Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Atatürk Üniversitesi yeni döneme hazır
Atatürk Üniversitesi yeni döneme hazır
Aziziye'ye kapalı semt pazarı ve otopark yatırımı
Aziziye'ye kapalı semt pazarı ve otopark yatırımı
Yerlikaya 8 aylık operasyon verilerini paylaştı
Yerlikaya 8 aylık operasyon verilerini paylaştı
 ‘1'inci Türk Dünyası Yazarlar Buluşması'
 ‘1'inci Türk Dünyası Yazarlar Buluşması'
‘Türkiye'nin huzurundan taviz veremeyiz”
‘Türkiye'nin huzurundan taviz veremeyiz”
HABERLER>EKONOMİ
20 Eylül 2011 Salı - 08:05

Türk İş'te kıdem tazminatı gündemi

Türk-İş Erzurum Bölge Temsilcisi Orhan Gözgeç, kıdem tazminatının endüstri ilişkileri sisteminin en önemli konularından biri olduğunu belirterek, “Kıdem tazminatı işçinin en büyük güvencesidir” dedi.

Türk İş te kıdem tazminatı gündemi

ERZURUM (İHA) - Türk-İş Erzurum Bölge Temsilcisi Orhan Gözgeç, kıdem tazminatının endüstri ilişkileri sisteminin en önemli konularından biri olduğunu belirterek, “Kıdem tazminatı işçinin en büyük güvencesidir” dedi.
Yaklaşık 2 ay önce, Türk-İş Genel Merkezinde düzenlenen basın toplantısında kıdem tazminatı ile ilgili endişelerini dile getirdiklerini anlatan Bölge temsilcisi Gözgeç, “Kıdem tazminatları konusu 1962 yılından beri işverenlerin ve hükümetlerin gündeminde olmuştur. “Güvencesiz, ucuz ve maliyetsiz” emek peşinde olan işveren kesimi, kıdem tazminatının işveren için bir yük olduğu iddiası ile yıllardan beri bu konu üzerinde fikir üretmektedir. Hükümetler de fırsat buldukça kollarını sıvamakta, yapmak istedikleri değişiklikleri allayıp pullayıp basınla paylaşarak kamuoyunu bu fikre alıştırmaya çalışmaktadır. Ancak bu konuda gündeme getirilen önerilerin tümü, ne kadar allansa pullansa da her zaman bu hakkı budamaya yönelik olmaktadır” dedi.
GÖZGEÇ AÇIKLAMA YAPTI
Konunun sürekli gündemde tutulması nedeniyle TÜRK-İŞ’in, 2003 yılında toplanan 19’ncu Genel Kurulunda kıdem tazminatına yönelik herhangi bir saldırı karşısında diğer eylemlerin yanı sıra üretimden gelen gücün kullanılacağı yönünde bir karar aldığını ve bu kararı daha sonraki genel kurullarında yinelediğini dile getiren Orhan Gözgeç, “TÜRK-İŞ Yönetimleri yıllardan beri kıdem tazminatı ile ilgili olarak bu karar çerçevesinde hareket etmekte, konu ne zaman gündeme getirilmek istense, karşı fikrini ifade etmektedir. 2008 yılından beri TÜRK-İŞ Genel Başkanı olarak üçlü danışma kurulu toplantılarına katılıyorum. Ne Sayın Ömer Dinçer döneminde, ne de Sayın Faruk Çelik döneminde bu konu tartışmaya açılmıştır. İşverenlerin gündeme getirdiği, sayın bakanlarımızın da sıcak baktığı dönemler olmuştur, ancak itirazlarımız nedeniyle hiç bir zaman tartışma konusu yapılmamıştır. Kıdem tazminatı, Sayın Faruk Çelik’in yeniden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı olmasının ardından yaptığımız Üçlü Danışma Kurulu toplantılarının da konusu olmamıştır. Daha geçtiğimiz günlerde Sayın Çelik, “Kıdem tazminatı konusu gündemimizde değil” diye açıklamalar yapmıştır. Hal böyleyken Sayın Kalkınma Bakanı’nın bu konuda çalışma yapmasını, üstüne üstlük bir model açıklamasını yadırgıyoruz” diye konuştu.
KIDEM TAZMİNATI ÇALIŞMASI
TÜRK-İŞ’in, ne Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile, ne de başka bir bakanlıkla kıdem tazminatı konusunda hiç bir çalışması olmadığını ifade eden Türk-İş Bölge Temsilcisi Gözgeç, daha sonra şunları kaydetti; “Çalışma Bakanlığı ile ortak gündemimizi çalışma hayatını düzenleyen 2821 ve 2822 sayılı yasa değişiklikleri, taşeron işçiliği ile iş sağlığı ve güvenliği yasa taslağı oluşturmaktadır. Değerli arkadaşlarım, kıdem tazminatı, endüstri ilişkileri sisteminin en önemli konularından biridir. İşçinin en büyük güvencesidir. İşçilerin son derece hassas olduğu böylesi bir konuda her Sayın Bakan farklı bir açıklama yaparsa, her farklı açıklamayla bir kez daha toplumsal duyarlılıklar tetiklenirse bu ülkede sosyal barıştan söz edilemeyeceği gibi sosyal diyalog ortamından da söz edilemez. Ben konuyla ilgili olarak “biraz ciddiyet” diyorum. İşçilerin ekmek paraları üzerinde, ömrü hayatlarında ellerine geçebilecek tek toplu para üzerinde bu kadar akla geldiği gibi, uluorta ve kolay söz edilmemelidir. Çünkü bu para, işçilerimizin hayallerini süsleyen, yaşadıkları zor çalışma koşullarına dayanabilme gücü veren tek toplu paradır. Ayrıca iddia edildiğinin aksine ülkemiz koşullarında İşsizlik Sigortası Fonu’nun varlığı, kıdem tazminatının yerini alamaz. Kıdem tazminatı, parasal değerinden öte, sosyal boyutu olan, yalnızca çalışan işçiyi değil, o emek ile geçinen işçi ailesini de ilgilendiren bir müessesedir. Kıdem tazminatı, işçi ailesinin hayalidir. İşçinin görevi nasıl alın teri dökmekse, işverenin de görevi işçiyi işe ilk aldığı andan itibaren maliyet hesabına kıdem tazminatını da eklemektir. Ancak gelinen noktada işverenler, bu zorunluluğunu göz ardı edip çeşitli ekonomik sıkıntıları bahane ederek kıdem tazminatının “yük” olduğu iddiasını ileri sürmektedir. Konuyu gündeme “istihdamı arttırmak için işgücü piyasasını esnetmek gerektiği” iddiası ile birlikte taşıyan işverenler, kıdem tazminatını, işten çıkarmanın önünde de bir engel olarak görmektedir. Ama kıdem tazminatının kaldırıldığı, ya da çeşitli formüllerle kuşa çevrildiği bir sistemde çalışma barışının ve iş gücü verimliliğinin ne denli zaafa uğrayacağının da farkına varılması gerekiyor. İşçinin hayallerine el konulduğunda, üretim hacminin bundan büyük zarar göreceğinin anlaşılması gerekiyor. 21’nci yüzyıl Türkiye’sinde işverenlerin ucuz, maliyetsiz ve güvencesiz emek yaklaşımından vaz geçmesi, Hükümetlerin de kölelik düzeni koşullarında çalıştırılan işçilerle kalkınmanın sağlanamayacağını bilmesi gerekiyor.”
‘TAVRIMIZ NET’
“Kıdem tazminatı meselesine karşı tavrımız nasıl açıksa, daha önce ana başlıklarıyla açıklanan Ulusal İstihdam Stratejisi’nin işçi hak ve kazanımlarını geriye götüren hükümlerine karşı da tavrımız açıktır” diyen Gözgeç, “TÜRK-İŞ, ulusal istihdam stratejisinde yer alan asgari ücretin bölgeselleşmesi, esnek çalışma biçimlerinin yaygınlaştırılması, özel istihdam bürolarına işçi kiralama yetkisi verilmesi gibi yaklaşımlara izin vermeyecektir. Torba Yasa’da yer alan ve esnek çalışma biçimlerinin yaygınlaştırılmasını da içeren kimi maddelerin TÜRK-İŞ’ in girişimleriyle tekriri müzakere ile geri çektirildiği hatırlanmalıdır. Hükümet, çalışan haklarını gerileten değil, ileriye götürecek konular üzerinde çalışmalıdır. Kayıt dışı istihdamın önlenmesi, asgari ücretin iyileştirilmesi gibi işçilerin yaşama ve çalışma şartlarını iyileştirecek konular dururken, sürekli işçi haklarını geriletmeye yönelik düzenlemelerin üzerinde durulması, gerçekleştirdiği büyüme oranı ile övünen Türkiye’ye yakışmamaktadır.” Şeklinde konuştu.

 
Doğu Anadolu'da eğitim coşkusu
 
‘Vatan size minnettardır’
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Erzurumlu 20 Eylül 2011 Salı 08:37

Sayın Orhan Gözgeç Başkanın basın açıklamasına destek veriyor, bu açıklamayı yaptığı içinde kendisine teşekkür ediyoruz. Çalışan kesimin hayat ışığınının (söndürülmemesi)gerektiğini, Türk-iş konfederesyonumuzun herkese göstereceğine inanıyoruz. iyiki varsın TÜRK-İŞ Konfederasyonu. Saygılarımızla

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kredide rekor düzey
Erzurum’da kamu ve özel bankalardan kullanılan nakdi kredi tutarı son ...
Bölgesel Kalkınma Konferansı 22 Eylül'de
Malatya'da, “Bölgesel Kalkınma Konferansı” 22 Eylül günü düzenlenecek. Malatya ...
Erzurum Bölgesinde petrol arama izni uzatıldı
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın Karadeniz dahil üç bölgede petrol arama izni uzatıldı.
 
Ağrı Dağında MNG damgası
MNG Kargo Erzurum Bölge Müdürlüğü ekibi tarafından organize edilen Ağrı ...
Yatırımda kamu farkı
Erzurum kamu harcamaları Türkiye iller sıralamasında 14’üncü, sağlık hizmet ...
Veliler esnafın yüzünü güldürdü
Eğitim öğretim yılının başlaması ile birlikte Erzurum esnafının yüzü güldü. ...
 
Bölgeyi solladık..
Erzurum şirketleşme hızı bakımından bölge ve ülke ortalamalarının üstünde ...
Kırmızı et tüketimi düşüşte
Ziraat Fakültesi Zeotekni Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Numan Akman, ...
KUDAKA’dan girişimcilere destek
Oltu Esnaf Sanatkarlar Odasının hazırlamış olduğu Girişimci destek programı ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri