ÖZLEM ABUŞOĞLU/ERZURUM gazetesi
ABD Ohio State Üniversitesi Ortadoğu Araştırmaları Merkezi Müdürü ve Atatürk Üniversitesi’nin Ohio State Üniversitesi ile ilişkilerinden sorumlu Afganistan asıllı Prof. Dr. Alam Payind, “Her taşın altında ABD’nin ve İsrail’in olduğunu düşünmek bir paranoyadır,” dedi.
Payind, Atatürk Üniversitesi’nde verdiği “Arap Baharı” konulu konferansta gerek ABD’nin gerekse İsrail’in Kuzey Afrika ve Ortadoğu ülkelerinde meydana gelen halk ayaklanmalarından ve yeni oluşmaya başlayan siyasi yapılardan hem endişe duyduklarını hem de umut taşıdıklarını ifade etti.
Payind, Arap Baharı adı altında başlayan halk ayaklanmaları sonunda rejimleri yıkılan ve önderleri ülke dışına çıkan Arap ülkelerinde demokrasinin kurulması durumunda bölgenin çatışma alanı olmaktan hızla çıkacağını söyledi.
BÖLGEDEKİ SORUNUN NEDENİ
Bölgedeki asıl sorunun enerji kaynaklarından kaynaklandığına dikkati çeken Payind, 330 milyon nüfusa sahip ABD’nin 20 milyar petrol rezervi bulunduğunu ve dünyadaki toplam enerjinin ise yüzde 20’sini kullandığını, 1 milyonu göçmen 1 milyonu yerli halktan oluşan Kuveyt’in ise 100 milyar varil petrolüyle dikkati üzerine çektiğini belirterek, sorunların temelinde ve bölgeye yönelik ABD ve İsrail politikalarında, bu ekonomik faktörlerin ciddi bir etkisi olduğunu vurguladı.
ABD’nin Ortadoğu’da kargaşa istemesini gerektiren bir durumun olmadığını, çünkü bundan en fazla zararı yine bu ülkenin göreceğini savunan Payind, “ABD, çıkarı olan ülkelerde ve bölgelerde istikrar ve barış ister. Böylece enerji ihtiyacını bu bölgelerden sorunsuz olarak elde etmeye devam eder,” değerlendirmesini yaptı.
FİLİSTİN’İN TANINMASI
ABD’nin Filistin’in bağımsızlığını tanımamakta ısrar etmesini, Filistin’in bu yöndeki talebini BM’de veto edeceğini açıklamasını da değerlendiren Payind, “ABD’de çok güçlü bir İsrail lobisi var. Bu lobiye sırtını dönen hiçbir senatör bir daha seçilemez. Bunu bilen senatörler İsrail politikaları doğrultusunda hareket etmektedir. Düşünün ki, İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD Başkanı Obama’yı bay-pas ederek doğrudan senatörlere hitap etti. ABD’nin bu iç durumunu çok iyi analiz etmek gerekir.”
Dünyada umulmadık ve beklenmedik siyasi gelişmelerin ortaya çıktığını anlatan Payind, Türkiye’nin de yükselen bir değer olarak dünya ekonomisinde ve politikasında aktör bir ülke olmaya doğru ilerlediğini anlattı.
Bölerek, parçalayarak hiçbir sorunun çözülmediğinin bugüne kadarki uygulamalardan anlaşıldığını anımsatan Payind, demokratik yapılar içerisinde sorunları çözmenin daha az maliyetli ve kalıcı olduğunu kaydetti.
Konferanstan önce bir takdim yapan Atatürk Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Sebahattin Tüzemen ise Payind hakkında bilgi verdi ve Atatürk Üniversitesi’ne yaptığı katkıları anlattı