Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
Karayazı’da sağanak yağış sele dönüştü
Karayazı’da sağanak yağış sele dönüştü
HABERLER>EĞİTİM
30 Temmuz 2011 Cumartesi - 07:22

Seyahatnamedeki "Bey Camisi" Bulundu

Erzincan'ın Kemah ilçesi tarihi Kemah Kalesi'nde 26 kişilik ekibin yaptığı 1. Dönem Kemah Kalesi Kazısı'nda ilk eserler ortaya çıktı.

Seyahatnamedeki   Bey Camisi  Bulundu

ERZURUM gazetesi
Erzincan'ın Kemah ilçesi tarihi Kemah Kalesi'nde 26 kişilik ekibin yaptığı 1. Dönem Kemah Kalesi Kazısı'nda ilk eserler ortaya çıktı.Erzincan'ın Kemah ilçesi tarihi Kemah Kalesi'nde 26 kişilik ekibin yaptığı 1. Dönem Kemah Kalesi Kazısı'nda ilk eserler ortaya çıktı. Kazılarda Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesinde adı geçen "Bey Camisi" ile 26 adet çeşitli dönemlere ait sikke bulundu.
 Erzincan'a 50 kilometre uzaklıktaki Kemah ilçe merkezinin üst kısmında bulunan, dünyanın sayılı doğal kalesinden biri olma özelliğine sahip, yaklaşık 8 bin metrekarelik alana ve 80 metrelik yüksekliğe sahip olan Kemah kalesinde süren 1. Dönem Kemah Kalesi Kazısında sona yaklaşıldı.
 26 sikke bulundu
Erzurum Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun onayı doğrultusunda Kültür Bakanlığı, Erzincan Valiliği ve Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü tarafından yürütülen kazılarda Osmanlı dönemi öncesine ait olduğu tahmin edilen cami yapısı ile 26 adet sikke ortaya çıkarıldı.
 YURTTAŞ’IN AÇIKLAMASI
Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi ve Kemah Kalesi Kazı Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş, yaptığı açıklamada, kazı çalışmalarında 26 adet çeşitli dönemlere ait olduğu tahmin edilen sikkeler bulunduğunu ifade etti.
 Sikkelerin temiz olmadığı için hangi döneme ait olduğunun bilinmediğini belirten Yurttaş, şunları kaydetti:"Şu an sikkelerin hangi döneme ait olduğuna ilişkin net bir şey söylemek mümkün değil, fakat içinde temizleyebildiğimiz kadarıyla Bizans dönemi ile Osmanlı dönemine ait sikkeler var. Bir sikkede sekiz kollu bir yıldız beliriyor. Belki o nedenle onunda Mengücekli dönemi veya daha sonraki dönemlere ait olduğunu tahmin ediyoruz. "
 Yapılan kazıda ortaya çıkan bir diğer eserin de Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesinde adı geçen 'Bey Camisi' olduğunu anlatan Yurttaş, "Kalenin içerisinde, girişin hemen Kuzey-Doğu tarafındaki Evliya Çelebi'de 'Bey Cami' olarak ta adlandırılan yapı alanında bir kazı çalışması yaptık. Gerçekten de Evliya Çelebi'nin bahsettiği cami kalıntısını ortaya çıkardık. Ancak caminin duvar malzemesi büyük ölçüde kaybolmuş. Kesme taşlar gitmiş. Ancak ele geçirdiğimiz bazı bezemeli alçı parçaları ve bu çalışma sırasında ele geçen bir takım sikkeler nedeniyle bir ipucunu yakalama yolunda bir hayli mesafe kat edeceğimizi düşünüyorum. Ama kesin bir şey söylemek için şu an erken. Büyük bir ihtimalle Osmanlı öncesi döneme ait bir cami bu yapı" diye konuştu.
 Kimliği belirsiz kişiler tarafından cami minaresinin kaplama kesme taşlarının zaman içerisinde tahrip olduğunu belirten Yurttaş, Evliya Çelebi'nin bahsettiği şekilde kale içerisinde tek taş malzemeye sahip olan 3 metre uzunluğunda ve 3 metre genişliğinde ki minarenin de camiye ait olduğunu bildirdi.
 
 

 
Hakkari'de Şehitleri Anma Günü
 
AÜ, Nahcivanlı öğrencileri ağırladı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çobanoğlu öğrencileri ödüllendirdi
Oltu Kaymakamı Fatih Çobanoğlu, 2010 - 2011 öğretim yılında ilköğretim ...
Nüfus serüvenine bilimsel bakış
Erzurum’da 1927 ile 2010 yılı arasında yapılan nüfus sayımları, Yrd. Doç. ...
A.Ü’den öğrencilere e-kitap desteği
Atatürk Üniversitesine bağlı Açıköğretim Fakültesi, Sosyal Hizmet Lisans ...
 
ETÜ bir ilki gerçekleştirecek
2012 yılında öğrenci alımına başlayacak olan Erzurum Teknik üniversitesi ...
Su Ürünleri 30 öğrenciyle başlıyor
Atatürk Üniversitesi (AÜ) bünyesinde yeni oluşturulan Su Ürünleri Fakültesi, ...
A.Ü. HELİTAM ön kayıtları başladı
Atatürk Üniversitesi, 2011–2012 eğitim- öğretim yılı bahar yarıyılında ...
 
6 ayda 10 bin kursiyeri ağırladılar
Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Erzurum Hizmet İçi Eğitim Enstitüsü, 6 ...
ETÜ için tarihi adım
Erzurum Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaylalı, üniversite yerleşkesinin, ...
13 şehit anısına gökyüzüne kandil yaktılar
Konya'nın Beyşehir ilçesinde bir grup genç, Diyarbakır'da şehit edilen ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri