda 5 bin protesto
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Afete bilimsel yaklaşım
2. Afet ve Afet Eğitim Kongresi ile Yerel Yönetimlerde Sürdürülebilir ...
Ergaz & Bluepet, MÜSİAD Fuarı'nda
26-30 Kasım 2014 tarihlerinde İstanbul CNR EXPO Fuar Merkezi'nde düzenlenecek ...
Öğretmenlik aşkıyla hayata tutundu
2008 yılında geçirdiği trafik kazası sonucu tekerlekli sandalyeye mahkum ...
 
Gardaş Edebiyatlar buluştu
Erzurumlu şair ve yazar M.Hanefi İspirli’nin son kitabı olan “Hiç kimse”de ...
Topçu’nun Ufkundan: Maarif Davamız
Moderatörlüğünü AK Parti Erzurum Milletvekili Dr.Cengiz Yavilioğlu’nun ...
Yüzyılın Vahşeti Hocalı’ya hukuksal bakış
Hocalı katliamının uluslararası hukuki boyutu, Avrasya Ekonomik İlişkiler ...
 
Yiğit, çiftçileri uyardı
Palandöken Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Metin Yiğit, bölge tarımı ...
ASİMDER’den sergi tepkisi
Uluslararası Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİMDER) Genel ...
Erzurum GM, ‘We Love Europe’ AB Projesi’ne katıldı
İtalya’nın Roma ve Napoli kentlerinde “Medeniyetler, Eşitlik, Barış, Kültürel ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri