Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
Karayazı’da sağanak yağış sele dönüştü
Karayazı’da sağanak yağış sele dönüştü
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
25 Temmuz 2011 Pazartesi - 04:49

“Tarihten ders çıkarmalıyız”

Araştırmacı Tarihçi Cezmi Yurtsever, "Günümüzde özellikle Adana şehir merkezinde ve Anadolu'da Türk-Kürt savaşı çıkarmak isteyenlerin hesaplarını boşa çıkarmak için Osmanlı döneminde yaşanan olayları ve özellikle de 1909 Adana İç Savaşından ders çıkarmak gerekiyor" dedi.

“Tarihten ders çıkarmalıyız”

(İHA) - Araştırmacı Tarihçi Cezmi Yurtsever, "Günümüzde özellikle Adana şehir merkezinde ve Anadolu'da Türk-Kürt savaşı çıkarmak isteyenlerin hesaplarını boşa çıkarmak için Osmanlı döneminde yaşanan olayları ve özellikle de 1909 Adana İç Savaşından ders çıkarmak gerekiyor" dedi.
YURTSEVER’İN TESPİTLERİ
Yurtsever, yaptığı açıklamada, İstanbul'daki Osmanlı Arşivinde yaptığı çalışmalarda özellikle Ermeni olaylarına ilgi duyan dünya tarihçilerinin peşinde olduğu 1909 Adana İç Savaşı Sonrasında İdam Edilenler Toplu Dosyası'nın araştırmacılara açıldığını belirtti. Arşivdeki Adana Toplu İdamlar ve Cezalandırmalar dosyasının 23 Aralık 1909 tarihinde düzenlendiğini kaydeden Yurtsever, şöyle konuştu: "Adana'da etnik tahrikler sonrası Nisan 1909 tarihinde yaşanan iç savaş sonrasında şehir merkezi harabeye dönmüş, civar ilçelerde de karşılıklı iç savaş yaşanmıştı. Ermeni Hınçak Partisi'nin militanı ve aynı zamanda kilisede görevli Papaz Muşeg Seropyan ve ona bağlı silahlı güçlerin tahrikleri sonrası yaşanan iç savaş 14 Nisan 1909 tarihinde başladı ve Mayıs 1909 başına kadar da devam etti. Olayların asıl sorumlusu Papaz Muşeg, Batılı ülkelerin askeri ve siyasi müdahalesi gecikip ümit ettiği dış destek gelmeyince Mısır'a kaçarak canını kurtarmış ve geride binlerce insanın hayatını kaybettiği bir şehir bırakmıştı. Resmi rakamlara göre 6 bin Ermeni, 2 bin civarında Türk hayatını kaybetti."
Olaylar sonrası Adana'ya gelen askeri soruşturma ve divanı harp mahkemelerinin yargılamaları sonucu 10 Haziran 1909 tarihinde 9 Türk ve 6 Ermeninin olaylardan sorumlu tutularak idam edildiğini belirten Yurtsever, sözlerine şöyle devam etti: "Osmanlı Divanı Harp üyeleri bundan sonrasında ise yaraları sarmak için af çıkarılması ve mağdurlara yardım yapılması, dosyanın kapatılmasını karara bağlamıştı. Ancak, Adana olayları dosyası Ermeni dini ve siyasi çevrelerinin dünya kamuoyunu etkilemeleri sonucu yeniden açıldı. Adana'ya Vali ve Sıkıyönetim Komutanı olarak gönderilen Cemal Paşa, Adana olaylarının dosyalarını gözden geçirdi. 28 Türk'ün idamları tek taraflı ve vicdanları sızlatan tarihi hukuk skandalı olarak görülebilecek şekilde Kasım 1909 tarihinde idam edildi. Ermeni siyasi çevrelerin hedef gösterdiği Bahçe Müftüsü İsmail Hakkı ve kardeşi belediye başkanının idamları da 1909 yılı Aralık ayı ortalarında gerçekleşti."
ADANA OLAYLARI
Osmanlı Arşivinin, 1909 Adana olayları ile ilgili 1000'e yakın dosyayı açarak bilim dünyasına sunduğunu ifade eden Yurtsever, şunları söyledi: "1909 yılında yaşanan Adana olayları Ermeni Diasporası tarafından 2009 yılında Adana Olaylarının 100. Yılı adı altında tek taraflı ve Türkleri soykırım yapmakla suçlayacak şekilde dünyanın gündemine getirildi. Beyrut, Erivan, Londra Üniversiteleri ile İstanbul Sabancı Üniversitesinde tartışılmıştı."
Osmanlı döneminde Anadolu'da yaşanan isyan ve iç savaşların sebeplerinin, yaşanan acı olayların bir benzerinin günümüzde de PKK ve uzantıları tarafından sahnelenmek istendiğini anlatan Yurtsever, sözlerini şöyle tamamladı: "1909 Adana olayları ve ibretli sonuçlarını herkesin bilmesi ve ders alması için Osmanlı Arşiv kaynaklı dosyalardan elde edilen bilgileri dikkate alarak ayaklarını denk almaları gerekir. Günümüzde özellikle Adana şehir merkezinde ve Anadolu'da Türk-Kürt savaşı çıkarmak isteyenlerinhesaplarını boşa çıkarmak için Osmanlı döneminde yaşanan olayları ve özellikle de 1909 Adana İç Savaşından ders çıkarmak gerekiyor."

 
EYOF'ta şehitlere saygı
 
Ramazan’ın teması ‘Komşuluk’ olacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erzurum Kongresi, Türk Tarihi’nin Dönüm Noktası
23 Temmuz 1919'da başlayan Erzurum Kongresi tam 14 gün sürdü.
Maneviyat İklimi Üç Aylar
Dr. Ömer Menekşe/Rabbimizin bize sunduğu en büyük nimetlerden biridir ...
ASİM-DER Dünya çapında örgütleniyor
Iğdır Asılsız Ermeni İddialarıyla Mücadele Derneği (ASİM-DER) Başkanı ...
 
“Hepimizin tüketim ahlakına ihtiyacı var”
Diyanet Aylık Dergi, Temmuz sayısında “Tüketim Ahlakı” konusunu kapağa ...
Dede Korkut Türk Dünyasının Atası
17. Uluslararası Dede Korkut Kültür ve Sanat Şöleni kapsamında, Bayburt ...
Su altında terörü protesto ettiler
Silvan ilçesinde terör saldırısı sonucu 13 askerin şehit edilmesi Fethiye'deki ...
 
Gakkoşlar bölücüleri lanetledi
Diyarbakır'ın Silvan ilçesi Dolapdere köyü kırsalında 13 askerin şehit ...
Şehit Annesi Feryat Etti
Bilecik'in Bozüyük ilçesinde yüzlerce vatandaş, "teröre lanet" yürüyüşüne ...
‘Her Türk Asker Doğar’
Bolu'da yüzlerce vatandaş, teröre lanet okudu.
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri