Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
Karayazı’da sağanak yağış sele dönüştü
Karayazı’da sağanak yağış sele dönüştü
HABERLER>GUNCEL
10 Ağustos 2011 Çarşamba - 02:14

Bodrum'daki büyük gerçek

Erzurum Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurettin Öztürk, başkanlığındaki 25 kişilik heyet tarafından sürdürülen kazılarda testi içinde görümü iki çocuk mezarı ve demirci fırını ortaya çıkarıldı.

Bodrum daki büyük gerçek

Daha önce gençlik kampı olarak kullanılan ve kazılar başladıktan sonra sit alanı içinde tarihi eserlerle birlikte plastik boruların da çıktığı Zeytinliada'daki arkeolojik kazıları Erzurum Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nurettin Öztürk, başkanlığındaki 25 kişilik heyet tarafından sürdürülüyor. 4 Ağustos'ta başlayan ve 10 Eylül'e kadar sürecek bu yıl ki çalışmalarda önemli kalıntılara ulaştıklarını kaydeden Öztürk, adanın güneydoğusunda yer alan Büyük Ayazma ve Sarnıç bölümlerinde yüksek bir dolgunun tabanında 3 metre derinlikte soğuk demirci fırınının ortaya çıkarıldığını söyledi.

Öztürk, demir cüruflarıyla ve yanında sıcak demir soğutma bölümüyle birlikte gün ışığına çıkarılan ve Bizans döneminde de kullanılan bu fırının Roma ve Bizans dönemlerinde yaşayanların, adadan hemen hemen hiç çıkmayarak, tüm sosyal yaşamları ve gereksinimlerini kendi bünyelerinde gerçekleştirdiklerini koyduğunu ifade etti. Son günlerdeki kazı çalışmaları sırasında 'Urne' ismi verilen iki çocuk mezarına rastladıklarını dile getirerek, 'Roma ve Bizans dönemlerine ait olduğunu belirlediğimiz bu iki mezara, 'Büyük Mağara' dediğimiz buluntunun devamında, toprağın 2, 5 metre derinliğinde ulaştık. Henüz 1 yaşını doldurmadıklarını tespit ettiğimiz çocuklardan birinin kafatası var, diğerinin ise yoktu. Bu çocuklar, küçük bir testiyi andıran Urne dediğimiz kaplarla toprağa gömülmüştü' diye konuştu.

Adanın 1/3'lük alanına yayılan çok sayıda mezarlardan çıkardıkları kafatasları, kemik parçaları ve iskeletleri, incelenmek üzere Sivas Üniversitesi Dekan Yardımcısı ve Fen-Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Fadime Suata Alpaslan'a göndereceklerini belirten Öztürk, şöyle devam etti:

'İnceleme sonunda, adadaki bu insanların yaşamlarını hastalıktan mı, savaş sırasında mı yitirdikleri, yoksa normal ölümlerden sonra vasiyetleri nedeniyle mi buraya gömüldükleri belirlenecek. Biz, bu adadaki ölümlerin büyük bölümünün, hastalık sonucu olduğunu tahmin ediyoruz ama son sözü bu konudaki araştırmalar ortaya çıkaracak. '

Ayrıca, adada 'Bothros' ismi verilen 'Kutsal çöplük'ten çıkan seramik parçalarını yıkadıklarını, önümüzdeki günlerde bunların çizimlerinin de yapılacağını vurgulayan Öztürk, 'Arkeopark projesi kapsamında Zeytinliada, ülkemizin ilk 'Ada Müzesi' konumuna gelecek. Adada, bir müze oluşturulması iznini de gerekli kurumlardan aldık. Bir süre sonra turizme açmayı planladığımız Zeytinliada'nın, önümüzdeki yıllarda din ve vicdan turizmi yönünden Erdek'e büyük katkılar sağlayacağına inanıyorum' dedi.

 
Aşıklardan unutulmaz gece
 
Türkiye ekonomisi rahat
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aşıklardan unutulmaz gece
Yakutiye Belediyesi tarafından düzenlenen Ramazan etkinlikleri çerçevesinde ...
Namaza değil, hırsızlığa gelmiş
Erzurum'un Palandöken ilçesinde bulunan Solakzade Camisi'nde bir kişi, ...
Türbelerde Ramazan yoğunluğu
On bir ayın sultanı Ramazan’la birlikte vatandaşların ziyaret ettiği yerler ...
 
Yeni otogarda sondaj çalışmaları başladı
Büyükşehir Belediyesi, 2011 Kış Oyunları yatırımlarından sonra Erzurum’a ...
Turizmde gençlerden faydalanmıyoruz
Erzurum’un kış turizminde söz sahibi olabilmesi için tanıtımların yanı ...
Yün sezonu açıldı
Doğu Anadolu Bölgesinde hayvan sahipleri, havaların aşırı ısınması ile ...
 
Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi
Türkiye'de ilk defa 2002 yılının ilkbahar ve yaz aylarında başta Tokat, ...
Sevabınızı aza indirmeyin!
On bir ayın sultanı Ramazan’da küçük bahanelerin tetiklediği kavgaların ...
Etso'dan İhtiyaç Sahibi Ailelere Alışveriş Kartı
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) tarafından ihtiyaç sahibi ailelere ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri