Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
Karayazı’da sağanak yağış sele dönüştü
Karayazı’da sağanak yağış sele dönüştü
HABERLER>EKONOMİ
20 Ocak 2014 Pazartesi - 07:13

Ziraat’ten besicilere bilimsel destek

İHSAN KUMRU-Çakmak, yalnızca geviş getiren hayvanların et ve sütlerinde bulunan ve sağlığa yararlı özellikler kazandıran besin maddesi olarak bilinen KLA ile ilgili çalışmasını paylaştı.

Ziraat’ten besicilere bilimsel destek

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Öz’ün danışmanlığında yüksek lisans öğrenimi gören İsahan Çakmak, yalnızca geviş getiren hayvanların et ve sütlerinde bulunan ve sağlığa yararlı özellikler kazandıran besin maddesi olarak bilinen KLA ile ilgili çalışmasını paylaştı.
 Çakmak, KLA’nın kanser gibi çağın en önemli hastalığına karşı insanda birleştirici ve bütünleyici bir işlev gördüğünü belirterek şunları ifade etti: “İnsanların sağlıklı bir şekilde yaşamlarını devam ettirebilmeleri, fiziksel ve zihinsel fonksiyonlarını yerine getirebilmeleri için yeterli ve dengeli beslenme bir zorunluluktur. Bu hususta alınan gıdanın tipi ve miktarı önem arz etmektedir. Fizyolojik ve metabolik fonksiyonlarını yerine getirebilmeleri için fonksiyonel gıdalara başvurmuşlardır. Bu fonksiyonel bileşiklerden biriside KLA’dır. KLA esansiyel bir yağ asidi olan linoleik asitin geometrik ve pozisyonel izomellerinin bir karışımıdır. Yapılan araştırmalar, KLA’nın kanseri önleyici kalp damar rahatsızlıklarını, obeziteyi, diyabeti engellediğini, bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve iskelet sistemi üzerine olumlu etkiler gösterdiğini ortaya koymaktadır.”
Çakmak, et ve süt ürünlerinin tüketilmesi konusunda son zamanlarda birçok farklı görüşün dile getirildiğini söyledi. KLA’nın hem insana doğrudan verilebilmesi hususunda hem de tüketilen et bağlamında olumlu etkiler bırakması nedeniyle önemli bir bileşen olduğunu vurguladı. Çakmak,  KLA’nın Türkiye’de üretilen ürünlerde az olduğuna dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü: “İngiltere’de yapılan bir araştırmada KLA’nın günlük alım miktarının 3g düzeyinde olduğu tespit edilmiştir. Ülkemizde üretilen et ve et ürünleri ile süt ve süt ürünlerinin günlük alım miktarını karşılamıyor. KLA’sı yüksek ürünler ülkemizde yetersiz. Alınan gıdaların KLA yönünden zenginleştirilmesini zorunlu kılmıştır. Bu hususta farklı çalışmalar yapılarak geviş getiren hayvanların yem rasyonlarına KLA kaynakları eklenmiş ve olumlu sonuçlar alınmıştır. Doç Dr. Fatih Öz ve ekibi, et ve mamullerinde pişirme esnasında oluşabilen zararlı bileşiklerin etkisini araştırırken KLA’nın bu zararlı bileşiklerin oluşumunu azalttığını ve aynı zamanda yukarıda sıralanan ilave faydalar sağladığını söylemektedir. Zamanın en büyük sıkıntısı olan kanseri engelleyici özelliği olan KLA’nın faydalarını saymakla bitiremeyiz.” KLA üzerine yaptığımız bu çalışmanın insan sağlığını fayda kazandırmasının yanı sıra  üreticiye de pazarda olumlu faydalar kazandıracağını düşünmekteyim.”

 

 
Meteorolojiden Erzurum'a kar müjdesi
 
ZMO eğitim çalışmalarına odaklandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Korkmaz adaylığını açıkladı
Erzurum Bakkallar ve Manavlar Esnaf Odasının seçiminde başkan adaylığını ...
MÜSİAD Gençlik Kurulu seçime gitti
Genç MÜSİAD Erzurum Şubesi Olağan Genel Kurulu yapıldı. Başkanlığa iş adamı Emrah Öztürk getirildi.
AK Parti’den esnaf teşekküllerine destek
Oltu Ak Parti ilçe teşkilatı tarafından geçtiğimiz hafta yapılan seçimin ...
 
Havalimanında Free-Shop gündemi
Erzurum’da kış turizmi başta olmak üzere turizm çeşitliliğine olan ilginin ...
Erzurum 2013’ü 47’inci kapattı
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum, Türkiye İller sıralamasında Vergi tahakkukunda 32, ...
En iyi dönem 2006 oldu
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum’da son on yılda vergi tahsilatının tahakkuka oranının ...
 
Girişimcilikte ATAÜNİ-ODTÜ işbirliği
Atatürk Üniversitesiyle ODTÜ arasında girişimcilik bazında işbirliği adımı atıldı.
Risk Merkezi açıkladı....
M.AKDAĞ-TBB Risk Merkezi 2013 yılı Ocak-Kasım dönemi İller Nakdi Kredi ...
Mükellef sayısında Oltu farkı
MAHMUT AKDAĞ-Erzurum’da 2012 yılında 27 bin 939 olan faal mükellef sayısı ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri