Erzurum Müftüsü Hasan Hüsnü Sula, kurum bünyesinde yürütülen çalışmaları ve projeleri değerlendirdi. Çok sayıda kurum ile işbirliği yaparak, farklı programlar ve projelere imza attıklarını belirten Erzurum Müftüsü Hasan Hüsnü Sula, başta dini konular olmak üzere, toplumun ihtiyaç Erzurum Müftülüğü, Türkiye Diyanet Vakfı ve İlahiyat Fakültesi işbirliği ile İlahiyat Akademi çalışmaları yürüttüklerini kaydeden Erzurum Müftüsü Hasan Hüsnü Sula, vakıftan burs alarak, İlahiyat Fakültesinde okuma hakkı kazanan öğrencileri dönem içerisinde verilen eğitim-öğretim faaliyetlerinin dışında, tam anlamıyla yetiştirmek, daha bilgili ve donanımlı hale getirmek için faaliyetler yürüttüklerini belirtti. Bu kapsamda geçen sene itibari ile çalışmalara başladıklarını belirten Sula, önümüzde ki yıl eğitim-öğretim dönemi içerisinde programın tam anlamıyla uygulamaya konulacağının altını çizdi.
Ayrıca İmam Hatip öğrencilerine yönelik Diyanet Okuma Salonları Eğitim Programı’nı yürüttüklerini belirten Sula, yapılacak eğitimler ve sosyal-kültürel etkinlikler için hazırlıkların tam gaz devam ettiğini belirtti. Program içinde çeşitli ders konularına ve kültürel etkinliklere yer verileceğini belirten Sula, amaçlarının öğrencileri iyi bir şekilde eğiterek, onları geleceğe hazırlamak olduğunu söyledi.
Birçok kurum ile işbirliği yaparak çeşitli etkinliklere, projelere imza attıklarının altını çizen Sula, toplumun ihtiyaç duyduğu her yerde, her alanda bulunduklarını vurguladı. Vatandaşın sorunlarına yönelik her ay, her ilçede camilerde veya Kur’an kurslarında konferanslar, seminerler düzenleyeceklerini duyuran Sula, bu noktada gerekli çalışmalar ve değerlendirmelerin yapılacağını bildirdi.
TÜRKİYE DİYANET VAKFI VE İLAHİYAT FAKÜLTESİ İŞBİRLİĞİ İLE İLAHİYAT AKADEMİ ÇALIŞMALARI
Türkiye Diyanet Vakfı ve İlahiyat Fakültesi işbirliği ile İlahiyat Akademi çalışmalarının devam ettiğini dile getiren Sula, programın içeriğine değinerek, “ Türkiye Diyanet Vakfı ve İlahiyat Fakültesi işbirliği ile İlahiyat Akademi çalışmalarımız var. İlahiyat Akademi çalışmaları üniversite olan yerlerde yapılan bir proje. Burada İlahiyat Fakültesine gelen öğrenciler içerisinden Türkiye Diyanet Vakfı’ndan burs almaya hak kazanmış olan hem erkeklere ev, hem de kadınlar için yurt çalışmaları yaptık. Yani burada İlahiyat Fakültesine gelen öğrenciler, burs alan öğrenciler sadece fakülteden aldığı bilgilerle değil, onları bir bakıma yetiştirme amacıyla fakülte hocalarımız, müftülükten hocalarımız bir program dâhilinde tam anlamıyla yetiştirmek adına çalışmalar yapıyoruz. Bu programı da işbirlikleri içerisinde yürütüyoruz, öğrencilerimize eğitimiz öğretimin dışında tam bilgili, donanımlı yetişmeleri için böyle bir çalışma başlattık.
Yani, Türkiye Diyanet Vakfı burslusu olarak Türkiye’de ki ilahiyat Fakültelerinde okuyan uluslararası öğrenciler ile ÖSYM tarafından seçilerek bu fakültelere yerleştirilen vakıf burslusu Türk öğrencilere yönelik olarak uygulanacak bu program. Biz buna Lale Programı diyoruz. Program için biz aslında geçen sene başladık çalışmalara, fakat asıl uygulaması önümüzde ki eğitim-öğretim döneminde devam edecek. Hazırlık sınıfında okuyanlara bire bir, üst sınıflarda okuyanlara ise öğrencilerin mevcut duruma göre uygulama olarak verilecek bir program bu. Program hazırlanırken, uygulanırken, ölçme değerlendirme yapılırken, revize edilirken, yani öğrencilerin ihtiyacı, eğitime hazır bulunurluklarının etkisi alınarak İlahiyat Fakültesi’nin müfredatı göz önünde bulundurularak işbirliği içerisinde program yürütülecek” ifadelerine yer verdi.
DİYANET OKUMA SALONLARI EĞİTİM PROGRAMI
İmam Hatip Lise öğrencilerine yönelik olarak yapılan, Diyanet Okuma Salonları Eğitim Programı’nın detaylarını paylaşan Sula, “Bunun dışında ikinci bir projemiz ise, Diyanet Okuma Salonları Eğitim Programı. İmam Hatip öğrencilerine yönelik bir program bu, çünkü bizim temelimizi oluşturan öğrenciler onlar. Diyanet Okuma Salonları Eğitim Programı için gerekli hazırlılar yapıldı. Yapılacak etkinlikler içeresinde sadece ders değil, sosyal ve kültürel etkinliklerde bulunuyor. Örneğin eğitsel oyunlar, konferanslar, seminerler, bulmacalar, kültürel faaliyetler, tartışma-münazara etkinlikleri gibi çeşitli faaliyetlerimiz olacak. Tabi bunun yanında yine derslerimiz olacak, Peygamber Efendimizin hayatıyla ilgili, ilmihal bilgileri, dini bilgileri öğrenmek amacıyla derslerimiz bu eğitim programı içinde olacak. Şuanda bunun hazırlıkları son sürat devam diyor” diye konuştu.
FARKLI KURUMLARLA İŞBİRLİĞİ
Birçok farklı kurum ile işbirliği yaparak, protokoller imzaladıklarını ve bu yönde çalışmalar yürüttüklerini dile getiren Sula, “Ayrıca gerek Sağlık Gurup Başkanlığı gerek Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile yapılan protokoller çerçevesinde vatandaşları aydınlatacak, dini konularda bilgi verecek, eğitsel çalışmalar da düşünüyoruz. Müftülük olarak İl Sağlık Müdürlüğü ile işbirliği içerisinde protokoller düzenliyoruz. Bu noktada özellikle Kur’an kursuna gelen kadınlara yönelik yapılacak olan hizmetleri beraberce değerlendiriyoruz. Aynı zamanda Erzurum Anadolu İmam Hatip Liseleri ile protokoller yapmak sureti ile orada ki öğrencileri yetiştirmek adına, bize düşen ne olabilir, konuya ilişkin neler yapabiliriz, bunların üzerinde çalışmalar yapmaktayız” dedi.
CAMİLERDE OKUMA SALONLARI YAPILIYOR
Proje kapsamında 3 camide okuma salonu ve kütüphaneler oluşturduklarını söyleyen Sula, amaçlarının bu sayıyı daha da artırmak olduğunu vurgulayarak, ”DAP projesi ile camilerde okuma salonları projemiz var. Şuanda 3 tane camimizde okuma salonları, kütüphaneler oluşturuldu. Tabi amacımız bu sayıyı saha da çoğaltmak. Bura bir insan camiye geldiğinde tümüyle dini ve sosyal bilgileri alabilecek. Açılışılar daha gerçekleşmedi ama her şey şuan hazır bir halde, 3 tane camimizde şuanda bunları yapıyoruz” ifadelerini kullandı.
“TOPLUMUN İHTİYAÇ DUYDUĞU HER ALANDAYIZ”
Dini konular başta olmak üzere her konuda vatandaşın yanında olduklarına değinen sula, “Toplumun ihtiyaç duyduğu her yerde, özellikle dini içerik olan yerler Müftülüğümüz bulunmaktadır. Belediyeler ile de görüşmeler yapıyoruz. Örneğin camilerde engellilere yönelik bir takım sıkıntılar var. Bir proje yapılmış daha önceden ama o proje de hep 2’inci, 3’üncü katın olduğu yerlerde özellikle engelli vatandaşlarımızın girmesi çok sıkıntılı oluyor. Omlarla ilgili olarak asansör veya çıkış rampaları gibi eksiklikleri tamamlamaya gayret gösteriyoruz” diye konuştu.
“VATANDAŞIN SORUNLARINA YÖNELİK KONFERANSLAR, SEMİNERLER DÜZENLEYECEĞİZ”
Vatandaşın sorunlarına yönelmek adına her ay bir camide veya Kur’an kursunda konferanslar, seminerler düzenleyeceklerini belirten Sula, “Aynı zamanda Kur’an kurslarımızda sadece Kur’an ve ilmihal bilgileri öğrenmek için değil, her ay bir camimizde, bir Kur’an kursumuzda mümkün olduğunca her ilçemizde vatandaşları ilgilendiren konularda bize düşen ne olabilir ve ilgili konularda işbirliği yapmak üzere konferanslar, seminerler düzenleyeceğiz. Aile içi şiddet, kadına şiddet, evlenme ve boşanma meseleleri, çocukların eğitimi konusu gibi konularda her müftülüğümüz gerekli çalışmalar yapmakta, bizler tarafından da değerlendirmeleri yapılmaktadır” diye söyledi.
HAC VE KURBAN KOMİSYONLARI KURULDU
Kurban Bayramı ve Hac mevsiminin yaklaşması ile Hac ve Kurban komisyonlarının kurulduğunu duyuran Sula, “Son olarak da yine Hac ve Kurban komisyonlarımız kuruldu. Kurban hizmetlerinin yürütülmesi konusu görüşülecek. Hacca gidecekler için bir hazırlık yapılıyor. Camilerde Hacca gidecekler için Kur’an dersleri veriliyor. Şuanda bunları yürütüyoruz. Bu şekilde üzerimizde düşen görevleri yerine getirmeye çalışıyoruz” ifadelerine yer verdi.