Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
 Erzurum'da yoğun kar yağışı etkili oluyor
 Erzurum'da yoğun kar yağışı etkili oluyor
 Erzurum’da Siberağ-13 operasyonu
 Erzurum’da Siberağ-13 operasyonu
Bingöl karayolunun bir kısmı tır trafiğine kapandı
Bingöl karayolunun bir kısmı tır trafiğine kapandı
Çiftçi’den muhtarlarla sağlık istişaresi
Çiftçi’den muhtarlarla sağlık istişaresi
Emniyetten öğrencilere motivasyon desteği
Emniyetten öğrencilere motivasyon desteği
HABERLER>EĞİTİM
28 Temmuz 2011 Perşembe - 05:23

Nüfus serüvenine bilimsel bakış

Erzurum’da 1927 ile 2010 yılı arasında yapılan nüfus sayımları, Yrd. Doç. Dr. Yaşar Gök’ün hazırladığı bir kitapta toplandı.

Nüfus serüvenine bilimsel bakış

ERZURUM(GHA) – Erzurum’da 1927 ile 2010 yılı arasında yapılan nüfus sayımları, Yrd. Doç. Dr. Yaşar Gök’ün hazırladığı bir kitapta toplandı. Eylül ayında araştırmacıların ilgisine sunulacak olan kitap, ilk etapta 300 adet bastırılacak.
Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yaşar Gök, Erzurum’da Cumhuriyet dönemi nüfus sayımlarını bir kitapta topladı. 1927 yılından başlayarak 2010 yılına kadar gerçekleştirilen tüm nüfus sayımlarını tek tek ele alan Gök, Erzurum’un dünü ile bugünü arasındaki sosyal değişimi rakamlarla ortaya koymayı amaçlıyor.
Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Coğrafya Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yaşar Gök, ülkelerin birtakım planlamaları ve yatırımları isabetli yapabilmeleri için, nüfuslarının miktarını ve bazı özelliklerini bilmeleri gerektiğini söyledi. Bu özelliklerin belirlenmesinin ise, nüfus sayımları ile mümkün olduğunu kaydeden Gök, “Nüfus sayımlarının önemini çok önceden kavrayan gelişmiş ve sanayileşmiş ülkeler, sayım işlemlerini çok eskiden beri yapmaktadırlar. Türkiye’deki ilk nüfus sayımları çok basit şekliyle, askere alınacak veya vergi verecek nüfusu belirlemek amacıyla, Osmanlı Devleti döneminde yapılmıştır. Nüfusun hem sayısının, hem de sosyal ve ekonomik niteliklerinin belirlenmesine yönelik sayımlar ise, Cumhuriyet döneminde yapılmaya başlanmıştır.” diye konuştu.
İLK NÜFUS SAYISI 1927 YILINDA YAPILMIŞ…
Bu sayımların ilkinin 1927 yılında yapıldığını ve sayımda sadece nüfusun miktarı ile kadın-erkek sayısının tespit edilmeye çalışıldığının altını çizen Yrd. Doç. Dr. Gök, “Bundan sonra yapılan sayımlarda ise, nüfusun sayısının yanı sıra sosyal ve ekonomik niteliklerini belirlemeye yönelik formlar bazı değişikliklerle uygulanmıştır. Yapılan tespitler doğrultusunda, beşer yıllık planlar yapılmış ve 1990 yılı sayımına kadar uygulanmıştır. 1990 yılından sonra ise, her 10 yılda bir sayım yapılması öngörülmüş ve en son 2000 yılında, sokağa çıkma yasağı uygulanarak sayım yapılmıştır. 2007 yılından itibaren de, sokağa çıkma yasağı uygulanmadan, Adrese Dayalı Nüfus Sayımı yapılmıştır.” şeklinde konuştu.
ERZURUM’UN YILLARA GÖRE NÜFUS DEĞİŞİMLERİ
Yrd. Doç. Dr. Yaşar Gök, eski adı ile Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE), yeni adı ile Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verileri esas alınarak, hazırlanan kitabın amacının, Erzurum’un Cumhuriyet dönemi nüfus sayımlarının bir arada sunulması olduğunu dile getirdi. Gök, “Diğer bir ifadeyle, Erzurum’un nüfusu ile ilgili bilgilere ulaşmak isteyen araştırmacıların ve Erzurum nüfusu hakkında bilgi sahibi olmak isteyen kişilerin, bu bilgileri toplu olarak elde etme imkanına sahip olmasıdır. Kitapta; sayım yılları itibariyle İl, İlçe ve köylerin; kadın-erkek nüfus miktarı, kır-şehir nüfusu ile toplam nüfusları bulunmaktadır. Ayrıca, sayım dönemleri itibariyle, il nüfusunda meydana gelen kır-şehir nüfus değişiklikleri ile diğer bazı özelliklere ilişkin tespitler ve yorumlar yapılmaya çalışılmıştır.” dedi.
Eylül ayında piyasaya çıkacak olan kitaptan ilk etapta 300 adet bastırmayı planladıklarını kaydeden Gök, “Hazırlamış olduğumuz bu kitabın, Erzurum ili ile ilgili çalışmalar yapacak araştırmacılara ve Erzurum nüfusu hakkında merak sahibi olanlara faydalı olacağını ümit ediyorum.” diye konuştu.

 
A.Ü’den öğrencilere e-kitap desteği
 
Çınar gölgesinde yemek eğitimi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
A.Ü’den öğrencilere e-kitap desteği
Atatürk Üniversitesine bağlı Açıköğretim Fakültesi, Sosyal Hizmet Lisans ...
ETÜ bir ilki gerçekleştirecek
2012 yılında öğrenci alımına başlayacak olan Erzurum Teknik üniversitesi ...
Su Ürünleri 30 öğrenciyle başlıyor
Atatürk Üniversitesi (AÜ) bünyesinde yeni oluşturulan Su Ürünleri Fakültesi, ...
 
A.Ü. HELİTAM ön kayıtları başladı
Atatürk Üniversitesi, 2011–2012 eğitim- öğretim yılı bahar yarıyılında ...
6 ayda 10 bin kursiyeri ağırladılar
Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Erzurum Hizmet İçi Eğitim Enstitüsü, 6 ...
ETÜ için tarihi adım
Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaylalı, üniversite yerleşkesinin, ...
 
13 şehit anısına gökyüzüne kandil yaktılar
Konya'nın Beyşehir ilçesinde bir grup genç, Diyarbakır'da şehit edilen ...
ETÜ’de kampus süreci
ETÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Karabulut, ETÜ kampüsünün kurulacağı ...
Medine’den Erzurum’a gönül köprüsü
Medine Taibah Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekan Yardımcıları Prof. Dr. ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri