ERZURUM (İHA) - Türkiye Perakendeciler Federasyonu ile Retail Türkiye işbirliğiyle düzenlenen, “Doğu Anadolu Perakende” toplantısı Erzurum’da gerçekleşti.
Palandöken Kayak Merkezi’ndeki Polat Renaissance Otel'de düzenlenen toplantıya Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, Türkiye Perakendeciler Federasyonu Genel Başkanı Selamet Aygün, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Saim Özakalın, Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hakkı Hınıslıoğlu ve çok sayıda perakende firması temsilcisi katıldı.
DÜZGÜN’ÜN SUNUMU
Toplantının açılış konuşmasını yapan Doğu Anadolu Perakendeciler Başkanı Ömer Düzgün, Erzurum ve bölgenin turizm ve kültürel potansiyellerinin tanıtımı slayt eşliğinde yaptı.
TPF Genel Başkanı Selamet Aygün ise yerel perakende firmalarının güçlendirilmesi için yerel ve mülki idarelere büyük rol düştüğünü ifade ederek, “Uluslararası ve ulusal büyük perakende markalarına karşı birlik ve ortaklık kültürü oluşturulmalı.Yerel perakende firmalarına üretim ve istihdamları teşvikleri sağlanmalı.” dedi.
KALİFİYE ELEMAN SORUNU
Sektörde en büyük problemin kalifiye eleman bulmak olduğunu belirten Aygün, “Bunun önüne geçmek için Milli Eğitim Bakanlığı ile protokol imzalayarak kalifiye eleman kursları düzenliyoruz. Son 6 yılda 8 bin sertifikalı elemanı sektöre kazandırdık.” diye konuştu.
Toplantıda, Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Başkanı Selamet Aygün’ün ardından konuşan Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Meclis Başkanı Saim Özakalın da, son 20 yıl içindeki gelişimiyle artık dünyada ilk sıralarda yer alan perakendecilik sektörü, Türkiye'de de genç ve dinamik yapısı sayesinde önemli bir büyüme hızı yakaladığını söyledi.
SEKTÖR, EKONOMİK BÜYÜMEYE KATKI SAĞLIYOR
Perakende sektörünün, dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yeni yatırımlar ve oluşturduğu istihdamla ekonomik büyümeye katkı sunmaya devam ettiğini dile getiren ETSO Meclis Başkanı Özakalın şunları söyledi; “Tüketime dayalı ekonomik bir yapıya sahip olan ve sağlanan teşviklere rağmen sanayisi yeterince gelişmeyen Erzurum’da, ticaretimizin büyük bir bölümünü perakendecilik sektörü oluşturuyor. Dünyada 16 trilyon dolarlık hacme sahip sektörün, 2015 yılında 22 trilyon dolarlık bir büyüklüğe ulaşacağı tahmin ediliyor. Perakende sektörü, pazara giren yeni firmalar ile yatırım ve satın almaların da etkisiyle ciddi bir büyüme sürecine girmiş durumda…Uluslar arası bir denetleme kuruluşu tarafından hazırlanan raporlara göre, 2011 yılında 302 milyar dolar büyüklüğe ulaşan Türkiye perakendecilik sektörünün, 2015 yılında 420 milyar dolarlık bir hacme kavuşması bekleniyor. Şehrimiz için henüz net rakamlar ifade edilemese de ticaretimizin büyük bir bölümünü perakendecilik sektörü oluşturuyor. “
SEKTÖRÜN GELİŞMESİNDE AVM’LERİN ROLÜ
Türkiye'de 265 aktif AVM bulunduğunu kaydeden Başkan Özakalın, 2014 yılında Türkiye'deki faal AVM sayısının 347'ye çıkacağının tahmin edildiğini belirterek, “Alış veriş merkezleri artık geçmişteki çarşı- pazar gezme ihtiyacını karşılamaya başlamıştır. AVM'lerde kitapçısından eczaneye, restoranından markalı ürünlerin satıldığı lüks mağazalara kadar farklı türlerden işyerleri bulunuyor ve Türkiye'de hizmet veren AVM'lere her yıl yenileri ekleniyor. Bugün alışveriş merkezlerinden, dev perakende zincirlerine, hazır giyim markalarından, tüketici elektroniğine kadar pek çok alana yayılan perakende sektöründe yer alan yabancı yatırımcılar kadar, sektörün kendi içinde yetiştirdiği kalifiye elemanlar sektörün daha da hızlı bir şekilde gelişimini tamamlamasına yardımcı olmaktadır” diye konuştu.
İSTİHDAM SAYISI; 2 MİLYON 500 BİN KİŞİ
Sektördeki genel istihdam sayısının 2 milyon 500 bin lira olduğunu söyleyen Başkan Özakalın, “Bu istihdam rakamları da perakendecilik sektörünün ülke için ne denli önemli bir sektör olduğunu gözler önüne seriyor. Erzurum’da PERDER’e kayıtlı 15 organize perakende firmasında 1000 kişi, kayıtlı olmayan firmalarla birlikte 4 bin civarında bir istihdam sağlanıyor.” şeklinde konuştu.
Başkan Özakalın ayrıca, sektörünün e-ticaret imkanlarını da iyi kullanması gerektiğini vurgulayarak, “Amerika’da her 10 kişiden 7’si birden fazla yöntemle alış veriş yapıyor. Pazar kaybetmemek için müşterinin tercihlerine ve memnuniyetine önem verilmelidir” dedi.
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI KÜÇÜKLER: “BİRLİKTE İŞ YAPMA KÜLTÜRÜNÜ GELİŞTİRMELİYİZ”
Daha sonra Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, yerel üreticileri desteklemek amacıyla alış verişlerinde yerel markalarını tercih ettiğini anlattı.
Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF), Retail Türkiye(RT) işbirliğiyle düzenlenen, 'Doğu Anadolu Perakende Konferansında konuşan Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Av. Ahmet Küçükler, şehirde yaşayan müteşebbislere seslenerek birlikte iş yapmalarını önerdi. Birlik kültürünü daha fazla geliştirilmesi gerektiğini belirten Başkan Küçükler, perakendecinin sorunlarının olduğunu, en önemli sorununda eğitim olduğunu kaydetti.
Küçükler, daha sonra şunları söyledi: “Bu toplantılar sektörü büyütecektir. Yerel yönetimler olarak her zaman perakendecinin yanındayız. Gönül bazı yasal düzenlemeler yapılsın ister. Bölgede yaşayan üreticilere de destek verilmelidir.”
Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk’te yerel perakende firmalarının ulusal ve uluslararası marka haline gelebilmeleri, rekabet güçlerinin artabilmesi için sermaye ortaklığına gitmeleri çağrısında bulundu.
Program daha sonra alanlarında uzman eğitimci, işadamları tarafından perakendecilere yönelik eğitim sunuları ile sona erdi.