Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Kutlu: 'Oyuncularımı kutluyorum'
Kutlu: 'Oyuncularımı kutluyorum'
Altıparmak: ‘Erzurumspor'u tebrik ediyorum’
Altıparmak: ‘Erzurumspor'u tebrik ediyorum’
Erzurumspor iç saha yenilmezlik serisini sürdürdü
Erzurumspor iç saha yenilmezlik serisini sürdürdü
ATAUNİ’de araştırma Hastanesi gündemi
ATAUNİ’de araştırma Hastanesi gündemi
Oltu 'merhamet'i konuştu
Oltu 'merhamet'i konuştu
HABERLER>SAĞLIK-YAŞAM
15 Ekim 2011 Cumartesi - 02:52

‘OECD 30 yılda, biz 8 yılda yaptık’

Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürü Rıfat Köse, bebek ölümlerinde OECD ülkelerinin binde 30'dan 9'a düşürebilmek için 30 yılını harcadığını Türkiye olarak ise bunu yapabilmek için 8 yılda başardıklarını, bunun Sağlık Bakanı Revep Akdağ’ın eseri olduğunu söyledi.

‘OECD 30 yılda, biz 8 yılda yaptık’

YASİN ERDEM (İHA) - Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürü Rıfat Köse, bebek ölümlerinde OECD ülkelerinin binde 30'dan 9'a düşürebilmek için 30 yılını harcadığını Türkiye olarak ise bunu yapabilmek için 8 yılda başardıklarını, bunun Sağlık Bakanı Revep Akdağ’ın eseri olduğunu söyledi.
Türkiye Ebeler Derneği ve Karabük Üniversitesi (KBÜ) Sağlık Yüksekokulu işbirliğiyle, 13-16 Ekim 2011 tarihleri arasında düzenlenen "1. Uluslararası 2. Ulusal Ebelik Kongresi'', KBÜ Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz Konferans Salonu'nda başladı. Kongreye Türkiye'nin değişik illerinden gelen ebelerin yanı sıra Karabük Vali Yardımcısı Abidin Uysal, KBÜ Rektörü Burhanettin Uysal, Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürü Rıfat Köse, İl Sağlık Müdürü Korkut Eren, Ebeler Derneği Başkanı Yrd.
Doç. Dr. Nazan Karahan katıldı.
"ANNE ÖLÜMLERİNDE BİZ TÜRKİYE OLARAK BÜYÜK MESAFELER ALDIK"
Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması Genel Müdürü Rıfat Köse, anne ölümlerinde Türkiye olarak büyük mesafeler aldıklarını belirterek, "Anne ve çocuk bir ülkedeki bütün gelişmelerden ilk önce etkilenen iki grup. Anne ve çocuk refahın, zenginliğin ve fakirliğin etkilerini en çabuk hisseden iki grup. Savaşın ve barışın etkilerinin ilk önce ve en fazla hisseden iki gruptur. Bu nedenle anne ve çocuk bütün dünyada, sadece gelişmekte olan ülkelerde değil bütün dünyada çeşitli programlarla desteklenmektedir. Bizde Türkiye'de ana ve çocuk sağlığını, genel sağlık politikası çerçevesinde özel programlarla destekliyoruz. Bu özel programların temel direği ebelerimizdir. Bizim bu programları yapmamızdaki amaç anne ve çocuk ölümlerini önlemek. Yaşayanların ise hayattan zevk alarak yaşamalarını sağlamak. Anne ölümlerinde biz Türkiye olarak büyük mesafeler aldık.
AKDAĞ’IN BÜYÜK BAŞARISI
Anne ölümlerinde 100 bin canlı doğumda 15'lere kadar düşmüştür. Bu düşüş bütün bölgelerimizde yaşanmaktadır. Bu başarıyı yakalamamızda sayın Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın büyük katkısı vardır. Kaynak almada daha önce çok büyük sıkıntılar çekerken bu bakanımız döneminde ne istediysek aldık. Bakanımız anne ve çocuk sağlığına önem veriyor. Başbakanımızdan da çok büyük destek aldık. Yoksa Sağlık Reformu gibi dünyada demokratik rejimlerle yönetilen ülkelerde yapılacak bir reformun bu kadar kısa bir süre içerisine sığması ve başarılı olması mümkün olmayacaktı. Bu nedenle Başbakanımıza da teşekkür ediyoruz" dedi.
"ONLARIN 30 YILDA YAPTIĞINI BİZ 8 YILDA YAPTIK"
Köse, bebek ölümlerinde OECD ülkelerinin bin 30'dan 9'a düşürebilmek için 30 yılını harcadığını, Türkiye'nin ise bunu 8 yılda başardığını söyledi. Dünya devlet başkanları bir toplantı yaparak 2015 yılında kadar 5 yaş altı çocuk ölümlerini 3'te 2 oranında düşüreceklerini söylediklerini de hatırlatan Köse konuşmasını şöyle sürdürdü: "Türkiye olarak biz sözümüzü tuttuk, zamanından önce tutuk. Hatta verilen oranın altına da ineceğiz. Aynı şekilde anne ölümleri konusunda da 4'te 3 oranında düşürme sözü verdiler. Biz yine onlardan önce bu sözümüzü de tutuk, zamanından önce tutuk daha iyi duruma geldik. Sıfır yaş gurubundaki bebek ölümlerinde Türkiye, dünya ortalaması oranlarında yüksek orta gelir gurubundadır. Ancak bu guruptaki ülkelerden daha iyi durumdadır. Yüksek gelir gurubunu yakalamak üzeredir bebek ölümlerinde. Aynı şekilde anne
ölümlerinde de bu grup içindeyiz ancak bu guruptaki ülkelerden çok daha iyiyiz. Yüksek gelir gurubunu yakalamak üzereyiz. Bebek ölümlerinde OECD ülkeleri binde 30'dan 9'a düşürebilmek için 30 yılını harcadı. Biz bunu yapabilmek için 8 yılımızı harcadık. Onların 30 yılda yaptığını biz 8 yılda yaptık. Anne ölümlerinde ise onların 23 yılda yaptığını biz yine 8 yılda yaptık. Bu tablonun oluşmasında ebelerimizin büyük katkısı vardır. Anne ölümlerini düşürme konusunda biz dünyada 7. durumdayız. Bizden önceki ülkelerin nüfuslarına bakıldığında aslında ikinci durumdayız. 5 yaş altı çocuk ölümlerinde de en hızlı düşüş yaşanan ilk 5 ülke arasındayız. Yine bizden önceki ülkelerin nüfuslarına baktığımızda bizim ilk sırada olduğumuz görülecektir. Bizden önceki ülkelerin nüfus toplamı 3 milyonu bulmuyor. Bebek ölümlerinde de üçüncü sıradayız."

 
İncirliova’da cirit coşkusu
 
Kentsel dönüşümde yeni yaklaşım
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Akdağ, hayali gerçeğe dönüştürdü
Sağlık Bakanı Akdağ’ın gerçekleştirdiği Sağlıkta Dönüşüm Reformu çerçevesinde ...
KETEM ve TDP kadınları bilgilendirdi
Erzurum’da “Göğüs kanseri” haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen ...
Sağlık- Sen’den, Ankara Çıkarması
Erzurum Sağlık- Sen Şube Başkanı Abdullah Duman ve beraberindeki heyet ...
 
Belediye ekipleri kaçak katı yıktı
Yakutiye Belediyesi, Şükrüpaşa semtinde imar kanununa aykırı yapılaşma ...
Migren çağın sorunu
Nöroloji Uzmanı Dr. Mehmet Yavuz, Kadınların yüzde 18’inin migren olurken, ...
Yakınları için kendini ateşe attı
Erzurum'un Çat İlçesi'ne bağlı Soğukpınar Köyü'nde mutfak tüpünün alev ...
 
Yiğit’ten solunum testi çağrısı
Erzurum Nihat Kitapçı Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahi Merkezi Başhekimi ...
Pasinler’de şap seferberliği
Pasinler İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nce sonbahar şap aşılama ...
Sağlıkta yeni açılım
Sağlık Bakanı Akdağ Sağlıkta Dönüşüm reformu kapsamında, yeni bir yaklaşımın ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri