Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Gazze’deki çığlığı tuvale yansıttılar
Gazze’deki çığlığı tuvale yansıttılar
Yaşlı Destek Programı  başvuruları başladı
Yaşlı Destek Programı başvuruları başladı
İYİ Parti GİK üyeleri belirlendi
İYİ Parti GİK üyeleri belirlendi
KKKA! Erzurum 8 il içinde
KKKA! Erzurum 8 il içinde
Erzurum’da terör operasyonu
Erzurum’da terör operasyonu
HABERLER>GUNCEL
31 Ekim 2023 Salı - 02:19

100. Yıl Dünya’da gündem oluşturdu

Dünyanın önde gelen ülkeleri, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılı dolayısıyla resepsiyonlar ve çeşitli etkinlikler düzenleyerek 100. Yıl kutlamalarına iştirak etmeye devam ediyor.

100. Yıl Dünya’da gündem oluşturdu

Cumhuriyet’in 100. Yılı, dünyanın dört bir yanında kutlanmaya devam ediyor. Dünyanın önde gelen ülkeleri, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılı dolayısıyla resepsiyonlar ve çeşitli etkinlikler düzenleyerek 100. Yıl kutlamalarına iştirak etmeye devam ediyor.

KUDÜS

Türkiye'nin Kudüs Başkonsolosluğu'nda, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinliği düzenlendi.

Türkiye'nin Kudüs Başkonsolosu Ahmet Rıza Demirer, törende yaptığı konuşmasında, "Nefret, kin, intikam ve korkuyu yok edemediğimiz takdirde ne burada ne de dünyada savaşların sonu gelmeyecek. Düşmanlık, nefret başka şeylerdir. Nefreti yok etmeden savaşlara da son veremeyiz." dedi.

TÜRKMENİSTAN

Türkmenistan'ın başkenti Aşkabat'taki Ortak Türkmen-Türk okulu tarafından Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılı dolayısıyla program düzenlendi.

Büyükelçi Oral, "Zaferden sonra hükûmetin şekli Cumhuriyet olacaktır." cümlesinin 1919'da Mazhar Müfit Kansu’nun not defterine Atatürk tarafından yazdırıldığını aktararak "Türk milletinin içinden çıkan o büyük insan, o kadar inanmış ki zafere ve milletine, diyor ki zaferi kazanacağız ve sonra Cumhuriyet kuracağız. Bu inançla bütün milleti bu ideal altında toplamayı başarıyor ve topyekûn verilen o büyük kuruluş mücadelesi gerçekten de zaferle sonuçlanıyor." dedi. Türkmenistan'da, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıl dönümü dolayısıyla ayrıca bir resepsiyon verildi.

Türkiye'nin Aşkabat Büyükelçisi Togan Oral'ın ev sahipliğinde düzenlenen resepsiyona, Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı Batır Atdayev, bazı diplomatik misyon ve uluslararası kuruluşların temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.

İki ülkenin millî marşlarının okunmasının ardından başlayan programda konuşan Atdayev, Türk halkının Cumhuriyet Bayramı'nı kutlayarak "Türkmenistan ve Türkiye halkları söz konusu olduğunda iki devlet tek millet diye çok doğru bir söz vardır. Ortak köklerimizin, manevi değerlerimizin, dilimizin, örfümüzün benzerliği kardeşliğimizin temelidir." dedi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin ilanının 100. yılını Türkmenistan'da kutlamaktan onur duyduğunu dile getiren Oral da "Cumhuriyetimizin mimarı Ulu Önder Atatürk'ün liderliğinde ulusça verdiğimiz kurtuluş mücadelesinin başarıyla kazanılarak işgalci güçleri vatanımızdan temizledikten sonra 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet'in ilan edilmesi bir tesadüf değildi." diye konuştu.

YUNANİSTAN

Yunanistan'ın Selanik kentindeki Atatürk Evi'nin bahçesinde, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılı dolayısıyla tören yapıldı.

Türkiye'nin Selanik Başkonsolosluğu tarafından düzenlenen törende, başta Cumhuriyet'in Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm şehitler ve gaziler için bir dakikalık saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu.

Türkiye'nin Selanik Başkonsolosu Serkan Gedik, törende yaptığı konuşmada, "Bu özel günde Cumhuriyet'in Kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün manevi huzurunda, hayata gözlerini açtığı evde olmanın onur ve mutluluğunu yaşıyoruz." dedi.

Atatürk Evi'ni ziyarete gelen genç ve çocukların Cumhuriyet bilinci ve Atatürk sevgisinin gurur verici olduğunu söyleyen Gedik, "Yaşadığımız bu zorlu günler, Ata'mızın gösterdiği istikametin, yani 'Yurtta barış, dünyada barış' politikasının ne kadar doğru ve ileri görüşlü olduğunu göstermektedir." ifadesini kullandı.

Tören, Türkiye'den gelen öğrencilerin okuduğu Atatürk Çocukları marşıyla sona erdi.

ÖZBEKİSTAN

Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Taşkent Türk İlköğretim Okulu'nda düzenlenen etkinlikle kutlandı.

Cumhuriyet'in kuruluşunun 100'üncü yılı dolayısıyla Millî Eğitim Bakanlığına bağlı okulda etkinlik düzenlendi.

Türkiye'nin Taşkent Büyükelçisi Olgan Bekar ve büyükelçilik mensuplarının yanı sıra öğrenciler ve velilerin katıldığı tören, şehitler için saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Türkiye'yi daha güçlü, daha müreffeh kılmak için azim ve kararlılıkla çalışmaya devam edeceklerini kaydeden Büyükelçi Bekar, şöyle konuştu:

"Temel amacımız Atatürk'ün koyduğu hedefler doğrultusunda Cumhuriyetimizi korumak ve yüceltmektir. Amacımıza ulaşmanın yolu eğitimden geçmektedir. Bu vesile ile ata yurdumuz Özbekistan'da 1990’lı yıllardan bu yana evlatlarımıza nitelikli eğitim imkânı sağlayan Taşkent Türk Okulu'nun kıymetli öğretmenlerine şükranlarımı sunuyorum. 100. yılı kutlamanın haklı gururunu yaşadığımız bugün Cumhuriyet'imizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere bizlere üzerinde özgürce nefes aldığımız bu vatanı armağan eden tüm kahramanlarımızı ve şehitlerimizi rahmetle, şükranla ve minnetle yâd ediyorum. Cumhuriyetimiz ilelebet payidar olsun. Cumhuriyet Bayramınız kutlu olsun."

Törende, Taşkent Türk İlköğretim Okulu öğrencileri şiirler okudu, halk oyunları ve dansları sahneledi.

MACARİSTAN

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıl dönümü Macaristan'ın başkenti Budapeşte'nin ikonik mekânlarından Kahramanlar Meydanı'nda bulunan Güzel Sanatlar Müzesi'nde düzenlenen resepsiyonla kutlandı.

Türkiye'nin Budapeşte Büyükelçisi Gülşen Karanis Ekşioğlu'nun ev sahipliğinde düzenlenen resepsiyona, Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto'nun yanı sıra çok sayıda siyasetçi, bürokrat, yabancı devlet temsilcileri ve ülkede yaşayan Türk vatandaşları katıldı.

Dış cephesi Türk bayrağının renkleriyle aydınlatılan Güzel Sanatlar Müzesi'ndeki resepsiyon, Budapeşte Maarif Vakfı Okulu korosunun Türk ve Macar millî marşlarını okumasıyla başladı.

Karanis Ekşioğlu konuşmasını bitirirken Türkiye-Macaristan Kültür Yılı kapsamında gelecek yıl Türkiye tarafından Macaristan'da çok sayıda kültür ve sanat etkinliği düzenleneceğini bildirdi.

FRANSA

Cumhuriyet'in 100. yılı kutlamalarına katılabilmek için bisikletiyle 45 gün önce Fransa'nın Mulhouse kentinden yola çıkan 55 yaşındaki akademisyen Bekir Aysan, memleketi Balıkesir'in Edremit ilçesine ulaştı.

Bisikletiyle 11 ülkeyi geçerek katettiği 3 bin 500 kilometrenin sonunda memleketi Balıkesir'e varan Aysan, bisikletinde takılı olan ve Fransa'dan getirdiği Türk bayrağını kaymakam Ahmet Odabaş'a hediye etti. Kaymakam Odabaş da Aysan'a Türk bayrağı armağan ederek kendisini önemli günde bu anlamlı etkinliğe imza atmasından dolayı tebrik etti.

RUSYA

Rusya'nın başkenti Moskova'daki Türk toplumu, Cumhuriyet'in 100. yıl dönümünü kutladı.

Rus-Türk İş adamları Birliği (RTİB), Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği ile Sokolniy Parkı'nda bir salonda bayram kutlaması için etkinlik düzenledi.

Programa, Moskova'da bulunan Türk vatandaşları ellerinde Türk bayraklarıyla katıldı.

Rus kozmonot, uzaya götürdüğü Türk bayrağının görüntüsünü Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı için paylaştı

Rus kozmonot Oleg Artemyev, Uluslararası Uzay İstasyonu'na götürdüğü Türk bayrağının görüntüsünü, Türkiye Cumhuriyet'inin kuruluşunun 100. yıl dönümünde sosyal medya hesabında paylaştı.

Artemyev, sosyal medya platformundan, Expedition 66/67 görevleri kapsamında Uluslararası Uzay İstasyonu'na götürdüğü Türk bayrağının görüntülerini paylaştı.

Kozmonot, paylaşımında Rusça ve İngilizce olarak, "29 Ekim’de Türkiye'nin ulusal bayramı Cumhuriyet Bayramı'nı kutlarım" ifadelerine yer verdi.

AFGANİSTAN

Afganistan'da, Türkiye'nin Kabil Büyükelçiliğinde düzenlenen resepsiyonda Cumhuriyet'in 100. yıl dönümü ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlandı.

Törene, Türk İş Birliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA), Türkiye Maarif Vakfı, Yunus Emre Enstitüsü ve Türk Kızılay temsilcileri ile Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri, Afgan sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve yabancı büyükelçiliklerde görevli diplomatlar katıldı.

Şehitler için bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sesli mesajı okundu.

BEYRUT

Türkiye'nin Beyrut Büyükelçiliğinde, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resepsiyonu düzenlendi.

Programa, Türkiye'nin Beyrut Büyükelçisi Ali Barış Ulusoy, Türk İş Birliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Beyrut Ofisi Koordinatörü Onur Gez, Beyrut Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Koordinatörü Esra Yılmaz, Millî Eğitim Bakanlığı bünyesindeki Türkçe öğretmenler ve çok sayıda Lübnan vatandaşı katıldı.

KATAR

Türkiye'nin Doha Büyükelçisi Mustafa Göksu, Katar'ın sembolik değeri bulunan binalara Türk bayrağının yansıtılacağını belirtti.

Türkiye'nin Doha Büyükelçisi Mustafa Göksu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Cumhuriyetin 100. yılı kapsamında şehirde çeşitli etkinlikler düzenlediklerini belirterek Türk bayrağı yansıtılan Al Jaber Kuleleri ve The View Hospital binalarına en az 6 binanın daha ekleneceğini kaydetti.

Göksu, Katar'ın sembolik değeri bulunan toplam 8 veya 10 binasına her taraftan görülecek şekilde Türk bayrağının yansıtılacağını ve bu yapılarda 100. yıl kutlama metinlerinin gösterileceğini ifade etti.

İTALYA

İtalya'daki Türk vatandaşları Cumhuriyet'in 100. yılını etkinliklerle kutladı.

Başkent Roma'da yaşayan Türk vatandaşları ve buradaki üniversitelerde öğrenimlerini sürdüren Türk öğrenciler kendi aralarında organize olarak EUR semtindeki Mustafa Kemal Atatürk alanında Cumhuriyet'in 100. yılı için bir şenlik düzenledi.

Kırmızı beyaz kıyafetleri ve Türk bayraklarıyla meydana gelen yaklaşık 200 vatandaş, Atatürk'ün "Yurtta barış, dünyada barış" sözlerinin yazılı olduğu anıta karanfiller koydu.

Vatandaşlar, 10. Yıl Marşı, İzmir Marşı gibi marşları ve şarkılar söyleyerek ve halaylar çekerek Cumhuriyet'in 100. yılını coşkuyla kutladı.

Etkinlikte Roma’daki Saint Louis Konservatuvarı'nda öğrenimini sürdüren Türk öğrenci Selen Çapacı ve Amorklab orkestrası da konser verdi.

Bazı vatandaşlar yanlarında getirdikleri Türk mutfağına özgü çörek ve kekleri öğrencilere ikram etti.

Venedik'te Cumhuriyet'in 100. yılı için koşuldu

Cumhuriyet'in 100. yılı dolayısıyla Türkiye'nin Milano Başkonsolosluğu Eğitim Ataşeliği ve Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) Venedik Şubesi bir koşu etkinliği gerçekleştirdi.

Venedik ve çevresinde yaşayan Türk aileler ile çevre illerdeki üniversitelerde öğrenim gören Türk öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilen "100. Yıl Cumhuriyet Koşusu"na katılan çocuklar, gençler ve anne babalar Cumhuriyet coşkusunu yaşadı.

Çocuklar ve gençler, marşlar ve şarkılar söyleyerek Cumhuriyet'in 100. yılını kutladı.

İSVEÇ

İsveç'in başkenti Stockholm'de Cumhuriyet'in 100. yılı kutlamaları kapsamında bayrak yürüyüşü yapıldı.

İsveç Türk Kadınlar Federasyonu tarafından düzenlenen yürüyüş, Kungsdaragarden Meydanı'ndan başladı.

Burada konuşma yapan İsveç Türk Kadınlar Federasyonu Başkanı Tulin Uygur, Cumhuriyet'in 100. yılını gururla kutladıklarını söyledi.

FİNLANDİYA

Finlandiya Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıl dönümünü tebrik etti ve Bakanlık binasını Türk bayrağının renkleriyle ışıklandırdı.

Bakanlığın X sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda kutlama mesajına yer verildi.

Finlandiya Dışişleri Bakanlığı'nın X hesabında "Finlandiya, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. kuruluş yıldönümünü kutluyor. Dışişleri Bakanlığı'nın Merikasarmi binası bu vesileyle ışıklandırıldı." mesajı paylaşıldı.

Türkiye'nin Helsinki Büyükelçiliği'nin de X hesabından yapılan paylaşımda, "Cumhuriyetimizin 100. yılı hepimize kutlu olsun! Cumhuriyetimizin 100. yılı şerefine Finlandiya Dışişleri Bakanlığı şanlı bayrağımızın renklerine boyandı! Nice yüzyıllara!" ifadelerine yer verildi.

AZERBAYCAN

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıl dönümü Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenen resepsiyonla kutlandı.

Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Cahit Bağcı'nın ev sahipliğinde Haydar Aliyev Merkezi'nde gerçekleştirilen resepsiyona, Azerbaycan Millî Meclisi Başkanı Sahibe Gafarova, siyasetçiler, askeri yetkililer ve çok sayıda davetli katıldı.

İstiklal Marşı ve Azerbaycan millî marşı'nın okunmasıyla başlayan etkinlikte Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın video mesajı gösterildi.

Etkinlikte yaptığı konuşmada, Cumhurbaşkanı İlham Aliyev adına kardeş Türkiye'nin Cumhuriyeti'nin 100. yılını kutlayan ve iyi dileklerini ileten Gafarova, Gazi Mustafa Kemal Atatürk liderliğinde 100 yıl önce Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasının 20. yüzyılın en önemli olaylarından olduğunu söyledi.

Resepsiyon kapsamında "Türkiye'nin Uzun Hikayesi: Cumhuriyetin İlk Yüzyılı" başlıklı fotoğraf sergisi de açıldı.

Bakü Yunus Emre Enstitüsünce düzenlenen sergide, Türkiye'nin 100 yılda geçirdiği bilimsel ve kültürel değişime ilişkin fotoğraflar yer aldı.

Sergide, Koç Üniversitesi VEKAM Kütüphanesi ve Arşivi, Türk Tarih Kurumu ile Anadolu Ajansı arşivinden fotoğraflarlar sergilendi.

Resepsiyonda yine Bakü Yunus Emre Enstitüsü’nün organizasyonunda Azerbaycanlı ses sanatçısı Gülyanaq Memmedova ile piyanist Nergiz Aliyeva konser verdi.

Resepsiyonda katılımcılara Türk mutfağından çeşitli lezzetler ikram edildi.

Öte yandan, resepsiyonun yapıldığı Haydar Aliyev Merkezi'nin dış cephesine Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı dolayısıyla Türk bayrağı yansıtıldı.

KOSOVA

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıl dönümü kutlamaları kapsamında Kosova'nın güneyindeki Prizren şehrinde Türk Armoni Yıldızları Orkestrası (TÜRKAY) konseri düzenlendi.

NATO’nun Kosova’daki Barış Gücü (KFOR) bünyesinde görev yapan Türk Temsil Heyeti Başkanlığınca Sultan Murat Kışlası'nda düzenlenen konsere, Türkiye’nin Priştine Büyükelçisi Sabri Tunç Angılı, Prizren Başkonsolosu Celal Doğan, KFOR Komutanı Tümgeneral Özkan Ulutaş, Kosova Demokratik Türk Partisi (KDTP) Genel Başkanı ve Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka, KDTP Milletvekili Fidan Brina Jılta, Kosova Türk Temsil Heyet Başkanı Albay Sabri Gökhan Karamürsel ile çok sayıda davetli katıldı.

Yaklaşık 2 saat süren konserde Türkiye ve Kosova’nın sevilen şarkıları TÜRKAY sanatçıları tarafından seslendirildi. Konserde ayrıca Kosovalı sanatçılar Nevzat Şundo, Tolga Kazaz ve Ela Kazaz da sahne aldı.

Konser, davetliler tarafından sanatçılara hediyeler takdim edilmesi ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

Öte yandan, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılı, Kosova’da düzenlenen çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Bursa Ekim Sanat Tiyatro Topluluğu tarafından hazırlanan “Işıltılı Haşerat” oyunu, Kosova Kadın Girişimciler Derneğinin organizasyonuyla Prizren'de sahnelendi. Philip Ridley’in yazdığı, Can Ali Çalışandemir’in yönettiği ve Ahmet Çökmez, Ebru Gülerarslan ve Selen Seval'ın oynadığı “Işıltılı Haşerat”a Kosovalı tiyatroseverler yoğun ilgi gösterdi.

Prizren merkezli Filizler Atatürkçü Türk Kültür Sanat Derneği ve Doğru Yol Türk Kültür Sanat Derneği tarafından düzenlenen etkinlikte ise halk oyunları gösterileri sunuldu.

İNGİLTERE

Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla İngiltere'nin başkenti Londra'daki ünlü Doğa Tarihi Müzesi'nde Cumhuriyet Bayramı balosu düzenlendi.

Türk Eğitim Vakfı İngiltere (TEV UK), Galatasaray Eğitim Vakfı (GEV) ve Boğaziçi Mezunlar Derneği (BÜMED) iş birliğiyle düzenlenen etkinliğe, Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Osman Koray Ertaş, İngiltere'nin eski Ankara Büyükelçisi Peter Westmacott, Türkiye'nin Londra Başkonsolosu Bekir Utku Atahan ile çok sayıda davetli katıldı.

Tüm geliri 100 öğrenciye burs olarak verilecek baloda, ikisi Galatasaray, biri Beşiktaş, biri de A Millî Kadın Voleybol takımı oyuncuları tarafından imzalanmış formalar açık artırmayla satışa çıkarıldı.

Galatasaraylı oyuncuların imzaladığı 100. yıl özel forması ile Voleybol Millî Takımı oyuncularının imzaladığı Kaptan Eda Erdem'e ait formalar 10 biner sterline (yaklaşık 342 bin lira), Galatasaraylı Mauro Icardi'nin tüm oyuncular tarafından imzalanmış forması 7 bin sterline (yaklaşık 240 bin lira), Beşiktaşlı futbolcuların imzasını taşıyan yüzüncü yıl özel forması ise 1000 sterline (yaklaşık 34 bin lira) satıldı.

Baloda şarkıcı Karsu da sahne aldı.

Londra'da Çanakkale Anma Platformu’nun düzenlediği balo

İngiltere merkezli Çanakkale Anma Platformu, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yıl dönümü dolayısıyla başkent Londra'da balo düzenledi.

Çanakkale Anma Platformu Başkanı Servet Hassan'ın ev sahipliğinde başkent Londra'daki bir otelde düzenlenen resepsiyon ve baloya, Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Osman Koray Ertaş, Türkiye'nin Londra Başkonsolosu Bekir Utku Atahan ve KKTC'nin Londra Temsilcisi Çimen Keskin'in yanı sıra çok sayıda davetli ve Türk vatandaşları katıldı.

Etkinlikte, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından davetliler ellerinde Türk bayraklarıyla hep birlikte Yüzüncü Yıl Marşı'nı okudu.

Etkinlikte ayrıca, şarkıcı Sibel Tüzün tarafından 100. yıl konseri verildi.

AMERİKA

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıl dönümü dolayısıyla New York Başkonsolosluğunca resepsiyon düzenlendi.

42. Cadde'deki ünlü Cipriani salonunda gerçekleşen programa, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Hasan Murat Mercan, Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Sedat Önal, New York Başkonsolosu Reyhan Özgür, çok sayıda yabancı misyon temsilcisi ve Türk vatandaşları katıldı.

Cumhuriyet'in kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları için yapılan saygı duruşunun ardından ABD millî marşı ve İstiklal Marşı okunan programda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Cumhuriyet'in 100. yılına özel kutlama mesajı dev ekrandan aktarıldı.

Klarnet sanatçısı Serkan Çağrı ve grubunun müzikleriyle katkı yaptığı gecede konuklar, fotoğraf sanatçısı Resul Çelik'e ait "Gizem Dolu Anadolu" isimli fotoğraf sergisini de gezme fırsatı buldu.

New York'ta, dijital ilan kamyonları tur attı

ABD'nin New York eyaletinde, Cumhuriyet'in kuruluşunun 100. yıl dönümü dolayısıyla Türk bayraklarıyla donatılan dijital ilan kamyonları dolaştırıldı.

AK Parti ABD Temsilciliği ve Türk Amerikan Yönlendirme Komitesi’nin (TASC) öncülüğünde gerçekleştirilen organizasyonda, Cumhuriyet'in ilanının 100. dönümünde dijital ilan kamyonları Manhattan sokaklarında gün boyu tur atarken Times Meydanı'ndaki panolarda da Türk bayrağı ve Atatürk'ün görselleri yer aldı.

Sabit ve hareketli tanıtım görsellerinde "Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılını kutluyoruz." ifadesine yer verildi.

AK Parti ABD Temsilcisi Halil Mutlu, AA muhabirine, Cumhuriyet'in 100’üncü yıl dönümüne ulaşmanın heyecanını ve gururunu yaşadıklarını söyledi.

"Başta anavatanımız Türkiye, ABD ve dünyanın dört bir yanında yaşayan vatandaşlarımızın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı gönülden tebrik ediyorum." diyen Mutlu, 100 yılını dolduran Cumhuriyet'in sevincini ABD'deki Türk vatandaşları ve Amerikalı dostlarla paylaşmak için böyle bir tanıtım gerçekleştirdiklerini belirtti.

SUDAN

Türkiye'nin Hartum Büyükelçiliği, Cumhuriyet'in 100. yılı dolayısıyla resepsiyon düzenledi.

Port Sudan Türkiye Büyükelçiliği Geçici Ofisi’nde, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılı dolayısıyla verilen resepsiyona, Sudan Dışişleri Bakan Vekili Ali es-Sadık, üst düzey askerî ve siyasi yetkililer, çok sayıda ülkenin büyükelçisi, büyükelçilik çalışanları ve Türk vatandaşları katıldı.

İstiklal Marşı ve Sudan millî marşı'nın okunmasıyla başlayan resepsiyonda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajı okundu.

Sudan Dışişleri Bakan Vekili Sadık, "Ülkesini azim ve kararlılıkla bölgesel ve uluslararası düzeyde güçlü ve nüfuzlu bir devlet yapmayı başaran kardeş Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yılını tebrik ediyorum. Bu vesileyle Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Abdulfettah el-Burhan’ın tebriğini de iletiyorum." dedi.

SENEGAL

Senegal'in başkenti Dakar'da, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıl dönümü dolayısıyla kutlama düzenlendi.

Dakar'daki Türk vatandaşları, Cumhuriyet'in kuruluşunun 100. yılı vesilesiyle dünyanın bronzdan yapılan en yüksek anıtı kabul edilen Rönesans Anıtı'nın merdivenlerinde toplandı.

Kırmızı beyaz renklerde giyinen ve ellerinde Türk bayrakları sallayan vatandaşlar, anıtın önünde hatıra fotoğrafı çektirdi, Cumhuriyet'in 100. yılı anısına bestelenen marşları okudu.

Etkinliğe, Türkiye'nin Dakar Büyükelçiliği mensupları ve Türk kurumlarının temsilcileri de katıldı.

CEZAYİR

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100’üncü yıl dönümü Cezayir’in başkenti Cezayir ile Vahran (Oran) kentinde düzenlenen resepsiyonlarla kutlandı.

Türkiye'nin Cezayir Büyükelçisi Mücahit Küçükyılmaz’ın ev sahipliğinde büyükelçilik konutunda düzenlenen resepsiyona, çok sayıda yabancı ülke misyon temsilcileri, Cezayirli yetkililer, Cezayir’deki Türk kurumlarının temsilcileri ile Türk vatandaşları katıldı.

Saygı duruşu ile Cezayir millî marşı ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan resepsiyonda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yurt dışı temsilciliklerine gönderdiği mesaj, dev ekrandan konuklara izlettirildi.

Resepsiyonda konuşma yapan Büyükelçi Küçükyılmaz, “Cezayir’de göreve başladığım 1 Eylül tarihinden sonra ilk kez millî bayramımıza, 100’üncü yıl münasebetiyle ev sahipliği yapmak benim için ayrı bir mutluluk kaynağıdır.” dedi.

THY’nin Vahran Büro Müdürü Ahmet Akbulut’un önerisiyle ödül bilet çekilişi tertiplenen resepsiyon, konuklara yapılan ikramla son buldu.

LİBYA

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıl dönümü, Libya’nın başkenti Trablus’ta düzenlenen resepsiyonla kutlandı.

Türkiye'nin Trablus Büyükelçisi Kenan Yılmaz’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız'ın da hazır bulunduğu, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı resepsiyonuna; Libya Devlet Yüksek Konseyi Başkanı Muhammed Tekele ve Libya Ulusal Seçim Komisyonu Başkanı İmad es-Sayih’in yanı sıra, Adalet Bakanı Halime İbrahim, Kültür Bakanı Mebruke Tuği, Sosyal İşler Bakanı Vefa el-Kilani ile İletişim ve Siyasi İşlerden Sorumlu Devlet Bakanı Velid el-Lafi katıldı.

Resepsiyonda ayrıca yabancı misyon temsilcileri, askerî ataşeler, sivil toplum kuruluşu yöneticileri, Libya’da yaşayan Türkler ve diğer davetliler de yer aldı.

KKTC

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıl dönümü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC) başkenti Lefkoşa'da düzenlenen resepsiyonla kutlandı.

Türkiye'nin Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu'nun ev sahipliğinde Türk Büyükelçiliği yerleşkesinde gerçekleşen resepsiyona, KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, Başbakan Ünal Üstel, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, ana muhalefetteki Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Başkanı Tufan Erhürman, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Sebahattin Kılınç, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Osman Aytaç bakanlar, milletvekilleri, Sivil Toplum Kuruluşu (STK) temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan resepsiyonda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yurt dışı temsilciliklere gönderdiği mesaj, dev ekrandan konuklara izlettirildi.

AVUSTURYA

Antakya Medeniyetler Korosu, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 100. yıl dönümü vesilesiyle Avusturya'nın başkenti Viyana'da konser verdi.

Türkiye'nin Viyana Büyükelçiliği ve Viyana Yunus Emre Türk Kültür Merkezi ev sahipliğinde düzenlenen konsere, Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun, Avrupa Güvenlik ve İş Birliği Teşkilatı (AGİT) nezdinde Daimi Temsilci Büyükelçi Hatun Demirer, Birleşmiş Milletler Viyana Ofisi nezdinde Daimi Temsilci Büyükelçi Levent Eler, Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Müdürü Ayşe Yorulmaz ve çok sayıda davetli katıldı.

Büyükelçi Ceyhun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 29 Ekim mesajının katılımcılara okunmasının ardından yaptığı konuşmada, "Bağımsızlığımız ve egemenliğimizin nişanesi Cumhuriyetimiz, milletimizin eşsiz fedakarlıklarıyla çok zor şartlar altında kurulmuştur." ifadesini kullandı.

Cumhuriyet'in kurucusu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, silah arkadaşlarını, şehit ve gazileri şükran ve rahmetle anan Ceyhun, "Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümünü ve Cumhuriyet Bayramımızı en içten dileklerimle tebrik ediyorum." dedi.

Yunus Emre Türk Kültür Merkezi Müdürü Yorulmaz, yaptığı konuşmada, Cumhuriyet'in 100. yılında Antakya Medeniyetler Korosu’nu Viyana’da ağırlamaktan memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

PAKİSTAN

Pakistan'ın başkenti İslamabad'daki "Pakistan Anıtı", Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıl dönümünü münasebetiyle Türk bayrağının renkleriyle ışıklandırdı.

İslamabad'a hâkim bir noktadaki Şakarparian Tepeleri'nde bulunan Pakistan Anıtı, Cumhuriyet'in 100. yılı dolayısıyla Türk bayrağının renkleriyle aydınlatıldı.

İRAN

Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 100. yıl dönümü, İran'ın başkenti Tahran'da düzenlenen resepsiyonla kutlandı.

Tahran Büyükelçisi Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen resepsiyona İran Yol ve Şehircilik Bakanı Mehrdad Bezrpaş, İran Meclisi Millî Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Sözcüsü Dr. Ebulfezl Amuyi, Dışişleri Bakanlığı Konsolosluk İşlerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Ali Rıza Bigdeli, Dünya İslam Mezheplerini Yakınlaştırma Birliği Genel Sekreteri Dr. Hamid Şehriyari, Fars Dili ve Edebiyatı Akademisi Başkanı Gulamali Haddad Adil, yabancı ülke büyükelçi ve misyonları ile Türk iş insanları ve vatandaşları katıldı.

Resepsiyonda misafirlere Türk kültürünün dünyaca bilinen döneri, kahvesi ve baklavası ile çeşitli ikramlarda bulunuldu.

IRAK

Irak’ın Erbil kentinde, Cumhuriyetin 100. yıl dönümü dolayısıyla Türkiye'nin Erbil Başkonsolosluğu tarafından resepsiyon verildi.

Kentteki bir otelde düzenlenen resepsiyona, Türkiye'nin Erbil Başkonsolosu Mevlüt Yakut, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Neçirvan Barzani, IKBY Dış İlişkiler Dairesi Sorumlusu Sefin Dizayi, Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Başkanı Mesut Barzani'nin temsilcisi Sidad Barzani, IKBY yetkilileri, bölgedeki siyasi parti, diplomatik misyon ve Türk kurumlarının temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

Türkiye'den gelen sanatçıların seslendirdiği şarkı ve dans gösterilerinin sergilendiği etkinlikte, Başkonsolos Yakut, IKBY Başkanı Barzani, IKBY Dış İlişkiler Dairesi Sorumlusu Dizayi ve KDP Başkanı Barzani’nin temsilcisi Sidad Barzani, Cumhuriyetin 100. yılı pastasını kesti.

 

 
Tekin’den özel eğitim değerlendirmesi
 
Ekonomi güven endeksi açıklandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erbaş: ‘Bir an önce harekete geçmeliyiz'
Diyanet İşleri Başkanlığı, 92 ülkeden 131 katılımcıyla “Filistin ve Gazze” ...
Çiçekli Şehitleri gözyaşı ve dualarla anıldı
Pasinler ilçesi Çiçekli köyünde 30 yıl önce bölücü hainler, cami açılışı ...
Çiftçi: “Yeni Türkiye Yüzyılı hayırlı olsun’
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 100. yıl dönümü kutlamaları çerçevesinde Erzurum Valiliği ...
 
Öğrencilere 100. Yıl tatili
Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün okulların 1 günlüğüne tatil edildiğini açıkladı
Dadaşlar 100. Yıl gururunu yaşadı
Cumhuriyet Bayramı’nın 100’üncü yıldönümü, Erzurum’da milli gurur ve coşkunun ...
Tanfer:  ‘100'ncü yılın seçkin gururunu yaşıyoruz’
Erzurum Kent Konseyi Başkanı Hüseyin Tanfer, Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun ...
 
Işık’tan Cumhuriyet ruhu vurgusu
Türk Ocağı Erzurum Şubesi Başkanı Av. Nizam Işık, yayınladığı mesaj ile ...
Aziziye Tabyasında 100. Yıl buluşması
Cumhuriyetin kuruluşunun 100. Yıldönümü kutlamaları çerçevesinde Erzurum ...
'As bayrakları Türkiye’m, yer gök bayrak olsun'
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve bakanlar, Cumhuriyetin 100’üncü ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurum’da Belediyelerin Önceliği Ne Olmalı?

a.Kentsel Dönüşüm
b.Kent içi Ulaşım
c.Altyapı
d.Sosyal Belediyecilik
e.Kültür, Turizm ve Sanat
f.Sosyal Katılımcılık
g.Mahalle Kültürüne dönüş


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri