Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden Türkiye Teknoloji Seçime Doğru
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Değirmenler Höyüğü tarihi aydınlatacak
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Voleybolda Emniyet Müdürlüğü farkı
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
Büyükşehir’den Şehir Hastanesi bağlantı yolu projesi
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
EİT 2025 hazırlık süreci devam ediyor
Karayazı’da sağanak yağış sele dönüştü
Karayazı’da sağanak yağış sele dönüştü
HABERLER>EKONOMİ
20 Temmuz 2011 Çarşamba - 21:19

Sudan’a Organik yaklaşım

Doğu Anadolu’da 5 bin çiftçiyi organik tarımla tanıştıran DATÜBB, şimdi de Sudanlı çiftçilere organik tarımı tanıtacak.Yapılan anlaşmayla 15 kişiden oluşan bir bilim heyetinin Sudan’da inceleme yapacağını belirten Ilıcalı, danışmanlık, çiftçi eğitimi, üretim planlaması ve yurt dışı pazarlama konusunda çalışma yapacaklarını söyledi.

Sudan’a Organik yaklaşım

İKRAM TEKMANLI(İHA) - Doğu Anadolu’da 5 bin çiftçiyi organik tarımla tanıştıran Organik Gıda Üreticileri Federasyonu Başkanı Nazmi Ilıcalı, şimdi de Sudanlı çiftçilere organik tarımı tanıtacak.
Erzurum’da 1990’lı yılların başında organik tarım yapmaya başlayan Organik Gıda Üreticileri Federasyonu Başkanı Nazmi Ilıcalı, 2003’de hazırladığı ‘Daphan Ovası Sözleşmeli Organik Tarım Projesi’ ile Erzurum’da biraraya getirdiği 663 çiftçiyle Doğu Anadolu Tarımsal Üreticiler ve Besiciler Birliği’ni (DATÜB) kurdu.
DATÜB’DEN ORGANİK ADIM
Şu an Erzurum, Erzincan, Ağrı, Ardahan, Kars ve Bingöl’de aktif olarak faaliyet gösteren ve 5 bin üyesi bulunan birliğin kurucusu ve halk arasında ‘Organik Nazmi’ olarak bilinen Ilıcalı, 2005’te ABD’de bulunan ASHOKA Vakfı tarafından ‘sosyal girişimci’ seçildi. Organik tarımın yanı sıra organik süt ve hayvancılık konusunda da önemli çalışmalar yapan Nazmi Ilıcalı,
Türkiye’de ilk kez uygulanan organik süt projesi, organik tarım bölgesi projesi, organik süt toplama merkezleri, organik un bakliyat işleme ambalajlama ünitesi ve organik yem ünitesi, organik keten tohumlu ve ısırganlı otlu peynir üretim projeleriyle bölgeyi çiftçisinin umudu oldu.
Yıllardır emek verdiği organik tarımı bölge insanına kabullendiren Ilıcalı, geçtiğimiz günlerde Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın organizasyonunda, Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi Başkanlığı, Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı, Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği ve Türk Hava Yolları ile işbirliğiyle gerçekleştirilen Anadolu’nun Zirvesinde Uluslararası Tanıtım ve İşbirliği Buluşması-2’de (AZUTİB-2), Sudanlılar’la organik tarımı öğretmek için anlaşma yaptı. Sudan Tarım Bakan Yardımcısı ve WestDarfor Gum Arabic Şirketi Genel Müdürü Abdalhamid Adam Mukhtar’la yaptıkları protokol kapsamında Ilıcalı, Daphan Organik Tarım Ürünleri Geliştirme A.Ş. olarak Sudan’da organik tarımın temelini atacak.
15 KİŞİLİK HEYET SUDAN’A GİDECEK
Yapılan anlaşmayla 15 kişiden oluşan bir bilim heyetinin Sudan’da inceleme yapacağını belirten Nazmi Ilıcalı, danışmanlık, çiftçi eğitimi, üretim planlaması ve yurt dışı pazarlama konusunda çalışma yapacaklarını söyledi. Ülkenin ihtiyaç duyduğu her türlü tarımsal girdinin Türkiye’den karşılanacağını kaydeden Ilıcalı, “Doğu Anadolu’da yıllarca organik tarım yaparak, çiftçiye yeni ufuklar açtık. Birçok alanda başarı getiren bu zorlu mücadaleyi şimdi Sudanlılar’la birlikte yürütecek, gerekirse Türk çiftçisini bu ülkeye götüreceğiz. Gerekli incelemeler sonrası zaman kaybetmeden eğitim ve üretim çalışmalarına yönelerek organik tarımın gelişmesini hızlandıracağız. Şu an için düşüncemiz, özellikle kadınlar tarafından çokça tüketilen kozmetiğin organik hammaddesini üretmek. Eğer toprak yapısı da buna uygun olursa organik tarım Sudan’da kısa zamanda para kazandırmaya başlar” diye konuştu.

 
Tabyalar, tarih ziynetimiz
 
Atalay’dan basına müjde
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tamirciliğe çıraksızlık darbesi
Erzurum’daki Sanayi Siteleri’nde çırak sıkıntısı çekiliyor. Motorlu araç ...
EBK Ramazan’a hazır
Et ve Balık Kurumu’na (EBK) bağlı Erzurum Et Kombinası Müdürlüğü, şehir ...
Kamu çalışanlarına müjde
2011 Ocak ayından beri devam eden kamu çalışanlarının maaşlarına ilişkin ...
 
Yatırımda fark attık
Erzurum’da kamu yatırım ve hizmet harcamaları bir yıllık bazda yüzde 22.76, ...
Erzurum için tarihi adım
MÜSİAD Erzurum Şube Başkanı Güvenli, “Tebriz artık kanatlarımızın altında” ...
BTC’de Erzurum yoğunlaşması
Proje Koordinatörü Prof. Dr. Kaya BTC Boru Hattının yaklaşık 250 km uzunluğu ...
 
Ulaştırmada Ovit sinerjisi
RİPORT Rize Limanı Yönetim Kurulu Başkanı Çillioğlu, “Rize-Erzurum Karayolu’nun ...
Toyota Avensis kendinden emin olanların tercihi*
Toyota Avensis yeni yüzüyle kendinden emin olanların tercihi!Zeka dolusu ...
'Ramazan fırsatçılığı yapmayın'
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemseddin Bayraktar, ...
 
KANAL ERZURUM
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
ANKET
Erzurumspor’un Yeni Sezon Önceliği:

a. Ligde kalmak
b. Playoffa kalmak
c. İlk iki için mücadele


Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Guncel Asayiş Siyaset Ekonomi Eğitim Kültür-Sanat Sağlık-Yaşam Spor Araştırma İnceleme Bölgeden
KünyeKünye FacebookFacebook TwitterTwitter Günün HaberleriGünün Haberleri