Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
 Trendyol 1. Lig: MKE Ankaragücü: 2 - Sakaryaspor: 1
 Trendyol 1. Lig: MKE Ankaragücü: 2 - Sakaryaspor: 1
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
18 Temmuz 2013 Perşembe - 18:51

Merhaba bitmeden, Elveda’ya doğru

Rahmet, Bereket ve Mağfiret ayı Ramazan ayının ilk on günü geride kaldı. Daha merhaba faslı bitmeden, elveda sınırına gelen mübarek ay, tüm ülkede olduğu gibi Doğu Anadolu Bölgesinde de yardımlaşma, dayanışma ve yürekleri buluşturmanın doruğa çıktığı bir iklim oldu.

Merhaba bitmeden, Elveda’ya doğru

Rahmet, Bereket ve Mağfiret ayı Ramazan ayının ilk on günü geride kaldı. Daha merhaba faslı bitmeden, elveda sınırına gelen mübarek ay,  tüm ülkede olduğu gibi Doğu Anadolu Bölgesinde de yardımlaşma, dayanışma ve yürekleri buluşturmanın doruğa çıktığı bir iklim oldu. İşte Bölgede onuncu günde yaşanan dayanışma, yardımlaşma ve coşku örnekleri:

KOLORDU KOMUTANINDAN ŞEHİT YAKINLARINA İFTAR YEMEĞİ
Elazığ 8. Kolordu Komutanlığı tarafından şehit yakınları, gaziler ile ailelerine bir iftar yemeği verildi.
Orduevi’nde gerçekleştirilen iftar yemeğine Vali Muammer Erol, 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Orhan Akbaş, Belediye Başkanı Süleyman Selmanoğlu, kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, elazığ şehit aileleri ve malul gaziler yardımlaşma derneği, emniyet teşkilatı vazife malulü ve şehit aileleri yardımlaşma ve dayanışma derneği, türkiye muharip gaziler derneği elazığ şubesi üyeleri, dernek yöneticileri ile şehit ve gazi aileleri katıldı.
Programda Vali Muammer Erol, 8. Kolordu Komutanı Korgeneral Orhan Akbaş ve protokol üyeleri, iftarlarını şehit ve gazi yakınlarının masalarında açarak ailelerle sohbet edip sıkıntılarını dinlediler. İftar programı İl Müftüsü Peyami Güngör tarafından yapılan dua ile sona erdi.

BAYBURT ÜNİVERSİTESİ PERSONELİ İFTARDA BİR ARAYA GELDİ
Bayburt Üniversitesi personeli, Rektör Prof. Dr. Selçuk Coşkun tarafından düzenlenen iftar yemeğinde bir araya geldi. Rektör Selçuk Coşkun’un göreve geldiği mart ayından bu yana akademik ve idari yapılanmasıyla dikkat çeken Bayburt Üniversitesi, düzenlenen iftar yemeğinde bir araya geldi. Rektör Prof. Dr. Selçuk Coşkun, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Necmettin Tozlu ve Prof. Dr. Sezgin Akbulut’un yanı sıra dekanlar, öğretim elemanları ve idari personelin aileleriyle birlikte katıldığı iftar, Dede Korkut Kampüsünde bulunan Yeni Kafeterya’da düzenlendi.
Yemeğin ardından kafeterya bahçesinde geçen Rektör Coşkun ve beraberindekiler, üniversite personeli çay içerek sohbet etti. Öte yandan yapımı biten Yeni Kafeterya da, iftar yemeği ile hizmete açılmış oldu.

RAMAZANDA DENETİMLER ARTTI
Bingöl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, Ramazan ayı dolayısıyla kent genelinde denetimleri arttırdı.
Bingöl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Gıda ve Yem Şube Müdürlüğü ekipleri, unlu mamuller, tatlı ve et üretim mekanları ile alışveriş merkezlerinde denetimleri sıkılaştırdı. Ramazan münasebetiyle tüketicilerin sağlıklı ve hijyenik gıda tüketmelerini sağlamak amacıyla denetimlerin attırıldığını söyleyen İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sedat Ildız, denetimler esnasında karşılaşılan olumsuzluklar karşısında cezai müeyyidenin uygulandığını belirtti. Tüketicilerin sağlıklı gıdaya ulaşması için Ramazan ayı boyunca denetimlerin devam edeceğini ifade eden Ildız, “Bu denetimler her zaman olan şeyler. Ama Ramazan ayı dolayısıyla denetimleri sıkılaştırdık. Şube müdürlüğüne bağlı ekiplerimiz kent merkezi ve ilçelerimizde denetimlerini arttırdı. Denetimler kapsamında usule uygun görülmeyen durumlarda 5996 sayılı yasa kapsamında cezai müeyyide uygulanır” şeklinde konuştu.

İHH, BİN 500 KİŞİ’YE İFTAR YEMEĞİ VERDİ
İHH İnsani Yardım Vakfı’nın gezici aşevi Bingöl’de bin 500 kişiye iftar yemeği verdi.
İnsan Hak ve Hürriyetleri ve İnsani Yardım Vakfı (İHH) İftar TIR’ı dün Muş’tan Bingöl’e gelerek Ankara Büyükşehir Belediyesi İlköğretim Okulu’nun bahçesine kuruldu. Burada Bingöl Belediyesi İftar Çadırı’nda bin 500 kişiye iftar yemeği verilirken, yemeğe AK Parti Bingöl Milletvekili Eşref Taş, Bingöl Belediye Başkanı Serdar Atalay, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı. İHH İnsani Yardım Vakfı olarak yardım faaliyetlerine aralıksız devam ettiklerini belirten İHH Bingöl İl Temsilcisi Muhittin Gili, “25 ilimizde iftar yemeği veriyoruz. Ramazan ayının bereketiyle bu yıl Türkiye’de dahil olmak üzere 81 ülkede faaliyet gösteren vakfımız, toplam 1 milyon insanla Ramazan’ın coşkusunu, bereketini paylaşıyor” dedi.
Gili, İHH’nın Ramazan coşkusunu tüm dünya ile paylaştığını, Türkiye’de dahil olmak üzere 81 ülkede faaliyet gösterdiklerini belirterek, “Ekiplerimiz, dünyanın çeşitli bölgelerinde kumanya dağıtımı, iftar organizasyonları, zekat-sadaka bağışı ve sağlık yardımı gibi bir dizi yardım faaliyetini gerçekleştiriyor. Kriz ve doğal afet bölgelerinde aşevi çalışmaları, yetimlerin desteklenmesi, çadır kent yardımı, gezici aşevi, günlük sıcak yemek dağıtımı ve yoksullukla mücadele eden bölgelerde ise gıda yardımlarının yanı sıra kalıcı yardımlar kapsamında iş-meslek edindirmeye yönelik çalışmalar da yapılıyor. Aracımızın gidemediği yere gönüllülerimiz gidiyor ve aynı uygulamayı gittikleri yerde devam ettiriyor. Bu vesileyle Ramazan'ın bereketine vatandaşlarımızı yapacağı yardımlarla ortak olmaya davet ediyorum” şeklinde konuştu.
İHH Anadolu Teşkilatları Koordinatörü Hasan Sancak ise, “Dünyanın birçok yerinde çalmalarımız devam ediyor. Yurt içi ve yurt dışı toplam 800 TIR yardım Suriye’ye gönderdik” diye konuştu.
25 ilde iftar yemeği verecek olan gezici iftar TIR’ının Bingöl’den sonra Erzincan’a gideceği belirtildi.

