Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Kutlu: 'Oyuncularımı kutluyorum'
Kutlu: 'Oyuncularımı kutluyorum'
Altıparmak: ‘Erzurumspor'u tebrik ediyorum’
Altıparmak: ‘Erzurumspor'u tebrik ediyorum’
Erzurumspor iç saha yenilmezlik serisini sürdürdü
Erzurumspor iç saha yenilmezlik serisini sürdürdü
ATAUNİ’de araştırma Hastanesi gündemi
ATAUNİ’de araştırma Hastanesi gündemi
Oltu 'merhamet'i konuştu
Oltu 'merhamet'i konuştu
HABERLER>EĞİTİM
12 Ekim 2011 Çarşamba - 04:46

Su Ürünlerinde performans açılımı

Erzurum'da Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi bünyesinde bulunan akvaryum ünitesinde yer alan Yüzme Performansı Değerlendirme Sistemi ile balıkların olumsuz koşullardaki yüzme performansları belirlenecek.

Su Ürünlerinde performans açılımı

Erzurum'da Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi bünyesinde bulunan akvaryum ünitesinde yer alan Yüzme Performansı Değerlendirme Sistemi ile balıkların olumsuz koşullardaki yüzme performansları belirlenecek.
Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Arzu Uçar, yaptığı açıklamada, Atatürk Üniversitesi Araştırma Fonu tarafından desteklenen ve Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammed Atamanalp yönetiminde gerçekleştirilen Yüzme Performansı Değerlendirme Sistemi'nin faaliyete geçirildiğini söyledi.
UÇAR’IN AÇIKLAMASI
Fakültelerine bağlı akvaryum ünitesinde yel alan sistemin, bilimsel çalışmalarda önemli verilere ulaşmada kendilerine büyük katkısının olacağını bildiren Uçar, şunları kaydetti: "Suda canlıların hayatta kalabilmeleri için canlının yüzme performansı önemli bir parametredir. Av-avcı ilişkilerinde, balıkların beslenmelerinde, yem arayabilmelerinde sağlık ve stres faktörlerinin belirlenmesinde yüzme performansı bizim için çok önemli. Bunun ölçülmesi de bizim bilimsel çalışmalarımızda önemli bir ilerleme kaydettirecektir. Sistem özel bir firma tarafından yapıldı. Akvaryum ünitesinde yer alan sistemimiz şu an çok güzel çalışmakta."
SİSTEM NASIL İŞLİYOR?
Sistemin şu anda Türkiye'de faal olan tek sistem olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Uçar, "Sistem, özelikle materyal olarak balıklarımızda herhangi bir kirleticiye maruz bırakıldıktan sonra, onların bu kirleticiye karşı yüzme performansı olarak verdikleri tepkinin ölçülmesi esasına dayanmakta. Çalışmalarımız da bize oldukça fayda sağlıyor" dedi.
Sistemde bir su tünelinin bulunduğunu ifade eden Uçar, sözlerini şöyle sürdürdü: "Balıklar o su tüneline bırakılarak, belli kademelerde akıntı hızı artırılarak sistem çalıştırılmakta ve ortaya çıkan sonuçlarda da veriler değerlendirilerek, balığın yüzme performansı hakkında bilgi alabilmekteyiz. Balıkların ne derece, hangi faktöre karşı ki sadece bu kirleticiler konusunda değil, balığın çevre koşulları olsun, ortamdaki bozukluklar olsun bu tip durumlarda da yüzme performansı etkileniyor. İşte bu noktada sistemimiz de bize önemli bilgiler vermekte."Sistemin kısa süre önce faaliyete geçtiğinin altını çizen Uçar, "Şu an için projemiz çok yeni. Sistemi kurduk ve çalışmalara başladık. İlk sonuçlarımızı da şu an değerlendiriyoruz" diye konuştu.
DOĞU’DA BİR İLK
Sistemin benzerinin daha önce İzmir'de kurulduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Uçar, "Ancak orada kurulan performans sistemi şu anda kullanılmamakta. Farklı bir amaçla kullanılmakta. Orayı biz baz almaya çalıştık. Ancak faal olmadığını gördük. Şu anda bu sistemin çalışır vaziyette olduğu tek yer fakültemize bağlı akvaryum ünitesindeki performans değerlendirme sistemidir" dedi.
Tesisin gündeme daha sık gelmesi durumunda Türkiye'nin farklı bölgelerinden bilimsel çalışmalar için kendilerine başvuru olabileceğini bildiren Uçar, şöyle devam etti:
"Çünkü bu önemli bir parametredir. Yani belki çok fazla ortaya çıkmış değil ama dediğim gibi özelikle sağlık ve stres faktörlerinin belirlenmesinde çevre faktörleri oldukça önemli. Bu noktada yüzme performansı büyük bir ehemmiyet kazanmakta. Dolayısıyla da bu sistem, bize balıklarımızı değerlendirme şansını sunuyor."
Son olarak, sistemin kurulum bütçesinin 22 bin TL civarında olduğunu belirten Uçar, "Üretici firma bize belli bir oranda indirimde de bulundu. Maliyet olarak da çok uygun bir sistemi hayata geçirdik" diye konuştu.AA

 
Bölge üniversitelerinin gururu oldular
 
190 kişi kura çekti, 50 kişi sevindi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kariyer’den başarı açılımı
Erzurum Atatürk Üniversitesi Kariyer Topluluğu tarafından organize edilen ...
Ev bulamayan misafirhaneye gitti
Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde eğitim gören yüzlerce öğrenci ev bulamayınca ...
‘Eğitimciler iyileştirme bekliyor ‘
Milli Eğitim Bakanlığı’nın teşkilat yasasını değiştiren 652 sayılı kanun ...
 
Başarıya Tarih Gezisi ödülü
Erzurum Halitpaşa Camii ve Gazi Eğitim Merkezi tarafından yazın düzenlenen ...
A.gazi Vakfı'ndan örnek yaklaşım
Abdurrahmangazi Vakfı öğrencilere eğitim desteği için örnek bir yaklaşım ...
Gezgin Kitap Ekibinden Oltu çıkarması
Bağcılar Belediyesi'nin "Gezgin Kitap" ekibi, Oltu'ya konuk oldu. Bağcılar ...
 
Şimşek bağış olayını değerlendirdi
Eğitim Bir Sen Erzurum İl Başkanı Zinnur Şimşek, bağış eden okul yöneticileri ...
Göçebe Öğretmen” tepkisi
Eğitim Bir-Sen Erzurum 2 Nolu Şube Başkanı Zinnur Şimşek, Milli Eğitim ...
A.Ü.’de 54’üncü yıl coşkusu
Atatürk Üniversitesi 54'üncü Akademik Yılına görkemli bir törenle başladı. ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri