Köy ve Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı Fahri Eyiloğlu, Erzurum’da bulunan Bin 200 mahalle muhtarından çoğunun sigortasız olduğunu belirterek, muhtarlara devlet memuru gibi sigorta yapılmasını istedi.
Köy ve Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı Fahri Eyiloğlu, çok sayıda genç muhtarın bu yıl muhtar olduğunu ve bunların sigortaları olmadığını belirtti. Aldıkları maaşın yarısını sigorta primlerine yatırdıklarını dile getiren Eğiroğlu, yetkililerden yardım istedi.
Eyiloğlu, “Bize devlet memuru olduğumuz söyleniyor ama devlet memuru gibi sigortamız yatmıyor. Eğer ki, devlet memuru isek sigortamız yatırılsın. Bu dönem çoğunlukla yeni ve genç muhtarlarımız çoğunlukta. Bunlarından bağ-kur ve SGK’ları yok. Muhtarları verilen maaşların yarısını sigortaya ödüyorlar. Devletten bizim isteğimiz sigortası olmayan muhtarlarımızın bağ-kur veya SGK primlerinin yatırılmasıdır. Erzurum’da Bin 200 muhtarımız bulunmaktadır. Bu Bin 200 muhtarın çoğunlukta sigortası yok. Daha öncen İçişleri Bakanımız Efkan Ala Bey’le biz bu konuyu görüştük. Bize bu muhtarların sigortalarının yatırılacağı söylendi. Fakat hala bir sigorta işlemi yapılmadı.” diye konuştu
UZAK KÖYLERİN YOLLARI ÇOK SORUNLU
Erzurum’a uzak köylerin yollarında çalışmalar yapılmadığını ileri süren Eyiloğlu, “Şimdi Erzurum’un tüm köyleri de bilindiği üzere mahalle oldu. Bizim köylerimizin çok büyük yol sorunu var. Belediyelerimiz yol çalışmalarında çok hummalı ama sıkıntı şu ki, Çalışmalar sadece şehir merkezlerinde ve merkezlere yakın köylerde yapılıyor. Şehir merkezlerine uzak düşen köylerin yolları çok sorunlu. Özellikle kış mevsimlerinde genelde kapalı kalıyor. Biliyoruz, hepsine birden yetişemezler ama en azından ağırlıklarını birazda uzak mahallelere kaydırabilirler. Bu sorun yazında devam ettiği oluyor. Yol çalışmaları yapılıyor fakat çalışmalar arasında çok fazla zaman geçtiği için bir işe yaramıyor.” dedi.
KÖYLERDEKİ GÖÇ DURDURULMALI
Köylerde yaşanan sıkıntılar yüzünden insanların şehir merkezlerine göçtüğüne dikkat çeken Eyiloğlu, “Biliyoruz ülkenin dört bir yanında içme suyu yetersizliği var. Ama bizdeki içme suyu yetersizliği biraz farklı. 50 yıl önce şebeke sularına döşenen borular şimdi yetersiz kalıyor. Biz değiştirmeyi düşündük ama maddi gücümüz yetmedi. Şebeke mevcut suyumuz var ama boruların küçük olmasından dolayı köylerimizde birçok eve su gitmiyor. Ayrıca şebeke depoları çok eski, sular çok kirleniyor. Yetkililerimizden yardım istiyoruz. İnsanlarımız kırsal yerlerde yaşamakta zorlu çekmemek için göç ediyorlar. Köyden insanlarımızın gitmemesini istiyoruz.” şeklinde konuştu.