Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
Karayazı’da sağanak yağış sele dönüştü
Karayazı’da sağanak yağış sele dönüştü
HABERLER>BÖLGEDEN
23 Temmuz 2011 Cumartesi - 04:45

'Nemrut' doğu da mı, güneydoğu da mı?

Adıyaman ve Malatya arasındaki Nemrut Dağı tartışmaları Malatya Valiliği'nin girişimleri nedeniyle yeniden alevlendi.

 Nemrut  doğu da mı, güneydoğu da mı?

ŞİNASİ İNAN (İHA) - Adıyaman ve Malatya arasındaki Nemrut Dağı tartışmaları Malatya Valiliği'nin girişimleri nedeniyle yeniden alevlendi.
Şanlıurfa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu üyeleri, Malatya tarafından Nemrut Dağı Milli Park alanı içersine beş yıldızlı otel yapılıp yapılmayacağı konusunda Adıyaman ve Malatyalı yetkililerle görüştü. Şanlıurfa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun Kahta Belediyesi salonunda düzenlediği toplantısına; AK Parti Adıyaman Milletvekili Murtaza Yetiş, Adıyaman Vali Yardımcısı Yakup Güney, Malatya Vali Yardımcısı Mehmet Demir, Şanlıurfa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma
AKADEMİK TEPKİ
Bölge Kurulu Başkanı Muhammet Aydoğan, Kurul Müdürü Murat Akkuş, kurul üyeleri, ODTÜ Üniversitesi'nden Kommagene Nemrut Koruma Geliştirme Programı Koordinatörü Doç. Dr. Neriman Şahin Güçhan, Eski Bayındırlık ve İskan İl Müdürü Hikmet Kaya, Özel İdare Genel Sekreteri Kenan Doğan, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Ekinci, Çevre ve Orman İl Müdürü Harun Dindar, Müze Müdürü Fehmi Eraslan, Kahta Kaymakam Vekili Recai Karal ve Kahta Belediye Başkanı Yusuf Turanlı katıldı. Açılış konuşmasını Bölge Kurulu Başkanı Muhammet Aydoğan'ın yaptığı toplantıda konuşan Kommagene Nemrut Koruma Geliştirme Programı Koordinatörü Doç. Dr. Neriman Şahin Güçhan, Nemrut Dağı'nda yapılması düşünülen çalışmaların yasal olmadığını ifade etti.
NEMRUT ZARAR GÖRÜYOR
Malatya tarafında yapılan Güneş Otel'in ve Nemrut Dağı'na kadar getirilen yolun yasal olmadığının altını çizen Şahin Güçhan, bu tür davranışlar nedeniyle Nemrut Dağı'nın çok zarar gördüğünü vurguladı. Malatya'nın özellikle yol ve otel konusunda şartları çok zorladığını ifade eden Güçhan, "UNESCO dünya kültür mirasları listesine alınan tarihi eserlerimizen Nemrut Dağı, Malatya tarafından gelen yol, yapılan ve yapılacak olan oteller nedeniyle listeden çıkarılabilir. Bunu önlemek için en kısa zamanda Güneş Otel'in yıkılması gerekir. Mahkemenin bu konuda verdiği bir yıkım kararı var. Malatya buna dayanak olarak yeni bir otel yapma çalışmaları içinde. Bu da Nemrut için çok ciddi bir sorundur. Nemrut'un dokusu bozuluyor. Malatya'nın bu tür çalışmaları durdurması gerekiyor. Malatya bu konudaki davaları kaybettiği halde plan değişikliğine gidiyor. UNESCO'nun bu konularda kararları var ve Malatya bunları görmezden geliyor. Bu sadece Malatya ve Adıyaman sorunu olmanın dışında evrensel bir sorundur. Tüm veriler ve belgeler Malatya'nın yaptığı çalışmaların olumsuz olduğunu gösteriyor" dedi.
ODTÜ YAKLAŞIMI
ODTÜ Üniversitesi'nden Kommagene Nemrut Koruma Geliştirme Programı Koordinatörü Doç.Dr. Neriman Şahin Güçhan'ın iddialarına cevap veren Malatya Vali Yardımcısı Mehmet Demir, Güneş Otel'in yıkılması taraftarı olduklarını fakat diğer iddialara katılmadıklarını söyledi.
Yeni yapılacak olan otelin tamamen bölgelerdeki taşlardan yapılacağını ve yeni otelin kesinlikle koruma alanı içinde olmadığını ifade eden Demir, Nemrut Dağı'nın görüntüsünün bozulmayacağını savundu. Doç.Dr. Neriman Şahin Güçhan'ın UNESCO hakkındaki sözlerini de kesinlikle katılmadığını söyleyen Demir, bunları kabul etmelerinin mümkün olmadığını söyledi.
AK Parti Adıyaman Milletvekili Murtaza Yetiş de Nemrut Dağı ile ilgili meseleyi sürekli kamuoyuna Adıyaman ile Malatya rekabeti gibi yansıtmanın büyük bir hata olduğunu belirtti. Yetiş, "Malatya'nın önerdiği değişiklik Adıyaman lehinedir. Çünkü burada öncelikli şey Nemrut'un ve onun etrafındaki bütün tabi varlıkların korunmasını sağlamaktır. Toplantı neticesinde doğal yapıların ve tabi varlıkların korunmasıyla ilgili bir karar çıkmasına seviniyoruz" dedi.
Kahta Belediye Başkanı Yusuf Turanlı ise toplantıya ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Adıyamanlı yatırımcıların turizm alanında illerine yatırım yapmaları gerektiğini dile getirdi.
Toplantı sonunda kurul üyeleri Malatya tarafından Milli Park Alanı içersindeki yola beş yıldızlı otel yapılmasını, dokuyu bozacağı gerekçesiyle 'red' etti.

 
Yakutiye’de olaylı yıkım
 
Yakutiye okullarında bakım seferberliği
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kampus temeline asırlık toprak
Çamlıçatak mevkisinde yapımına başlanılan Ardahan Üniversitesi kampus ...
Bitlis Doğu’nun gururu oldu
Lisans Yerleştirme Sınavı (LYS) sonuçlarının açıklanmasının ardından Bitlis ...
Yağışlar Doğu’yu vurdu
Kars'ta yaklaşık 10 dakika yağan sağanak yağmur caddeleri sular altında bıraktı.
 
Doğu’da yakacak derdi bitmiyor
Doğu Anadolu Bölgesi'nde kırsal kesimdeki vatandaşlar, vazgeçilmez kışlık ...
İşçileri taşıyan kamyon devrildi
Kars'ın Kağızman ilçesinde, kayısı işçilerini taşıyan kamyonun şarampole ...
Çerçicilik geleneği devam ediyor
Uzun yıllar Anadolu'da yaygın olarak devam eden ve son yıllarda gittikçe ...
 
Sel ahırları yıktı
Doğu Anadolu Bölgesinde etkili olan yağışlar su baskınları ve sele yol açtı.
Yiğidolar bölücüleri lanetledi
Diyarbakır'ın Silvan ilçesindeki 13 askerin şehit olduğu çatışmanın ardından ...
Doğu’da ulaştırma sinerjisi
Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanov, Bakü-Tiflis-Kars (BTK) ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri