Erzurum Girişimci İşadamları Derneği (ERGİAD) Tarım Hayvancılık Gıda Komitesi,6.proje çağrısına çıkan tarım ve kırsal kalkınmayı destekleme kurumu (TKDK) destekleri hakkında, üyelerini bilgilendirdi. ERGİAD toplantı salonunda gerçekleşen komite toplantısında ERGİAD proje koordinasyon birimi uzmanları tarafından TKDK sunumu yapıldı.
Süt sığırcılığı, besicilik, süt işleme tesisleri, süt toplama tesisleri, kesimhane ve et işleme tesisleri, arıcılık, süs bitkileri yetiştiriciliği, su ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması, çiftlik faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi, yerel ürünlerin ve mikro işlemlerin geliştirilmesi, kırsal turizm ve kültür balıkçılığının geliştirilmesi konularında girişimciler bilgilendirildi.
Kabul gören projelerin 5 yıl sürdürülebilir özelliğe sahip olması, süt sığırcılığı için başvuru sahibinin 10 ile 100 büyükbaş şartı aranması, küçükbaş için ise 50 ile 300 arasında koyun keçi alınması şartı gerektiğini vurgulayan uzmanlar, Projeye İlgi duyan yatırımcıların 15 bin Euro ile 1 milyon Euro arasında destek alabileceklerini vurguladılar. 40 yaş altı girişimcilerin yüzde 55, dağlık kesim diye tabir ettiğimiz alanlarda yapılacak müracaatlardaki proje sahiplerine ise yüzde 60 hibe verileceğinin altını çizen uzmanlar, Hem dağlık hem de 40 yaş altı olan girişimcilerin hibe alma oranının yüzde 65´e çıkabileceğini belirtiler.
ARSLAN BİLGİ VERDİ
ERGİAD Gıda Komitesi Başkanı Nihat Arslan TKDK’ nın Tarım ve Hayvancılık merkezi olan Erzurum’un bu destekten yeteri faydalanamadığını belirterek bu hususta işadamlarını yatırama çağırdı. Diğer illerde Afyonkarahisar, Amasya, Balıkesir, Çorum, Diyarbakır, Erzurum, Hatay, Isparta, Kars, Kahramanmaraş, Konya, Malatya, Ordu, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Tokat, Trabzon, Van, Yozgat TKDK proje çağrılarında azami ölçüde faydalandığını belirten Arslan, Kars ilinde 5 firmanın da TKDK’dan destek aldığını söyleyerek bu yatırımın Erzurum’da da yapılabileceğini vurguladı.
Arslan, TKDK desteklerinden faydalanmak için Sivil Toplum kuruluşları, işadamları ve kamu kurumlarının ortak hareket etmesi gerektiğini belirtti. Erzurum’un bu destekten yeteri kadar faydalanamadığının bunun sebeplerinin iyi araştırılmasının gerekli olduğunu söyledi.
Bu sebeplerden birisinin de İşadamlarını yönlendirecek, proje desteği verecek bir birimin olmadığıdır. Bu problemi gidermek için ERGİAD bünyesinde TKDK proje danışmanlık biriminin kurulduğunu belirtti.
Ayrıca TKDK koordinatörlüğünün de işadamlarını bilgilendirmelerini ve bu hususta TKDK mevzuatında ki zorlukları hafifletmelerini istedi.(DASİDEF.ORG)