ERZİNCAN’DA MAHALLE ZİYARETLERİ SÜRÜYOR
Erzincan Belediyesi ramazan ayı boyunca her akşam bir mahallede Ramazan etkinlikleri düzenliyor. Mimar Sinan Mahallesi Bilal-i Habeşi Camisinde düzenlenen programa, Erzincan Belediye Başkanı Yüksel Çakır, Erzincan Milletvekili Sebahattin Karakelle, AK Parti İl Başkan Vekili Cüneyt Kuşçu, Merkez İlçe Başkanı Bekir Sertadım ve Mahalle Muhtarı Fehmi Çınar ile çok sayıda mahalleli katıldı.
Program teravih namazı akabinde mehter gösterileri ile başladı. İbrahim Mutlu'nun şiirleri ile eşlik ettiği programda bir konuşma yapan Mimar Sinan Mahallesi MuhtarıFehmi Çınar Mimar Sinan Mahallesi’ne yapılan hizmetlerden dolayı Belediye Başkanı Yüksel Çakır' a teşekkür etti. AK Parti Merkez ilçe Başkanı Bekir Sertadım ise konuşmasında mahalle sakinlerinin ramazan ayını kutladıktan sonra birlik ve beraberlik mesajları verdi. Erzincan ve Türkiye’de yapılan yatırımların devam etmesi için çalıştıklarını söyledi.
Belediye Yüksel Çakır ise Ramazan ayı birliğin, beraberliğin, kardeşliğin ve paylaşmanın beraberinde küslüklerin ve dargınlıkların sona erdiği bir ay olduğunu hatırlatarak; “Ramazan ayına kavuşmanın mutluluğunu, siz değerli hemşerilerimizle birlikte yaşıyoruz. Yaptığımız çalışmalarda verdiğimiz rahatsızlıklardan dolayı sizlerden özür dileyip bize gösterdiğiniz hoş görüden dolayı teşekkürlerimi sunuyorum. Mimar Sinan Mahallesi, Erzincan’ın en güzel mahallelerinden biri. Altyapı ve akabinde üst yapı tamamlandığında mahalle çok prestijli bir hale gelecek” dedi.
Erzincan Milletvekili Sabahattin Karakelle ise mahalle halkının ramazanını kutlayıp şehitlere rahmet hastalara şifa dileklerinde bulundu. Türkiye ve dünyada meydana gelen olaylara değinen Erzincan Milletvekili Karakelle Başkan Çakır’ ada yaptığı hizmetlerden dolay teşekkürlerini iletti. Erzincan'a yapılacak olan Turna Çayı Barajı’nı, adalet sarayının açılışı ve Et ve Balık Kurumu’nun temellerinin atılacağını ve 500 kişilik çağrı merkezinin açılışının yapılacağını söyledi. Erzincan Polis Meslek Yüksek Okulu’nun kontenjanın arttırılacağının ve Dünya Göz Hastanesi çalışmalarının başladığının müjdelerini verdi. Konuşmaların ardından mehter konseri devam etti.

HAKKARİ’DE RAMAZAN COŞKUSU
Hakkari’de Ramazan ayı ile birlikte çarşı merkezine gelen vatandaşlar, canlı müzik eşliğinde sahur vaktine kadar halay çekerek zaman geçiriyor.
Barış süreciyle birlikte huzur ve güvenin hakim olduğu Hakkari’de Ramazan ayı geceleri artık renkli geçiyor. Hakkari Belediye Başkanlığı Fekiye Teyran Kültür ve Sanat Merkezi, şehrin en işlek olduğu belediye binası önünde halka canlı müzik hizmeti vermeye başladı. Mahalli sanatçıların seslendirdiği birbirinden güzel Kürtçe şarkılara eşlik eden vatandaşlar, caddede halaylar çekerek gece geç saatlere kadar eğleniyor.
Fekiye Teyran Kültür ve Sanat Merkezi görevlisi Samet Taş, Hakkari halkının yıllardır özlemini çektiği huzuru yaşadığını belirtti. Barış süreciyle birlikte Hakkari yöresine bir canlılık geldiğini belirten Taş, “Biz iftar sonraları halkımıza hizmet vermek için canlı müzik düzenliyoruz. İftar sonraları halk genelde çarşıya çıkıyor. Bu sebeple halkın eğlenmesi için kültür merkezi olarak böyle bir etkinlik düşündük. Hakkari’nin eski kültürünü yansıtmak amaçlı canlı müzik, sinema ve dengbej etkinlikleri düzenliyoruz her akşam. Bu kapsamda Ramazan ayı son bulana kadar bu tür etkinliklerimiz devam edecek. Kültür merkezi olarak halkımıza kültürel hizmette bulunmaya çalışıyoruz” dedi.
Canlı müzik eşliğinde halay çeken vatandaşlar ise, böyle bir hizmeti veren Fekiye Teyran Kültür ve Sanat Merkezi çalışanlarına teşekkür etti.

İFTARDAN SONRA RAMAZAN YARDIMI
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan tarafından Muş’a gönderilen yardım paketleri Muş Belediyesi’nin organizesi ile vatandaşlara dağıtılıyor. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan tarafından memleketi Muş’a gönderilen 32 bin paket gıda yardımı 17 bin aileye dağıtılacak. Paketler 1 ve 2 şeklinde numaralandırıldığı için ihtiyaç sahibi her bir aileye 2 paket gıda yardımı yapılıyor. Gündüz ve iftardan sonra yapılan yardımlara iftardan sonra talep daha fazla oluyor. Zaman zaman izdihamın yaşandığı dağıtım sırasında polisler ve zabıta ekipleri olası bir karışıklığa mahal vermemek için anında müdahale ediyor.
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, memleketi Muş'a 17 bin aileye ulaştırılmak üzere gıda paketleri gönderdi. İhtiyaç sahibi hemşerilerine Ramazan ayında unutmayan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Muş'a gönderdiği erzak kolileri ile 17 bin ailenin yüzünü güldürdü. Tırlarla Muş'a ulaştırılan gıda paketleri Belediye Başkanlığı ve AK Parti İl Başkanlığı kontrolünde kent merkezi, ilçe, belde ve köylere ulaştırılmak üzere dağıtılmaya devam ediyor.
Yardımların dağıtımlarını kontrol eden Belediye Başkan vekili Muhterem Bozkurt, Ramazan ayı nedeniyle Muş'ta maddi durumu düşük dar gelirli ailelere gıda paketleri gönderen Bakan Çağlayan'a teşekkür etti. Bozkurt, “Gerçekten çok sayıda yardıma muhtaç insanımız var. Daha önce tespit edilen ailelerimize inşallah bu paketleri ulaştırıyoruz ve ulaştırmaya devam edeceğiz. Gerek köy halkı gerekse kent merkezinde yaşayan ve yardımın ulaştırılacağı tüm aileler adına Sayın Bakanımız Zafer Çağlayan'a teşekkür ediyoruz” diye konuştu.

AKIN’DAN RAMAZAN SOHBETİ

AK Parti Malatya Milletvekili Cemal Akın, parti olarak diğer iktidarların akıllarından geçiremedikleri hizmetleri vatandaşa sunduklarını söyledi.
Milletvekili Akın, Çöşnük Mahallesi’nde vatandaşlarla bir araya geldi.
Akın, “AK Parti ile yeni bir hizmet anlayışı Türkiye siyasetine girdi. Bugüne kadar geçmişteki alışkanlıklar, yöneten kişilerin hakim vaziyette ülkeyi yönetmeye çalışmalarıydı. Bu tabi İttihat ve Terakki’den Cumhuriyet Halk Partisi’nden gelen gelenek buydu. AK Parti bütün bu gelenekleri yıktı. Başbakanımız halkın hizmetkarı olma anlayışını Türk siyasetine yerleştirdi. Türkiye’de başkalarının akıllarından dahi geçiremedikleri hizmetleri AK Parti hayata geçirdi. Yalnız insanlar bu güzelliklere çabuk alışıyorlar ve eskiden beri devam ediyor zannediyorlar. 2003’den önceki bir sağlık hizmetlerini bir düşünün. Doktora gidildiğinde nelerle karşılaşıldığını unutun. Okulları bir düşünün. Okullardaki öğrenci sayısını düşürdük ve kitapları her yıl ders başında öğrencilerin önüne koyuyoruz” dedi.

SEMA GÖSTERİSİ İLGİ GÖRDÜ

Malatya’da düzenlenen sema gösterisi ilgi gördü.
Malatya Belediyesi Kültür A.Ş. tarafından bu yıl 5.’si düzenlenen Aspuzu’da Ramazan Geceleri programı devam ediyor. Etkinlik kapsamında Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu sema gösterisi sundu.
Malatya Belediyesi yanındaki Malatya Belediyesi Kültür A.Ş. Kemal Sunal Çocuk Tiyatrosu ekibinin kukla gösterisi ile başladı. Daha sonra Şair - Yazar Mustafa Erkenekli şiir dinletisi sundu. Son olarak Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu sahne aldı. İlk olarak ilahiler seslendiren topluluk, daha sonra sema gösterisi sundu. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği programda Malatya Belediyesi Kültür A.Ş. Genel Müdürü Murat Nalçacı, Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu ekibinin tamamına kayısı ve kayısı kristali hediye etti. Konser gece geç saatlere kadar devam etti.

SİYASİLER VE İŞ DÜNYASI İFTARDA BULUŞTU
Malatya’da siyasiler ve iş dünyası verilen iftar yemeğinde bir araya geldi. AK Parti Malatya Milletvekili Cemal Akın, “Yeni bir Anayasa ile kişi hak ve özgürlükleri bugünkünden çok daha fazla gelişmeler sağlanacaktır” dedi.
Sümer Park Atlas Cafe’nin iftar programına; AK Parti Malatya Milletvekili Cemal Akın, Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, bazı belde belediye başkanları, siyasi parti temsilcileri, il genel ve belediye meclis üyeleri, TSO Meclis Üyeleri, Muhtarlar Derneği yöneticileri, medya yöneticileri ve çok sayıda davetli katıldı.
İftar yemeği sonrasında konuşan AK Parti Malatya Milletvekili Akın, Mısır’daki askeri darbe ile huzuru kaybolan insanların huzurunun da bir an önce tesis edilmesi için özellikle Ramazan ayında duacı olduklarını söyledi. Milletvekili Akın, “Suriye’deki kardeşlerimiz için de Cenab-ı Hakk’a duacıyız. Suriyeli kardeşlerimizin yıllardır süren acılarının dinmesini temenni ediyoruz. İslam dünyasının farklı coğrafyalarında bu tür huzursuzluklar, kargaşalar yaşanıyor maalesef. İnşallah 21. yüzyıl İslam alemindeki bu üzüntülerin, huzursuzlukların ve acıların bittiği bir yüzyıl olur. Kitle haberleşme vasıtaları sayesinde İslam coğrafyasında yaşayan insanlar birbirlerini daha yakından tanıyacaklar, birbirlerini daha yakından tanıdıkları için de aralarındaki ihtilafları bitirecekler inşallah” diye konuştu.
Konuşmasında, İstanbul-Taksim’deki olaylara da değinen Cemal Akın, “Eğer İstanbul’daki olaylar bundan 30-40 sene evvel yaşansaydı, neticeleri çok daha farklı olurdu. İçimizde hatırlayanlar olacaktır. Biz, 1960’da bu sıkıntıları yaşadık. Yine 1980’de benzer sıkıntıları yaşadık hep birlikte. Yakın tarihlerde de benzer müdahaleler oldu” diye konuştu.
Akın, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Türkiye’de son 10 yılda demokrasinin kaydettiği aşamalar sayesinde demokrasimiz geçmişle kıyaslanamayacak kadar güçlenmesi, ekonomimizin büyümesi ve sağlamlaşması sayesinde artık az önce ifade ettiğim tarzdaki müdahalelerin yaşanmasını engellemiştir.
Biliyorsunuz, tekrar o sıkıntılı günlere dönülmemesi hususunda meclisteki tüm partilerimiz birden TBMM’de çalışmalar yapıyorlar. Yeni Anayasa’nın hazırlanması çalışmaları devam ediyor. Meclisteki 4 parti 50’ye yakın madde üzerinde ittifak etmiş durumdadır. TBMM Anayasa Komisyonu çalışmalarına devam ediyor. Belki üzerinde ittifak edilen anayasa maddelerinin sayısı artacaktır.
Yeni bir Anayasa hazırlanır ve kabul edilirse, kişi hak ve özgürlükleri bugünkünden çok daha fazla gelişmeler sağlanacaktır. Eskiye nazaran kişi hak ve özgürlükleri genişletilmiş, kişi hak ve özgürlüklerine müdahale daraltılmıştır. Şahısların devlet karşısında korunması konusunda çok önemli yenilikler getirilmiştir. Bunlar yasalaştıktan sonra ben ümit ediyorum ki ülkemiz ve insanımız geçmişte bu konularda yaşadığı sıkıntıları bir daha yaşamayacaktır.”
Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan ise kısa selamlama konuşmasında Ramazan ayının önemini anlattı.
Atlas Cafe işletmecisi ve Malatya TSO Meclis Üyesi Şahin Doğan, “Sümer Park’ın ya da diğer adıyla Abdullah Gül Parkı’nın hizmete girmesinden bu yana faaliyet gösteren Atlas Cafe’de halkımıza daha nezih bir ortam ve daha nitelikli bir hizmet sunmak için konseptimizi yeniledik” ifadelerini kullandı.

MALATYA BELEDİYESİ’NDEN MUHTARLARA İFTAR YEMEĞİ
Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, “Ramazan ayı boyunca seyyar aşevi tarafından ihtiyaç duyulan mahallelerde her akşam yemek dağıtılıyor. İftar çadırında bin 500 kişiye iftar yemeği veriyoruz” dedi.
Malatya Belediyesi, muhtarlara Dede Korkut Lokantası’nda iftar yemeği verdi. İftar yemeğine; Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa Eren, Köy ve Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı Ali Seydi Yücekaya, Kayısı Kenti Muhtarlar Derneği Başkanı Erdal Yağlıcı ile çok sayıda muhtar katıldı.
İftar yemeği öncesi konuşan Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Ramazan ayının anlamına uygun yaşanılmasının önemine değinerek, muhtarların vatandaşların sorunlarıyla yakından ilgilendiğini ve veren elle alan eli buluşturduklarını söyledi.
Başkan Çakır, “Muhtarlarımız veren el ile alan elin buluşmasına vesile oluyor. Onlara teşekkür borçluyuz” diye konuştu.
Belediye olarak ihtiyaç sahibi vatandaşlara imkanlar ölçüsünde yardımda bulunduklarını kaydeden Çakır, “Bunun yanında Ramazan ayına özel yaptığımız yardımlar da var. Ayrıca Ramazan ayı boyunca seyyar aş evi tarafından ihtiyaç duyulan mahallelerde her akşam yemek dağıtılıyor. İftar çadırında bin 500 kişiye iftar yemeği veriyoruz” şeklinde konuştu.

DASİDER'DEN İFTAR YEMEĞİ
Van’da faaliyet gösteren Doğu Anadolu Sivil Toplum Derneği’nin (DASİDER) 'Birlikte yaşama ve hoşgörü' sloganıyla geleneksel hale getirdiği iftar yemeğinde, birlik ve beraberlik mesajları verildi.
DASİDER’in ‘Birlikte yaşama ve hoşgörü’ adı altında kentin ilk beş yıldızlı oteli olan Rescate Otel’de verdiği iftar yemeğine Gazeteci ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil, Gazeteci-Yazar Mehmet Altan, Araştırmacı-Yazar Ümit Fırat, Araştırmacı-Yazar Cemal Uşşak, Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı Medya Diyalog Sorumlusu Tercan Ali Baştürk, Today's Zaman Gazetesi Yayın Editörü Celil Sağır, AK Parti Van milletvekilleri Mustafa Bilici ve Burhan Kayatürk, ilçe kaymakamları, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, kanaat önderleri, kurum müdürleri ve çok sayıda işadamı katıldı. Kur’an-ı Kerim tilavetinin okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını DASİDER Başkanı Ahmet Öner yaptı. Öner, Türkçe-Kürtçe yaptığı konuşmasında, insanların farklılıklar içerisinde olmasının insan hayatının bir realitesi ve meşiet-i ilahinin kainat üzerindeki hayırlı ve bereketli tecellisi olduğunu söyledi. Öner, "Bir yandan birbirimize yaklaşırken, diğer taraftan zorlukların siyasi, tarihi ve kültürel sınırları aşıp arttığına şahit olmaktayız. Şiddet, savaşlar, önyargılar, ahlaki yozlaşma, yanlış eğitim ve bozulan komşuluk ruhu gibi salgın halindeki problemlerle yüzleştiğimiz bu dönemde, işte tam bu noktada iftar programında ele aldığımız ortak paydaları bulma teması kaçınılmaz bir çözüm olarak karşımızdadır. ‘Allah'a giden yollar mahlukatın solukları sayısıncadır' fehvasınca global seviyede bir şuurun geliştirilmesi adına önemli bir katkı sağlayacağını umudunu taşıyorum” dedi.
Gazeteci ve Yazarlar Vakfı Başkanı Mustafa Yeşil ise, bu bölgede eğer kısa zamanda bahar yaşanacaksa, bunun ancak bu topraklarda yaşayanların elleriyle gerçekleşebileceğini söyledi. Farklılıkların elbette olacağını belirten Yeşil, "İnanıyoruz ki bu toprakların Alevi’si de bizimdir, bu toprakların Kürdü de Çerkez’i de Laz’ı da bizimdir. Biz kavramı hepimizi ifade etmeye yetecektir. Bu topraklarda adaleti, özgürlükleri temel alarak, insan olma temel hak ve özgürlüklerini esas alarak, birlikte büyümenin yolları ve beraberce her türlü imkan ve fırsatı birlikte paylaşmanın yolları her zaman mümkündür. Eğer bunu beceremezsek unutmayın ki zaaflarınız varsa başkalarının bu zaafları kullanması kadar tabi bir şey yoktur. Onun için ayağa kalkıp da dışarıdakilerin komploculuklarına kulak vermenin, onların sizin içinizde neler çevirdiklerinin hikayelerini anlatmanın bir manası yoktur. Zayıfsanız, boşluğunuz varsa, güçsüzseniz ve ayakta duramayacak kadar birbirinizle didişerek enerjinizi kaybetmişseniz, başkaları gelecek ve sizin o acziyetinizden elbette istifade edeceklerdir. Bugün sizin emekleriniz 140 ülkede eğitim kurumları olarak taşınmışken, 140 ülkede sizin adınıza bir ülke büyürken, kendi içimizde biz bu ülkeyi küçülme gibi zaafların içine düşmeyelim. Uzun zaman değil, çok fazla zaman değil, gönderdiğiniz yavrularınızın tesis ettiği barış köprüleri hem size büyük imkan köprüleri olarak geri dönecek hem size büyük sevgi köprüleri olarak geri dönecek. Global dünyanın en etkin aktörleri haline sizi getirecek. Ama el verir ki bu şuur ve idrakle dişimizi sıkarak, ufak tefek sıkıntılarımızı telafi etme gayretinde olalım" diye konuştu.
Gazeteci-Yazar Prof. Dr. Mehmet Altan da, Türkiye’deki en temel meselenin insanın odakta olmasının zorlaştığı bir sürecin yaşandığını söyledi. Altan, “Temelde öyle bir noktaya getirdiler ki Türkiye’yi, insan olmayı unutup insanın alt özelliklerini öne çıkararak birbirimizle kavga etmeye başladık. Onun için insan olarak hayata baktığınız vakit zaten benzeşmemeyi, garipsememeyi, yadırgamamayı da hayatın bir doğal duruşu olarak kabul ettiğimizde, Türkiye’nin sorunları aşılır. Yeter ki bizim insan olduğumuzu bize unutturarak, insan olmanın alt özellikleri üstünden siyaset, birbirimizi kırdırmasın ve yönetmeyi öne koymasın. Bu çağın, en önemli özelliklerinden biri bizi kimin yönettiği değil, Türkiye yönetme kavgası yapıyor. Bütün kırmalar dökmelerin sebebi birileri buraları yönetmek istiyor. Ve kim yönetecek kavgasına giriyorlar. İnsanları da piyon olarak kullanıyorlar. Halbuki bu çağın en temel kavramı bizi kimin yöneteceği değil nasıl yöneteceği. Onun için yönetmenin değil yönetilecek olan insanların kutsallığı üstünden oluşacak yeni bir anlayış bütün bu sıkıntıları bu coğrafyanın eski kültüründen ve tarihindeki farklılıklarında da aldığı güçle çok daha hızlı aşmasına neden olacaktır" şeklinde konuştu.
Araştırmacı-Yazar Cemal Uşşak da, son 30 yıldır bu ülkenin dağlarında, ovalarında kan ve gözyaşı olduğunu hatırlattı. Son birkaç aydır kan ve gözyaşının azaldığını ifade eden Uşşak, "Bir süreç içerisine girildi. Hiç şüphesiz bu sürecin bizim ötemizde tarafları var. Bu süreci selametle sonuca götürmek için yurdum insanının fertlerinden çok onlara önemli görevler düşüyor. Bizler en azından bu mübarek günlerde dualarımızı ve dileklerimizi bu sürecin başlaması istikametinde artırmamız icap ediyor. Kolay değil 30 yıldır denenmemiş bir metot deneniyor. Kolay değil inşallah sonuca gider" dedi.
Araştırmacı-Yazar Ümit Fırat ise, Türkiye’nin 85 yıldır yaşamadığı bir süreci yaşadığını söyledi. Fırat, süreçte bazı hayal kırıklıların olmasına rağmen iyiye doğru bir gidişin olduğunu ifade etti.
Konuşmaların ardından programa dışarıdan katılanlara birer plaket takdim edildi.

 
Altıparmak engellileri ağırladı
 
üaü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Pkk mezarlığına tepki
Sözen, Diyarbakır'daki ‘PKK mezarlığı’na tepki göstererek, “PKK’lılar ...
Uzungöl teleferikle tanıtılacak
Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden Trabzon’un Çaykara ilçesine bağlı ...
Kredi kartı sahipleri dikkat..!
Bursa’da dolandırıcılar, 'Kredi kartınızda puanlarınız birikti. Bizi arayın ...
 
Yaylalarda yaz ve kış iç içe
Doğu Anadolu Bölgesi’nde etkili olan sıcaklar insanları yaylalara yönlendiriyor.
Su ürünlerinde örnek proje
Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Murat Arslan’ın liderliğinde ...
Polis Radyosu’ndan “Diyanet Saati” Programı
Erzurum Polis Radyosu ”Diyanet Saati” Programıyla Ramazan'a merhaba dedi. ...
 
Azerbaycan’dan medya çıkarması
Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) Bölgenin turizm potansiyeli ...
Artabel ilgi odağı oldu
Atayeter, Gümüşhane’nin Torul ilçesi sınırlarında yer alan Artabel Tabiat ...
Ramazan’a imeceli hazırlık
Ramazan ayında börek için yufka açan bayanlar mahalle aralarında toplanarak ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri