Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
Karayazı’da sağanak yağış sele dönüştü
Karayazı’da sağanak yağış sele dönüştü
HABERLER>EKONOMİ
27 Temmuz 2011 Çarşamba - 05:05

Tarım alanları heba ediliyor!...

Erzurum Merkez, Gezköy, Ilıca, Şeyhköy ve Boğaz semti çevresindeki tarımsal arazilerin, Erzurum’un geleceği açısından tehlikeli bir biçimde amaç dışı kullanıma açıldığı ileri sürüldü.

Tarım alanları heba ediliyor!...

ERZURUM(GHA) – Erzurum Merkez, Gezköy, Ilıca, Şeyhköy ve Boğaz semti çevresindeki tarımsal arazilerin, Erzurum’un geleceği açısından tehlikeli bir biçimde amaç dışı kullanıma açıldığı ileri sürüldü.
Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Yıldız, “Sorumsuz bir saldırı niteliğine bürünen, tarım alanlarının amaç dışı kullanılması eğilimi aynı hızla devam ederse nüfusu yılda yüzde 1,8 dolayında artan Türkiye'nin gündeminde açlık sorununun olacağı ifade edilmektedir.” dedi.
Türkiye’de tarım arazilerinin altyapı, şehirleşme ve sanayileşme gibi amaçlarla kullanılmasının, ülkenin en büyük çevre sorunlarından birisi olarak kendini gösterdiğini kaydeden Yıldız, hızlı kentleşme sürecinde ise, kentsel amaçlar için toprak talebinin artmasının gayet doğal olduğunu dile getirdi. Yıldız, “Başta kentleşme ve sanayileşme olmak üzere, turizm, karayolları, demiryolları, enerji ve boru hatları, barajlar, hava alanları ve spor tesisleri gibi yatırımlar, tuğla-kiremit ocak ve fabrikaları, açık maden ocakları gibi faaliyetler tarım alanlarının amaç dışı kullanımında rol oynayan en önemli faktörlerdir.” diye konuştu.  
Yıldız, ülkede özellikle son yıllarda, yüksek tarımsal ürün potansiyeli ile tanınmış Çukurova yöresinde ve Mersin-Osmaniye ve Adana-Karataş karayollarının her iki yakasında, hızla artan endüstriyel yatırımların, tarım toprakları aleyhine bir durum göstermesinin buna çok belirgin bir örnek teşkil edeceğini dile getirdi.
YILDIZ: TARIM DIŞI KULLANIM AÇISINDAN ERZURUM’DA SIKINTI VAR
Erzurum’da da yerleşim alanları ve endüstriyel kuruluşların, iyi nitelikteki tarım alanlarını, yeniden tarıma kazandırılması mümkün olmayacak şekilde işgal ettiklerini vurgulayan Prof. Dr. Nesrin Yıldız, “Erzurum’da özellikle Merkez, Gezköy, Ilıca, Şeyhköy, Soğucak, Boğaz semti çevresindeki tarımsal araziler gittikçe artan bir şekilde amaç dışı kullanılmalara maruz kalarak kentin geleceği yönünden tehlike arz etmektedir. Çeşitli tarım dışı kullanım potansiyeli dolayısı ile örtülme ve kaybolma tehlikesine açık bulunan bu tarımsal alanlar halen, ayrıca fabrika emisyonlarınca da oldukça büyük kirlenmelere ve zararlara uğramaktadır. Burada gözden kaçırılmaması gereken bir husus da, tarım için çok elverişli olan engebesiz ve düztaban arazilerin kuruluş masraflarının çok daha düşük değerde olması nedeni ile gerek kentsel ve gerekse endüstriyel yerleşim için de çok çekici olduğudur. Ulaşım olanaklarının ve bunu takiben enerji kaynaklarının da genellikle bu tür arazilerden geçirilmesi, endüstrinin tarımsal değeri yüksek arazilere hızla yerleşmesine diğer bir deyişle topraklarının büyük bir hızla örtülüp kaybolmasına neden olmaktadır.” dedi.
Ziraat Fakültesi Uygulama ve Araştırma İstasyonu’nun, geleceğe yönelik yeni ürünler, geliştirilmiş ürünler, yeni teknolojiler ve geliştirilmiş teknolojiler üreterek gerek hayvansal gerekse bitkisel üretim için topraktan aldığı verimi artırmak, üretim yöntemlerini geliştirmek amacıyla araştırma geliştirme çalışmalarına ağırlık verdiğini kaydeden Yıldız, söz konusu istasyonun, kalite ve verimliliği artırmaları konularında önemli destekler sağlanması hedeflenen önemli bir alan ve geleceğin Tarım Teknoparkı olduğunu sözlerine ekledi.
 

 
Memursen'den Doğu çıkarması
 
16 saat oruç tutacağız..
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Redevco ciro rekoru kırdı
Erzurum AVM’ye yeni müdür olarak Kemal Ünal atanırken eski müdür Hakan ...
Tarım’da proje atılımı
Erzurum Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Yakutiye ilçesine bağlı ...
2010'da hava ulaşımı rekoru
Türk Hava Yolları (THY) Erzurum Müdürü Celil Misafir, Doğu Anadolu Bölgesi’nin ...
 
Turizmde altyapı uyarısı
Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkan ...
Bakan Ergün’den uyarı
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, olası bir krizle ilgili ...
Eker’den Ramazan müjdesi
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, Ramazan'da et fiyatlarının yükselmeyeceğini ...
 
Şirketleşmede bölgesel artış
TOBB verilerine göre haziran ayında Erzurum7da şirketleşme hızı bir önceki ...
Köydes ödeneği 5 kat arttı
İl Genel Meclis Başkanı Taşkesenligil, Köydes kapsamında kente yatırım ...
Endüstriyel tasarımda başarı
Erzurum’da bu yılın altı ayında 88 marka, 2 patent, 28 endüstriyel tasarım ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri