Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
YURTLİG’de Erzurum Kız Yurdu şampiyon oldu
YURTLİG’de Erzurum Kız Yurdu şampiyon oldu
Erzurum’da bilekler yarıştı
Erzurum’da bilekler yarıştı
Akdağ ailesi yasta
Akdağ ailesi yasta
Bitmeyen tünel çevreyi kirletiyor
Bitmeyen tünel çevreyi kirletiyor
'Fenomen çetesi' operasyonunda 16 tutuklama
'Fenomen çetesi' operasyonunda 16 tutuklama
HABERLER>ARAŞTIRMA İNCELEME
31 Aralık 2014 Çarşamba - 07:33

‘Tevhit İle Teslis Arasında Diyalog Olmaz’

Papa Francis’in Diyanet İşleri Başkanlığına gerçekleştirdiği ziyarete değinen Başkan Görmez, görüşmede “Dedim ki “Müslümanlarla yeni bir ilişki kurmak istiyorsanız bu ‘Dinlerarası diyalog’ başlığı altında olmaz.” Dedi.

‘Tevhit İle Teslis Arasında Diyalog Olmaz’

Hırvatistan İslam Birliği Başkanı Aziz Efendi Hasanoviç ve beraberindeki heyet, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez’i ziyaret etti.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Diyanet İşleri Başkanı Görmez, “Bizim bedenlerimiz farklı yerlerde olsa da kalplerimiz ve ruhlarımız aynı gaye, aynı prensipler ve aynı güzellikler için çarpmaktadır” dedi.

İSLAMIN İÇİNDEN GEÇTİĞİ SÜREÇ

İslam’ın içinden geçtiği zor süreçlere değinen Başkan Görmez, dünyanın birçok yerinde Doğu’da ve Batı’da Müslümanların çeşitli zorluklarla karşılaştığını kaydederek, son günlerde Avrupa’da camilere yönelik saldırı olaylarının ise nefret düşüncelerinin bir ifade biçimi olduğunu söyledi.

Tüm dünyada bir İslamafobya endüstrisi oluşturulduğunu belirten Başkan Görmez, İslamofobyanın önce nefrete, sonra o nefretin düşmanlığa ve o düşmanlığın da giderek şiddete dönüştüğünü vurgulayarak şunları söyledi;

“AVRUPA’DA İSLAMOFOBYA, ÖNCE NEFRETE SONRA O NEFRET DÜŞMANLIĞA VE O DÜŞMANLIK DA ŞİDDETE DÖNÜŞÜYOR…”

Son aylarda gün yoktur ki, Batı’da bir camiye, bir Müslüman mabedine bir saldırı düzenlenmemiş olsun. Geçen hafta bir gün arayla İsveç’te cami yakıldı. Almanya’da neredeyse her gün, bir caminin önüne domuz kafası bırakarak nefret düşüncelerini ifade etmeye çalışıyorlar. Biz henüz İslamofobia konusunu konuşurken, o korku önce nefrete, o nefret düşmanlığa ve o düşmanlık da giderek şiddete dönüşüyor. Pek çok ülkede, insanlar, topluluklar ve hükümetler geriye doğru gidiyor. Ben Avusturya’nın İslamiyet’i kabul edişinin 100. yılında düzenlenen törene şeref konuğu olarak katılmıştım.  Şimdi Avusturya bu yüz yıllık kazanımlarını ellerinden alacak bir yasa hazırlığı içerisinde. 12 Ocak’ta bu konuları konuşmak üzere Avusturya Kardinaliyle görüşmeye gideceğim.

“BİZ BÜTÜN KÖTÜLÜKLERİ İYİLİKLERLE ORTADAN KALDIRMAYI EMREDEN BİR DİNİN MENSUPLARIYIZ…”

Avrupa’da yaşananlar tabi Balkanlara da sirayet ediyor. Kosova, Arnavutluk ve çeşitli yerlerde üzücü hadiseler yaşanıyor. Bütün olumsuz gelişmelere bahane olarak da Suriye ve Irak’ta işlenen cinayetler gösteriliyor. Suriye’de işlenen bir cinayet, Avrupa’da yaşayan 30 milyon Müslümanın hayatını olumsuz yönde etkileyebiliyor.  Onun için dini kurumların, İslam bilginlerinin, alimlerin işi çok zor.  Bize düşen birinci görev, önce kalplere yerleştirilen bu nefreti nasıl ortadan kaldıracağımızı konuşmak olmalıdır.  Biz nefrete nefretle karşılık veren bir dinin mensupları değiliz. Biz bütün kötülüklere iyilikle ortadan kaldırmayı emreden bir dinin mensuplarıyız.

“BÜTÜN DİNİ MÜESSESELER İYİLİKLERİ ÇOĞALTMAK İÇİN ÇALIŞMALIDIR…”

Hep birlikte Türkiye’de, Balkanlar’da, Avrupa’da bütün dini müesseseler işbirliği yaparak, iyilikleri çoğaltmakla meşgul olmalıdır. Karanlığa kızmak yerine bir mum yakmak gerekiyor. Bütün insanlığı bir ümmet olarak kabul eden bir İslam yorumu vardır. Ümmetin yarısına “ümmet-i icabet”, diğer yarısına “ümmet-i davet” denir. Yarısı bu daveti kabul etmiş bir ümmettir. Yarısı da bu daveti kabul etmeyi bekleyen bir ümmettir. Bu bakış açısıyla insanlığa bakma taraftarıyım.

Konuk Başkan Hasanoviç’in Avrupa’daki Müslümanların bir birlik içinde olmaları gerektiğine yönelik düşüncesini son derece önemli bulduğunu belirten Başkan Görmez, şöyle devam etti;

“AVRUPA’DA MÜSLÜMANLAR, İSLAM KARDEŞLİĞİ ÇERÇEVESİNDE, BİRLİKTE GÜÇLÜ BİR DİNİ TEMSİL KURUMUNU OLUŞTURMALARI GEREKİYOR…”

Avrupa’daki Müslümanların birlik içinde olmaları son derece önemli bir düşüncedir. Burada Müslümanların ‘sen’ ‘ben’ kavgasına girmeden farklı ırklar, renkler vesaire bütün bunları bir tarafa bırakarak İslam kardeşliği içinde birlikte güçlü bir dini temsil kurumunu, makamını oluşturmalarının çok önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü Avrupa'daki Müslümanların en büyük sorunu çok dağınık olmaları,  her bir ülkeye mensup Müslümanların kendi gettolarında yaşamaları ve birbirleriyle ilişkilerinin zayıf olmalarıdır. İstişarelerle işletilen, yönetimi seçimle belirlenen güçlü bir İslam birliğinin Avrupa’daki bütün Müslümanları kuşatması aslında hem Müslümanlar için hem Avrupa için hem de bütün insanlık için önemli bir projedir. Zaman zaman Avrupalı siyasetçiler bunu belirlemeye kalkıştılar; ama bu doğru değil. Bu siyasetçilerin yapacağı bir iş değil. Bu öncelikle Avrupa'daki bütün Müslümanların bir araya gelerek kendilerinin belirleyeceği bir şeydir. Bir de onlara yardımcı olan ülkelerin dini kurumlarının katkıları gerekiyor.  Bosna Hersek, Arnavutluk ve diğer Balkan ülkelerindeki dini kurumların, Diyanet İşleri Başkanlığının bu noktada oradaki Müslümanlara bu desteği vermesi gerekiyor. Burada Cahiliye kalıntılarından kurtulmak gerekiyor Arap, Acem, Boşnak, Türk gibi bütün ayrımları ortadan kaldırarak Müslümanların bir araya gelerek bu birliği oluşturmaları gerekiyor.

“TEVHİT İLE TESLİS ARASINDA DİYALOG OLMAZ…”

Papa Francis’in Diyanet İşleri Başkanlığına gerçekleştirdiği ziyarete de değinen Başkan Görmez, Papa ile yaptıkları görüşmede bu konuların da görüşüldüğünü ifade ederek, “Kendisine Müslümanlarla yeni bir ilişki başlatmayı isteyip istemediğini sordum. Çok istekli olduğunu gördüm. Ancak dedim ki “Müslümanlarla yeni bir ilişki kurmak istiyorsanız bu ‘Dinlerarası diyalog’ başlığı altında olmaz.” Bu kavramın içi boş toplantılarla tüketildiğini anlatmaya çalıştım. Bu konuda yeni bir dil yeni bir üslup ve yeni kriterlere ihtiyaç olduğunu ifade ettim. Müşterek komisyonlar kurarak birlikte yaşama ahlakı ve hukukunun kriterleri üzerinde bir çalışma yapılmasını önerdim” dedi.  Müslümanlarla Hristiyanlar arasında insanî, ahlakî ve kültürel ilişkiler olur; ama tevhit ile teslis arasında diyalog olmaz. Yanlış yöntemlerle doğru ilişkiler kurulmaz.

“’KUDÜS KRİTERLERİ’NE BUGÜN BÜTÜN İNSANLIĞIN İHTİYACI VAR…”

Birlikte yaşama ahlakı ve kültürü son derece önemlidir. Papa ile görüşmemde ona, üç dinin mukaddes kabul ettiği Kudüs'ü merkeze alarak “Kudüs Kriterleri” başlığı altında yeni bir çalışma başlatmayı önerdim. Bu kriterler birlikte yaşama ahlakının, hukukunun kriterleri olmalı. Buna bugün bütün insanlığın ihtiyacı var. İnşallah hem Avrasya İslam Şurasının hem bütün diğer müşterek çalışmaların ortak konusu bu olmuştur ve başarılıncaya kadar da devam edecektir.

Hırvatistan İslam Birliği Başkanı Hasanoviç ise, Başkan Görmez’in davetinden dolayı son derece mutlu olduklarını belirterek Başkan Görmez’e bu görüşmeden dolayı teşekkür etti. “Burası bizim evimiz; biz böyle hissediyoruz. Biz burada çok mutluyuz. Size çok teşekkür ediyoruz” diyen Hasanoviç, İslam dünyasında yaşananlara temas ederek şunları söyledi;

“İslam dünyasında büyük fitne çıktı. Afganistan, Türkmenistan, Kazakistan, Azerbaycan, İran her yerde bu fitne nasıl çıktı onu sordum.  Bu ülkelerde, Pakistan’da, Suriye'de olanlar bizim için çok kötü. Sizin söylediğiniz gibi Avrupa’da bu tür olaylar çıkıyor.  Ancak Hırvatistan’da şimdiye kadar böyle şeyler olmadı.  Hırvatistan devleti ve İslam Birliği iyi işler yapıyor. Türkiye’nin birikim ve tecrübesi bizim için önemlidir. Bu anlamda Türkiye’nin bize yardım etmesi gerekir. Avrupa’da en çok Türkler bulunuyor. Diyanet’in bu tecrübesinden faydalanmak istiyoruz” dedi.

Ziyaretin ardından İslam Birliği Başkanı Hasanoviç, Başkan Görmez’i Hırvatistan’a davet etti.

 
Kayıp 17 aracını arıyor
 
195 girişimciye eğitim desteği
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gözlem Evi Projesi Dünya bilim gündeminde
Atatürk Üniversitesi tarafından yürütülen, “Doğu Anadolu Gözlemevi Projesi”, ...
Sarıkamış Şehitleri panelle anıldı
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü ...
‘Gazeteci güvenilir olmalı’
Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim üyesi Doç. Dr. Hakan Temiztürk, ...
 
TOG, Gençbank projesini paylaştı
Toplum Gönüllüleri Vakfı temsilcileri Aziziye Kaymakamlığını ziyaret etti.
Diyanet’ten iki yeni uygulama…
Diyanet İşleri Başkanlığı, akıllı telefon ve tablet bilgisayarlar için ...
Ağlatan konferans
Ardahan’da "Doku ve Organ Bağışının Önemi" konulu konferans düzenlendi. ...
 
‘Şüheda fışkıracak toprağı sıksan şüheda’
Sarıkamış Şehitleri için düzenlenen İzci Yürüyüşü’nde izciler 2. gün Şenkaya kamp alanında buluştu.
Gökçek’in şikayet ettiği twitter kullanıcısı göz altına alındı
Gökçek’in şikayet ettiği twitter kullanıcısı göz altına alındı Medya ...
Denge Ve Denetleme Ağı’ndan STK turu
Denge ve Denetleme Ağı, Erzurum Kalkınma Vakfı’nı (ER-VAK) ziyaret etti.
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri