Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Atatürk Üniversitesi yeniden akredite edildi
Atatürk Üniversitesi yeniden akredite edildi
ETD ve  Türk Ocakları’ndan 24 Nisan tepkisi
ETD ve  Türk Ocakları’ndan 24 Nisan tepkisi
TÜBİTAK başarıyı ödüllendirdi
TÜBİTAK başarıyı ödüllendirdi
Tunceli yolunda heyelan tehlikesi
Tunceli yolunda heyelan tehlikesi
Ermenilerin katlettiği şehitler dualarla anıldı
Ermenilerin katlettiği şehitler dualarla anıldı
HABERLER>EKONOMİ
7 Aralık 2022 Çarşamba - 02:33

Tanrıver İhracat verilerini değerlendirdi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Doğu Anadolu İhracatçılar Birliğine (DAİB) üye firmalarca Kasım ayında 219 milyon 514 bin dolar ihracat gerçekleştirildi.

Tanrıver İhracat verilerini değerlendirdi

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Doğu Anadolu İhracatçılar Birliğine (DAİB) üye firmalarca Kasım ayında 219 milyon 514 bin dolar ihracat gerçekleştirildi.

DOĞU ANADOLU BÖLGESİNİN KASIM AYI İHRACAT RAKAMLARI AÇIKLANDI  

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre Doğu Anadolu İhracatçılar Birliğine (DAİB) üye firmalarca Kasım ayında 219 milyon 514 bin dolar ihracat gerçekleştirildi.

TİM ve DAİB verilerinden yapılan derlemeye göre, Kasım ayında Birliğe üye firmalar tarafından 149 ülke/bölgeye ürün gönderildi.

Doğu Anadolu İhracatçı Birliği’nin Kasım ayında kayda aldığı Sanayi ürünleri ihracatı yüzde 4,46 oranında artışla 154 milyon 371 bin dolardan 161 milyon 258 bin dolara, tarım ürünleri ihracatı 36 milyon 797 bin dolara, Madencilik sektörünün ihracatı ise; yüzde 63,01 oranında artışla 13 milyon 163 bin dolardan 21 milyon 458 bin dolara yükseldi.

Birliğin Kasım ayında yaptığı ihracatın 161 milyon 258 bin dolarlık kısmını sanayi ürünleri oluştururken, ilk sırada yüzde 23,31 oranında artışla 30 milyon 440 bin dolar ile Kimya sektörü, ikinci sırada yüzde 13,19 oranında artışla 24 milyon 158 bin dolar ile Makine sektörü ve yüzde 63,01 oranında artışla 21 milyon 458 bin dolar ile Maden sektörü üçüncü sırada yer aldı. Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünlerinde de 14 milyon 672 bin dolar ihracat gerçekleşti.

DAİB üyesi firmalar, söz konusu ayda tarım ürünleri ihracatı kapsamında ise Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamullerinde 5 milyon 919 bin dolar, Yaş Meyve ve Sebze mamüllerinde 3 milyon 606 bin dolar, Meyve Sebze Mamullerinde 6 milyon 020 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

EN FAZLA İHRACAT IRAK’A YAPILDI

Birliğin kasım ayı ihracatı ülkelere göre değerlendirildiğinde 45 milyon 706 bin dolar ile ilk sırada Irak yer aldı. Bu ülkeyi 17 milyon 788 bin dolar ile İran, 11 milyon 786 bin dolar ile Azerbaycan-Nahçivan, 9 milyon 829 bin dolar ile Rusya, 9 milyon 613 bin dolar ile Çin takip etti.

Sürdürülebilir İhracat için çalışmaya devam ediyoruz.

DAİB Başkanı Ethem Tanrıver, “Dünya mal ticareti 2022 yılında %15 büyüdü. Fakat, Temmuz-Ağustos aylarından itibaren mal ticaretinin yavaşladığı görülmektedir. Bu yavaşlamada, Rusya-Ukrayna Savaşı'nın etkisi önemli. Çünkü, Rusya-Ukrayna savaşı, emtia fiyatlarında artışa, yüksek enflasyona, bazı ürünlerde ihracat yasaklarına ve tedarik zincirlerinde kırılmalara sebep olmakta. Pandemi sonrası toparlanma sürecine girmişken, Avrupa’da, Amerika’da ekonomik durgunluk endişeleri ve para politikalarında faiz artışları yoluyla sıkılaşmalar halen devam etmekte. Türkiye olarak bu olumsuzluklara rağmen, yılın ilk 10 ayında, ihracat anlamında çok iyi bir performans gösterdik.  Bu süreçte, %17 artışla 200 milyar dolar seviyesine ulaştık. Yılı da inşallah 250 milyar bandında kapatacağız. Fakat, Türkiye'nin ihracat artışında da genel dünya ekonomisinde yaşanan sıkıntılar nedeniyle kısmi bir yavaşlama oluşmaya başlayabilir. Dünyada yaşanan gelişmeleri izliyor ve sürdürülebilir bir ihracat için, her zaman ihracatçılarımızın yanında olmak, daha az kayıpla ve hatta tedbirleri fırsata çevirecek yollar bulmalarına vesile olmak adına çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” İfadesinde bulundu.

“DAİB ÜYESİ BİN 390 FİRMA, ÜÇ BİN 227 ÜRÜNDE İHRACATA İMZA ATTI”

Kasım ayında DAİB üyesi 1.390 firmalar tarafından 64 ilden 3.227 üründe ihracata imza atan ve 25 sektörde ihracatın artmasına katkı sunan ihracatçılarımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz” ifadelerini kullandı.

 
Kırsal Kalkınma Hibe Desteği başlıyor
 
Milletvekili Aydemir’den Erzurum’a müjde
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kırsal Kalkınma Hibe Desteği başlıyor
Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı (KKYDP) çerçevesinde ...
Bilgin'den asgari ücret değerlendirmesi
Bilgin, “Asgari ücret temel ücret oldu diye bir eleştiri var; bu bilgisizliğe ...
Nebati TÜFE’yi değerlendirdi
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, “Önümüzdeki aydan itibaren etkisini ...
 
Kirişci’den belediyelere uyarı
Kirişci, "İçme suyuyla ilgili kayıp kaçak oranını hızlıca aşağı çekmemiz ...
Hayırlı olsun
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay:“2022 yılının ilk dokuz ayında yüzde ...
Kasım ayı TÜFE’si açıklandı
Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Kasım ayında yıllık yüzde 84,39, aylık yüzde 2,88 oldu.
 
Erzurum’dan 46 ülkeye ihracat
ERZURUM gazetesi - ÖZEL - Erzurum’dan bu yılın Kasım ayında 14, Ocak - ...
Erzurum’da 19 sektör ihracata yoğunlaştı
ERZURUM gazetesi - ÖZEL - Erzurum’dan bu yılın Kasım ayında 16, 2022 yılının ...
TBB Ekim ayı Erzurum çek verilerini paylaştı
ERZURUM gazetesi - ÖZEL - Erzurum’da Ekim ayında 1,0 milyar TL tutarında ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri